wigilijnym czy świątecznym stole przeważają ryby w różnorodnej postaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Filety moczymy(...)dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.Bosmańskie śledziki Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie
Ogrodnik w podróżyskórki, marchewkę studzimy. Teraz przygotowujemy tarkę, gdyż pierwszą warstwą naszej sałatki będzie potarta marchewka. Na niej rozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna ;) Następnie w misce ląduje warstwa potartych ziemniaków, a na nich kolejna porcja majonezu. Teraz pora na nasze śledzie. Całość będzie stanowiła jedną warstwę. Na śledziach układamy całą posiadaną cebulę
Kulinarne zapędy Kokosabłękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy Łucji Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda
Weekendy w domu i ogrodziekotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków
królestwo garówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna sałatka, która nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje - także w wersji wymieszanej. Jest szybka, prosta i idealnie nadaje się na każdą okazję. (Duża miska) 450g filetów śledziowych (użyłam w oleju, ale mogą być solone/marynowane) 2 jajka 1 jabłko (duże) 1 czerwona cebula (duża) 1 por (średni; biała część) 4 ogórki(...)połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce
Di gotujeRewelacyjna sałatka ze śledzikiem w roli głównej. Czerwona cebula nadaje chrupkości a musztarda zaostrza smak. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej wtedy są wyraźniejsze w smaku. 4 płaty śledzi marynowanych 1 duża czerwona cebula 1 puszka zielonego groszku konserwowego 2 łyżki świeżego koperku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy stołowej Pieprz Śledzie odsączamy, zdejmujemy(...)nich skórę. Kroimy w cienkie paseczki. Groszek odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w bardzo drobna kosteczkę, koperek siekamy. Śledzie, groszek, cebule oraz koperek mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Aby sałatka prezentowała się ładniej możemy wierzch udekorować groszkiem i cebulką
VioletoweKucharzenieKrokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne
Weekendy w domu i ogrodzieTwoich upodobań i wyobraźni) . Doskonale się sprawdzi na imprezach oraz wigilijnej kolacji. Pomysły na sałatki: ** Sałatka z szynką i ananasem ** Sałatka Caprese ** Sałatka z paluszkami krabowymi ** Sałatka z szynką i ananasem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g filetów śledziowych (około 4 sztuki) jabłko cebula 2 ogórki kiszone lub konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo świeży koperek
Kulinarny S.O.S.sosu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemczerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz(...)ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu, przez około 3-4 godzin. Po tym czasie pokroić w większą kostkę. 2. Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę. 3. Por pokroić w plasterki
Szalona Kuchnia EwelinyJeśli należysz do osób, dla których śledź to najlepszy deser a tabbouleh to najlepsza sałątka- mam dla Ciebie sałatkę w rożkach od lodów. To taki zwykły-niezwykły tabuleh z kalafiora z mnóstwem zieleniny i warzyw. Pyszny zarówno jako bezglutenowa, nisko węglowodanowa sałatka podawana klasycznie w misce sałatkowej jak i jako finger food na imprezie. A to co zostanie można następnego
Ugotowane pozamiatanelnianego. Olej rydzowy jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno; klik ) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Przyznam, iż świetnie współgra z buraczkami. Pychotka! 3-4 upieczone buraki (średnich; przepis tu - klik ) 1 cebula (mała) Dodatkowo: 2 łyżki
Di gotujekawałki szynki. Wsypałam świeży koperek i musztardę francuską. Przyprawiłam i wymieszałam składniki z majonezem. Smacznego! Polecam również inne sałatki ziemniaczane: Sałatka ziemniaczana z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Ziemniaczaną z czosnkiem Śledziowa z ziemniakami i burakami
potrawyregionalne