Prosty przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie nie wymaga przygotowania zaczynu, wystarczy aktywny zakwas, wyjęty wcześniej z lodówki i dokarmiony
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapoście: Sałatka do pracy i savoir-vivre... ❗ Jeśli jeszcze nie jesteś to od czasu do czasu bądź wegetarianinem... 💛 a nawet weganinem💚 ... 😀 A jeśli masz pracę intelektualną to takie posiłki na pewno wpłyną pozytywnie na skupienie i ilość energii... 🔥 Składniki: brokuł rzodkiewka zielony groszek pomidor kapusta pekińska czarnuszka pestki słonecznika 4 łyżki oliwy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePolecam sałatkę zrobioną na bazie sałatki greckiej ale w moim wykonaniu.Jest bardzo smaczna .U mnie w domu jedna z bardziej ulubionych.. Składniki: 1 główka sałaty/u mnie zwykłej/ 1 czerwona papryka 2 ogórki 20 dag pomidorów koktajlowych 2 cebule ja dałam zwykłą ale lepiej dodać czerwoną 1 ser fetta -ulubiony garść prażonego słonecznika 10 oliwek Wykonanie
Ugotujmy Cośwykorzystałam do stworzenia bardzo delikatnej sałatki. Jest ona skropiona odrobiną wody różanej i neutralnym w smaku olejem ze smaczliwki ;) (awokado), aby nie zgubić naturalnego smaku kwiatów. Oczywiście wszystko posypane lekką ekspandowaną quinoą :) Składniki: 3 łyżki ekspandowanej białej quinoy listki z wewnętrznej części sałaty lodowej (jasnozielone i chrupiące) 2 garście płatków róż płatki kwiatu słonecznika kwiaty aksamitki wąskolistnej 1 łyżka wody
Quinoa Raz!całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion. Składniki (na 1 foremkę a 20cm): 135 g ziarem słonecznika 90 g siemienia lnianego
Grahamka, weka i kajzerkamajonezu użyłam delikatnego sosu czosnkowego. Sałatkę można podać tak jak ja to zrobiłam w dużej szklanej misce albo ułożyć na dużych półmiskach wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać. składniki: 2 nieduże brokuły 250 g tortellini, u mnie kolorowe z szynką 300 g pomidorków koktajlowych 250 g fety solidna garść słonecznika sos czosnkowy 400 g jogurtu
Monia miesza i gotujefajną sałatkę na stół. Mojej rodzinie smakuje, może i Wam przypadnie do gustu :) Składniki: 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu (przed ugotowaniem) 250 g. szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki korniszony (jak malutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól
Agusiowe smakołykiwiedzieć. Lepiej zrobić sobie wieczorem sałatkę, niczego jej nie pożałować i cieszyć się pysznym lunchem i kolacją:) Składniki: - 300 g dowolnego makaronu (u mnie "oponki" jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki
Cook&Loveśrodku. Idealnie pasują do sałatki lub hamburgerów. Kotleciki ziemniaczane nadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów
Mohielladziś niezwykle lekką, kolorową sałatkę, łączącą w sobie wiosenne smaki świeżej rzodkiewki, szczypiorku i ogórka z aromatycznymi paluszkami krabowymi i delikatnym makaronem ryżowym. Składniki: 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków krabowych 250 g mała puszka kukurydzy 1 ogórek 4 rzodkiewki pół czerwonej papryki pęczek koperku pęczek szczypiorku kilka liści sałaty pekińskiej 3 łyżki słoneczniku 5 łyżek majonezu sól, pieprz
Podróż w kulinariaDziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy
DefinicjaSmakuwkładamy listki rukoli, uprażone nasiona słonecznika, ząbek czosnku, starty parmezan, miód (opcjonalnie), odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy około 50 ml oliwy i miksujemy. 3. W trakcie miksowania dolewamy małymi porcjami pozostałą oliwę, do czasu, aż otrzymamy pożądaną przez nas konsystencję pesto. 4. Gotowe pesto próbujemy, doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. Idealny dodatek do kanapek, sałatek lub makaronu :) Smacznego
W kuchni KatieSałatka z buraków , przepis pochodzi z książki " Ottolenghi : The Cookbook" Yotam Ottolenghi ,Sami Tamimi , a znalazłam go tutaj Składniki musiałam nieco pozmieniać, robiłam z połowy porcji, wyszła świetna! składniki: 1 kg buraków ( najlepiej podobnej wielkości) (w oryginale były dwie odmiany , czerwone i zółte, nigdy takich nie spotkałam) 80g nasiona słonecznika 90 ml syropu klonowego
Stare GaryKolorowa, piękna i niesamowicie apetyczna 😋 Znakomita na śniadanie, obiad, jak i kolację. Pyszne plastry awokado połączone z pomidorkami koktajlowymi. Ostrości dodały kiełki z rzodkiewki, a chrupkości
Kulinarne przemysleniaSkładniki: sałata zielona 1 główka, pomidory 6 sztuk, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa - do
W Mojej Kuchni Lubię