Jedna z moich ulubionych lekkich sałatek. Przepis na nią mam od koleżanki. Użyłam oryginalnej szynki hiszpańskiej (jamon serrano), ale może być też parmeńska czy szwarcwaldzka. Są do siebie podobne. Składniki: 40g rukoli (ok 1/3 lub 1/2 opakowania) 2 pomidory 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka(...)Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, Gruszkę obrać i pokroić w kawałki. 4. Składniki dressingu wymieszać. 5. Orzechy i miód umieścić w garnuszku, podgrzać aż miód rozpuści się i wymieszać. 6. Na półmisku ułożyć: rukolę, pomidorki, szynkę, fetę, orzechy z miodem, gruszkę i całość przed podaniem polać dressingiem. Smacznego!!! Podobną sałatkę można znaleźć tutaj KLIK
Kuchnia domowa Anidoskonałe połączenie smaków. Słodycz arbuza z dodatkiem wyrazistej fety to genialny duet. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to koniecznie nadróbcie straty Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami to idealna propozycja na coraz cieplejsze dni. Orzeźwiająca i lekka. Bardzo szybka w przygotowaniu, serdecznie polecam. Co więcej, porcja tej sałatki spokojnie może zagościć w menu osób z insulinoopornością , pomimo bardzo(...)kryje w sobie ta zdrowa pyszność Składniki (5 porcji): 125g czarnych oliwek (masa netto), 200g sera feta, 0,5kg arbuza, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 czerwona cebula, pół pęczka szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka musztardy. Sposób przygotowania Arbuza pokrój w kostkę. Fetę także. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Oliwki można okroić albo dodać w całości. Wszystkie składniki wrzuć
Natka Pietruszkiprzyjęcie lub jako przekąska na podwieczorek. Moja Książka Kucharska poleca przepis na SAŁATKĘ GRECKĄ. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta(...)kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy do dekoracji talerzy lub innej sałatki). Krok 3. Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą
Moja Książka Kucharskakombinowaliśmy co z czym wymieszać, żeby było dobrze. Napomknęłam o sałatce ziemniaczanej (a jakże), My dorzucił do niej patisony. Jak dla mnie, bomba. Najczęściej do takich sałatek ładowałam ogórki konserwowe. Konserwowe patisony są podobne w smaku i konsystencji, a zawsze to jakaś odmiana. Jeżeli chodzi o mnie, sałatka ziemniaczana z patisonami jeszcze lepiej sprawdzi się jako dodatek do ogniska(...)Wkładamy do lodówki na parę godzin. Podobne przepisy: Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami Sałatka ziemniaczana z ziołami Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim Sałatka ziemniaczana z salami i serem pleśniowym Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi Sałatka z ziemniakami i fetą Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi Sałatka ziemniaczana
Kardamonovybakłażana marynowane w oleju z mnóstwem ziół, czosnkiem i chili, skropione odrobiną octu to przepis na wspaniały dodatek do kanapek, sałatek, czy nawet kaszy. Moim zdaniem najlepiej smakują na chrupiącej grzance z pokruszoną fetą na wierzchu :) Słony smak sera harmonijnie przeplata się z delikatnością bakłażana i charakterną marynatą, tworząc spójną całość eksplodującą smakiem przy każdym kęsie. Całość podszyta chrupkim tłem
Kuchnia w Słońcu Skąpanapamiętać o tym, by włączyć go do swego menu. A gdzie w składzie znajdziemy czosnek? Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Chrupiąca bruschetta z pomidorami malinowymi Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską
ProstePesto.plwarzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki
Kulinarne przygody Gatityrogu wybieramy się z naszymi przyjaciółmi na Kretę – czyli temat kulinarny „kuchnia grecka”. No tak sałatka grecka (choriatiki), która ponoć w cale nie jest taka jak nasza „polska” (hmmm ciekawe dlaczego ; ) ), moussaka, ser feta to chyba znają wszysycy. W trakcie moich poszukiwań trafiłam na jedno ciekawe danie i od razu je przygotowałam na domowy
Szybko Tanio Smaczniezarazem bardzo sycąca. Wykorzystałam tu składniki, które raczej zawsze są pod ręką. Idealna na różne imprezy. Do sałatki wykorzystałam oliwki nadziewane pastą paprykową od Ole! . Składniki: * 1 opakowanie (250 g) tortellini z serem * 150 g sera feta * 1/2 puszki kukurydzy konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 puszki czerwonej fasolki * 1 nieduża czerwona papryka * 1 słoik
Zrób to smacznieprzygotowanie takiej salatki do pracy. I oto jedna z nich, bardzo smaczna i sycaca. Polecam! Śniadanie: Tosty z szynka i serem, do tego keczup w osobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste: Makaron, najlepiej drobny (u mnie malutkie muszelki) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju
Codzienne GotowanieSkładniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciemPołączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki
Kulinarny Pamiętnik