inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek
Smakowity Blog KulinarnyWitajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do
Kuchnia PROzdrowotnasałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProsta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól
Anioły w kuchniW kwestii doboru składników istnieje tu duża dowolność. Ja robię ją często ale za każdym razem wychodzi mi nieco inaczej. Po prostu dodaję do niej to
chwile dla mnieI znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak . Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych
Smaczna Pyzanajważniejsze. Głównymi składnikami pasztetu warzywnego jest ugotowana ciecierzyca, marchewka i jajka. Resztę załatwiają aromatyczne przyprawy. Pasztet wychodzi kremowy, gładki, wyrazisty w smaku, lekko orientalny. Idealny na kanapki, do sałatki lub jako przekąska. Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na bezmięsne pasztety: Pasztet z cukinii i ciecierzycy Pasztet z czerwonej soczewicy Pasztet z ciecierzycą i kaszą jaglaną BEZMIĘSNY PASZTET(...)CIECIERZYCY I MARCHEWKI Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia (plus czas gotowania ciecierzycy) 350 g ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki Korzeń pietruszki 2 jajka Garść ziaren słonecznika Kurkuma, papryka słodka, curry, cynamon, mielony imbir, pieprz ziołowy, sól Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami Połączyć marchewkę z ciecierzycą, dodać przyprawy, słonecznik
HealthyCreationsoliwek, smakuje obłędnie wzbogacone prażonymi nasionami lnu. Prażone siemię lniane to przepyszny i zdrowy składnik mojej diety, zawsze robię zapas i przechowuję w słoiku, dodaję do koktajli, oprószam sałatki i kanapki, dodaje do musli i owsianek. Len ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, jeśli jeszcze się z nim nie zaprzyjaźniliście to może zaczniecie od tego przepisu. Składniki Czas(...)przygotowania: 60 min Pęczek marchewek z nacią 200 ml oleju lnianego z pierwszego tłoczenia (ja zawsze używam kujawskiego) ok 2 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki słonecznika 4 łyżki startego parmezanu sól. pieprz 4 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: 1. Z marchewek odcinamy nać, pozostawiamy krótki ogonek, tak łatwiej je potem jeść rękami. przekrawamy wzdłuż na dwie połówki
Słodki Kompromisorganizmu. Dlatego ważne jest jeść tak naturalne produkty, jak to tylko możliwe. Wyciskany na zimno olej może być stosowany jako suplement diety, może być również wykorzystywany do gotowania, do sałatek, do marynaty, do wypieków, czy aromaterapii. Olej tłoczony na zimno ma interesujące właściwości, z uwagi na co często znajduje zastosowanie w leczeniu, czy stanu umysłu. JAKIE OLEJE MOŻEMY WYCISKAĆ(...)uruchamiają się wałki i olej zaczyna się tłoczyć. Olej leci do specjalnego pojemniczka przelatując wcześniej przez sito, a wytłoki wpadają do pojemnika obok. Tyle! WYDAJNOŚĆ: Z 1 kg pestek słonecznika wychodzi ok. 0,4 l oleju, a z wytłoków, które po wysuszeniu zmieliłam na ok. 350 g mąki. PODSUMOWANIA /WRAŻENIA OGÓLNE Przyznaję, że była, trochę sceptycznie nastawiona do tego
Ostra na Słodkokolację? Nietypowy przepis, bo tu nie ma jednej możliwości. Kombinacji jest wiele - co najmniej 9, bo można zjeść sałatkę z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym, sałatkę z kurczakiem i oliwą, sałatkę z kurczakiem i sosem czosnkowym, tak samo możemy próbować z rybą - każda z tych propozycji była przez nas wypróbowana po wielokroć i każdą polecamy z czystym sumieniem. Dlatego wersja przepisu(...)smażone (około 8 sztuk) mięso - wybieramy tylko jeden rodzaj: pół fileta z kurczaka filet z łososia (około 150 g) wędzony filet z ryby dodatki - wybieramy jeden dodatek: 2 łyżeczki słonecznika prażonego 2 łyżeczki dyni prażonej 2 łyżeczki chia 1 opakowanie mozzarelli pół opakowania fety sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy: sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko) sos miodowo-musztardowy
dobra gospodyni dom wesołym czyniŚNIADANIE ⇨ Owsianka "nocna" z bananem i malinami Owsiankę przygotowałam z 20 g zwykłych płatków owsianych i 30 g owsianki śniadaniowej (jest to mieszanka płatków owsianych z migdałami, amarantusem, słonecznikiem i kilkoma innymi składnikami). Jako płynu użyłam mleka kokosowo-ryżowego. Dodałam kakao, 1/2 dojrzałego banana, cynamon, wanilię, nasiona chia oraz odrobinę cukru kokosowego. Zamieszałam i odstawiłam na noc. Przed zapakowaniem(...)marki "Małe szczęścia". Okazał się on jednak niezbyt smaczny, ale o tym w jednym z kolejnych wpisów. Dodatkiem był pomidor posypany mieszanką liofilizowanych ziół. OBIAD ⇨ Łosoś z batatem + sałatka Batata ugotowałam na parze z odrobiną soli himalajskiej. Łososia posypałam także solą oraz świeżo mielonym pieprzem, podsmażyłam z dwóch stron, a następnie dusiłam na patelni. Natomiast sałatka, to zwyczajne połączenie
Zdrowie na języku :PSałatka brokułowa jest smaczną i szybką sałatką w wykonaniu. Można ją przygotować ze składników jakiem mamy w domu lub z takich jakich jakie ja użyłam. Z dodatkiem kurczaka wędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych(...)sera fety 2 pomidory 3 łyżki prażonego słonecznika SOS : 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolijako głównym składnikiem. Przepis podprowadziłam Ciotce Dance :P Oczywiście za przyzwoleniem wypróbowania we własnej kuchni :) Jeśli mimo wszystko ktoś nadal podejrzliwie do selera podchodzi, niech odrzuci wątpliwości! W tej sałatce jest niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo - łodygi świeżego i konserwowy ze słoika ;) W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami , smak selera nie wybija się zbytnio, a całość(...)jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie
Grunt to przepis!cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni(...)pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek
My Chcemy Jeść