sałatka z ziemniakami - 4496 przepisów (strona:239/300)

Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki? 97

Sałatka z brukselki to pyszny pomysł na wykorzystanie świeżej brukselki! Sałatka jest lekka i świeża. Oprócz brukselki znajdziesz w niej pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i ser

Via Gusto
Jak ugotować dobry rosół? 85

lubczyku lub natki smakuje wyjątkowo. Każda gospodyni wie najlepiej jak przygotować rosół swoim domownikom, z czym podawać, kiedy smakuje najlepiej. Zupa ta, choć przygotowywana z tradycyjnych składników, podobnie jak sałatka jarzynowa z każdej ręki smakuje inaczej, ot! cała magia kuchni. Rosół kojarzy mi się z domem rodzinnym, imprezami okolicznościowymi, ciepłem domu, jest wspomnieniem Babci. Smak w zupie to “kości(...)pomidorowy. Podawaj z makaronem lub ryżem. Rosół to pierwsze danie lub kompletny obiad, jeśli jest mocno mięsno-warzywny i podany (jak dawniej w moim domu) np. z młodymi ziemniakami i koprem lub dużą ilością lanych klusek. Jaki makaron? Najlepiej smakuje z nitkami ciętymi, drobnym makaronem. Z ziemniakami też, szczególnie w sezonie – młodymi – bez tłuczenia, z koperkiem. By rosół

Zasmakuj Kuchni
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 242

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew  i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy

W kuchni Karmel-itki
Knedle ze śliwkami 143

jaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu(...)Total time 1 godzina   Serves: 10 Ingredients 300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie) 100 g brązowego cukru ( dałam połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby

Cooking for Emily
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 93

false false PL X-NONE X-NONE Dzisiejsze danie będzie się składać z kilku części. Na początek zaprezentujemy Wam jak przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!   Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został(...)KROK 3: Grzybki Shimeji oddzielamy od grzybni i myjemy. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć, wrzucamy je w całości i razem smażymy do miękkości, dodając czosnek.   SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW ZAPIEKANYCH: - 0,5 kg ziemniaków - 1 łyżka oleju - pół saszetki koperku - łyżeczka rozmarynu - 1 łyżka kminku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZIEMNIAKÓW: KROK 1: Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Zalewamy

Związek na patelni
Duszona kapusta na zimę 141

Duszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę

Cztery Fajery
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 253

wyjątkowo wysokiej zawartości polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży(...)przełknięciu oliwy, zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Oliwy zebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza do sosów czy sałatek.  Na koniec pamiętajmy, że oliwa extra vergine oliwie extra vergine nierówna, a końcowa jakość oliwy z oliwek jest bezpośrednio związana z absolutnym, konsekwentnym przestrzeganiem wszystkich etapów produkcji począwszy od upraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
1. Jesień na talerzu! 198

niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO(...)celu jej zeszklenia. Następnie dodajemy boczek i smażymy wszystko razem do momentu aż boczek będzie dość mocno przypieczony i chrupki. Z dyni odparowujemy wodę i rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, lub po prostu widelcem (nie ma potrzeby rozdrabniać jej blenderem, gdyż jest bardzo miękka). Tak rozdrobnioną dynię i przesmażone na patelni składniki odstawiamy aż do ostudzenia. W tym czasie

Symfonia Smaków
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 232

domu zwyczajnie mi obrzydły. Jednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami  i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto, szybko i łatwo". Ze wszystkich tych elementów zgadza się tylko "łatwo". Właściwie to nawet bardzo łatwo... jeśli zapomnimy(...)dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi

Kuchenna Kontrrewolucya
Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 284

Thot man pla to tajskie kotleciki rybne. Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników. Są

Ostra na Słodko
Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE 222

Thot man pla to tajskie kotleciki rybne. Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników. Są

Ostra na Słodko
Kaczka pieczona z jabłkami 145

Kaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczarki w majonezie na ciepło 505

Pieczarki w majonezie na ciepło...Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.Kawałki zeszklonej cebuli.Wszystko oblepione majonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek

Gospodyni Miejska
Polewka jurajska na poziomie 511 172

służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać do zupy mieszając, tak aby nie porobiły się grudki. Z iemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc z dodatkiem masła. Na talerzu ułożyć ziemniaki, wlać zupę, podawać. Polewka Jurajska to lokalna zupa o smaku pierogów ruskich. Dzień pierwszy Sobota, pobudka wcześnie rano gdyż na dworcu musiałam być po 8 (dla mnie w sobotę(...)ujęcia głębinowego.. no, ale popływamy później... Po dniu pełnym wrażeń, w końcu przystępujemy do gotowania... ale najpierw łyk nalewki pigwowej, przygotowanej przez Grześka Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy:   Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem,  polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową

królestwo garów