stają się nudne, a dodany sos sprawia, że warzywa nasiąkają oliwą i tracą chrupkość. Stąd moja przekręcona sałatka schowana w pakieciki z papieru ryżowego. Oto zimowa odsłona sajgonek. Składniki (porcja na 6 sajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda Dip: pół łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodziewyszorować zetrzeć na tarce o drobnych oczkach pozostałą skórkę z pomarańcza obrać i wyrzucić. Pokroić w kostkę paprykę miąższ pomarańczy oraz cebulę dodać do kapusty. Do oliwy dodajemy imbir sok z limonki cukier i startą skórkę z pomarańczy wymieszać połączyć z sałatką ozdobić pomarańczą. Smacznego
kgwjanczewoSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser żółty w kostce, szynka, koper, majonez, sól, pieprz 1. Makaron z zupką chińska wraz z przyprawami zalewamy wodą. (tyle, żeby woda wsiąkła w makaron). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Dodajemy pół puskzi kukurydzy. 3. Myjemy
Kuchnia Pełna Pasjiochoty na twórcze gotowanie to jest 100% pewniak który zawsze pysznie wychodzi. Jako dodatek oczywiście moja ulubiona sałatka z fetą, oliwkami i pomidorami bez której taka potrawa nie mogłaby się obejść :) Składniki: 8 pałek z kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą
Kuchnia Pełna PasjiPodpatrzyłam tę sałatkę u bratowej w czasie świątecznych odwiedzin. Bardzo nam posmakowała, więc postanowiłam przygotować ją na Sylwestra. Na pewno często będzie gościć na moim stole. Papryki kroję prawie w paseczki, gdyż lubię jak chrupią :)Składniki:2 piersi z kurczakatorebka ryżupapryka czerwona i żółtakilka ogórków konserwowych4 jajkapuszka kukurydzysól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowykostka rosołowamajonezKurczaka kroimy w kostkę i gotujemy
NA MOIM TALERZUsałatek z ryżem, ale odkąd wypróbowałam tej, wszystko się zmieniło. Sałatka jest rewelacyjna! Bardzo mi posmakowała i z pewnością zagości u nas na stałe :) Przepis mam od koleżanki Jadzi. Sałatka w sam raz na jutrzejsze świętowanie Dnia Niepodległości.Składniki:2-3 woreczki ryżu1 podwójna pierś z kurczakakilka ogórków korniszonych1 czerwona papryka1 por1 puszka kukurydzy4-5 jajekmajonezmusztardasól, pieprzprzyprawa do drobiu / gyrosolejSposób(...)wrzątku.2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy
Kuchnia domowa AniWitajcieJak wiecie, my bardzo lubimy dania lekkie dlatego dziś naszła nas ochota na pyszną i orientalną sałatkę, która jest bardzo szybka w przygotowaniu.Składniki: 100 g zielonej fasolki, 2 cebulki dymki, 50 g makaronu ryżowego, 125 g krewetek koktajlowych, pół papryki, 100 g kiełek fasoli mung, parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek . fasolkę obieramy i gotujemy, a makaron
cookplSkładniki : 1 brokuł ( może być mrożony ) 3 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy 1 papryka (żółta lub czerwona ) mała cebula majonez, sól, pieprz
Proste Potrawyregionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza. Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam. Jest bardzo prosta, a mega pyszna :)SKŁADNIKI 1/3 główki sałaty lodowej 3 pomidory2 żółte papryki kremowe250g wędzonej makreli(bez ości ;))125g bryndzy70g czarnych
Moje Kuchenne Rewelacjeczarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzenieUdało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :)Składniki: - 150 g fasolki zielonej- 1 czerwona papryka- 100 g sera żółtego- 1
Zainspirowana w kuchninajlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chilli 1/4 szklanki cukru 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 cebula 1 marchewka 2 papryki czerwone Cebulę(...)marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w grubszą kostkę. Zagotować wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i chilli. Dodać cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotować chwilę na małym ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do misy i zalać zalewą. Całość pozostawić na 12 godzin od czasu
My simple kitchenpyszną sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić/pomidorki koktajlowe przekroić na 4/, cebulkę pokroić(...)inne składniki. W wersji obiadowej są to np.: -rzodkiewka -czerwona papryka -ogórek W wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.: -kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka
Kto ugości moich gości?mamy w domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo słodkiej czerwonej papryki w proszku, co zdecydowanie poprawi smak naszego kurczaka. W międzyczasie przygotowujemy dressing - oliwę(...)posiadacie dziadka do orzechów, w jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy do sałatki. Pozostało już tylko pokroić pomidorki na pół, ułożyć na wierzchu i całość polać naszym sosem. Gotowe! Sałatka świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, jak też i po kilku godzinach
Kulinarne zapędy Kokosa