Sałatka z cukinii, selera i marchwii 177mówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy. Składniki na 8 litrowych słoików: 5 kg cukinii 1.2 kg marchewki
Apetyczna babeczka
Ognista sałatka z bobu do słoików 252Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić
W królestwie smaków Beaty
Surówka pora z jabłkiem 182cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej i ponownie wymieszać
W królestwie smaków Beaty
Marchewka z brokułem w sosie czosnkowo ogórkowym 183Bardzo pyszna sałatka do obiadu Oraz wspaniała przystawka na imprezę Składniki - 1 brokuł - 1 duża marchew sos - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - 1 ogórek kiszony - sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Brokuł i pokrojoną marchew ugotować w osobnych garnkach z solą - Ugotowane warzywa odcedzić zostawić by ostygły najlepiej na sicie 2. Sos - Jogurt
W królestwie smaków Beaty
Koperek na zimę do zamrażarki 183Zimą możemy się cieszyć pysznym aromatem koperku Używam go do sałatek zup i sosów jest pachnący jak świeży Składniki - Koperek Sposób przygotowania 1. - Koperek umyć związać w bukieciki powiesić Najlepiej na noc aby od kapała woda .Koper powinien być suchy - koperek posiekać umieścić w woreczkach lub pojemniku zamrozić
W królestwie smaków Beaty
Sałatka śledziowa 373Pyszna sałatka dla wielbicieli śledzi Składniki - 4 płaty śledzi matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki ,paprykę konserwową ,oliwki ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi
W królestwie smaków Beaty
Zupa z bobem 339wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora
Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z szynką i łososiem. 267Kolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia
Kuchnia Beaty
Szaszłyki z kurczaka, papryki i cebuli 350dobrze doprawione bo to bardzo ważne przy daniach tego rodzaju. Nie żałujcie aromatycznych przypraw, ziół i świeżych dodatków. Grillujcie i cieszcie się smakiem pysznego jedzenia. My zjedliśmy szaszłyki z sałatką, ale możecie do nich podać także sos tzatzyki . P ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 261gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się
Powiedz dietom nie
Sos Marie Rose 236smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy raz zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek. Od tamtej pory jest klasycznym sosem kuchni brytyjskiej
Milion Smaków
Cebula marynowana w occie do słoików na zimę 243cebula ma wyrazisty smak, który dodaje charakteru niejednej potrawie. Dodatek czerwonej cebuli o intensywnym kolorze sprawia, że danie od razu chce się jeść. Tak przygotowana cebula idealnie pasuje do sałatek, kanapek, rozmaitych przystawek. Składniki ½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną), 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Wykonanie: Cebulę obrać
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z sosem miętowym 203wymieszać Polać sosem miętowym. Składniki na sos: oliwa cytryna mięta miód Miętę drobno pokroić, wsypać do małego słoiczka, dodać sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszać energicznie, polać nim sałatkę
Proste Potrawy
Kasze - jak gotować? 224napisałam :) Kasze (zwłaszcza te najgrubsze) nie muszą oznaczać standardowych jeszcze niedawno dań typu: gęsta posklejana kasza, a do niej równie gęsty, zawiesisty sos mięsny. Kasze są wspaniałą bazą do sałatek czy zapiekanek. Doprawiać je można dowolnie, na słodko, ostro, kwaśno. Kasze lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być zdrową podstawą deserów. Pokazywałam Wam kokosowy
Codzienna kuchnia niecodzienna