Moja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę w naczyniu ułożyć warstwowo: kapusta pekinka-pomidory z cebulką-filet z kurczaka-ser feta, na wierzch wylać sos czosnkowy, wygładzić posypać prażonymi migdałami, schłodzić. Smacznego
Wanilia i Kardamonsałatki i korzystajcie z cudownego lata jakie mamy w tym roku… póki jest. Zapraszam również po przepis na fasolkę w orientalnym stylu. Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (90 – 100 g) suchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta(...)szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym wcześniej sosem. Artykuł Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką
Fitsweet.mesałatki i korzystajcie z cudownego lata jakie mamy w tym roku… póki jest. Zapraszam również po przepis na fasolkę w orientalnym stylu. Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (90 – 100 g) suchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta(...)szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym wcześniej sosem. Artykuł Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką
Fitsweet.mePolecam! Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki (dla 2-3 osób) 4 ziemniaki (ok. 400 g) pęczek rzodkiewki 120 g sera feta (ok. 1/3 kostki) spora garść świeżej bazylii 1/2 czerwonej cebuli sól pieprz oliwa z oliwek Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Powinny one być al dente. Pamiętajcie- nie rozgotujcie ich :) Rzodkiewkę(...)ziemniaki, ser feta kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka. Bazylię siekamy na mniejsze kawałki (możemy również ją porwać na mniejsze kawałki) Wszystkie składniki mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!serca życzę! :) A przy zmianie odżywiania kilogramy same ruszą :)) Składniki na 2-3 porcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz(...)kostkę paprykę oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkakurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób(...)ćwiartki, suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli. Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę, oprószamy pestkami dyni i serwujemy niezapowiedzianym gościom :) Smacznego
Symfonia Smakówjakoś tak – zupełnie niechcący – wyszła mi akurat ta sałatka Szybciutko też zniknęła z talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)!Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczanąSkładniki: (4-6 osób)około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut)2 czerwone cebule1 paprykagłówka czosnku2 woreczki kaszy gryczanej200 g fetykilka koktajlowych pomidorków – opcjonalnesól(...)dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.Smacznego Post Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plWarzywny makaron Fit&Easy odkryje przed Tobą sekrety delikatnego smaku buraka Alto. Ta podłużna odmiana charakteryzuje się słodkim smakiem, wyjątkową soczystością, bez ziemistego posmaku. Dzięki niemu stworzysz oryginalną sałatkę, kolorową zapiekankę i każde danie, jakie tylko podpowie Ci wyobraźnia. Makaron doskonale smakuje na surowo oraz po upieczeniu, zblanszowaniu lub usmażeniu. Na opakowaniu zamieszczone są kulinarne inspiracje, po które warto(...)dodajemy do buraków, dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka
Z Majeczką w kuchniBabeczki z fetą i cukiniąPołączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz.Składniki(...)sera feta1 łyżeczka skórki z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki
CiastkozercyLatem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje
Chilli Czosnek i Oliwawidać oryginalną sałatkę szopską, którą jadłam w Bułgarii a w kolejnych fotkach moją wersję przygotowaną w domu.oryginalna sałata szopska z Bułgariisolankowy, owczy ser feta z Bułgarii - cena 5 lewa czyli około 10 złmoja wersja sałatki przygotowana w domu
Bon Appetit Małgorzatyjaśminowy 1/2 szklanki groszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól(...)groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. 3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę 4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto 5. Tuż przed
Słodki Kompromisprzygotować w kilka chwil. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka (kawałki w oleju) 2 pomidory 1 ogórek zielone oliwki 1/2 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory
Kuchnia domowa AniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: mała sałata lodowa, 2 nieduże pomidory, opakowanie mozzarelli, mała
JejKuchniadelikatnych orzechów.Byłam pod wrażeniem. SKŁADNIKI: ośmiornica (1 lub 2 sztuki) 2 liście laurowe 1 cebula 2-3 ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki octu dodatkowo: sałatka grecka (oliwki czarne i zielone,feta,czerwona i zielona papryka,1 cytryna,oliwa z oliwek,natka pietruszki(opcjonalnie) łyżka nasion konopii) sałata rzymska oliwa do smażenia Wykonanie: Wykonanie jest w zasadzie proste.Przed(...)zdjęciu.Przekroić sałatę wzdłuż na pół,natrzeć lekko oliwą i posypać odrobinką tylko soli.Podpiec z obu stron po 2 minutki z każdej strony. Wymieszać składniki na sałatkę grecką krojąc cytrynę w cząstki. Podawać jak najszybciej bo ślinka leci
Sztuka gotowania w/g Samiry