sałatka - 52378 przepisów (strona:2568/3492)

Fast-food po rosyjsku - Tеремок 239

gdzie możemy jedynie zakupić blina na wynos. Sieć funkcjonuje od 1999 r. początkowo zajmowała się jedynie sprzedażą blin. Teraz możemy kupić tam oprócz blin, dania takie jak zupy, kasze, sałatki, pielmieni, syrniki i inne potrawy. Jak dla mnie zaskoczeniem tu jest danie jak np. kasza gryczana z parówką, jednak Rosjanie lubią czasem kupować naprawdę proste potrawy. Zamówione dania przygotowywane

psgotujemy
Zielona fasola z sosem musztardowym 200

dodatkiem bułki tartej, klasycznie, ale może warto spróbować innych pomysłów na fasolkę? O tym, że warto ją jeść i dlaczego surowa jest trująca przeczytacie na portalu LokalnyRolnik.pl . Do przygotowania sałatki potrzebujemy (starczy dla 4 osób): – 500 g zielonej fasolki szparagowej – 2 łyżki musztardy ziarnistej – 1 łyżkę miodu – 1 łyżkę oleju arganowego – sól, pieprz do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 193

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego

Moniki Smakołyki
Ogórki konserwowe, korniszony 479

mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami.  Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa:  5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru

na moim stole...
Koreczki ogórkowe na zimę 272

Koreczki ogórkowe na zimę Pyszna sałatka na zimę z ogórków z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i selera. Słodka, świetna jako dodatek do obiadu, i idealna na imprezę jako przystawka. Serdecznie polecam koreczki z ogórków, nie zmoże ich zabraknąć w Waszej spiżarni!!! Składniki: 4 kg ogórków 4 duże papryki 1/2 kg cebuli 1 średni seler solanka: 9 szklanek wody 1 szklanka

na moim stole...
Mleczny deser kawowo - waniliowy z nasionami chia z dodatkiem borówek 233

względu na prostotę zastosowania: wystarczy tylko wymieszać nasionka z mlekiem, jogurtem czy innym napojem. Można je również stosować jako dekoracyjną i zdrową posypkę na przykład do sałatek. Natomiast zmielone można dodać do wypieków .  Ja dzisiaj zapraszam Was na mój ulubiony deser. Robi się go szybko, nie licząc czasu oczekiwania aż nasionka napęcznieją. Jak ktoś lubi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z ogórków małosolnych, jajek i szczypiorku + film 548

Bardzo smaczna, prosta sałatka z ogórków małosolnych,  jajek ugotowanych na twardo i szczypiorku idealnie komponuje się z daniami przygotowanymi na grillu , świetnie smakuje jako samodzielna przekąska w sam raz na śniadanie lub kolację. składniki na 4 porcje 5 ogórków małosolnych 6 jajek ugotowanych  na twardo 3 pęczki szczypioru z dymki 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy szczypta soli

Smakowite Dania
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 283

wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni

W kuchni wieczorem
Placki z cukinii z boczkiem 217

Wakacje to pełnia sezonu na cukinię. Korzystajcie z niej póki jest! Moja Mama robi z niej zapas sałatki białostockiej, ja rozkoszuje się w kwiatach cukinii i samej cukinii: smażonej, faszerowanej, duszonej… Dziś w formie placków z cukinii z boczkiem i cebulką. Są świetne! Koniecznie wypróbuje to połączenie.     Składniki: 2 cukinie ok. 100 g wędzonego boczku 1 duża

Pasja Smaku
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 195

francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać mlekiem i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. W garnku rozpuścić masło

królestwo garów
Ogórki konserwowe 215

Dziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser z musem brzoskwiniowym i chia 228

swoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!! Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy   "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Focaccia z cukinią i suszonymi pomidorami 253

pomidorami stanowi idealne połączenie.  Długo zastanawiałam się z czym to połączyć. Upieczenie pysznej i chrupiącej focacci  było bardzo dobrym rozwiązaniem. Do tego zapiekanego dania podaliśmy miskę z sałatką. To wspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka soli - 360 ml ciepłej wody - 2 duże

Pan i Pani Smith w kuchni
Prosta sałatka pomidorowo-ogórkowa 276

także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i lekko wymieszać. Do smaku doprawić ziołami włoskimi. Można też dodać drobno pokrojona cebulkę. Całość skropić olejem rydzowym i podawać. Sałatka idealnie smakuje solo ale można ją również podać jako dodatek do obiadu czy mięska z grilla

Monia miesza i gotuje
Łososiowe trio z rieslingiem 201

podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga

królestwo garów