(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiele z Was bardzo często zadaje sobie pytanie, co dziś na obiad? Mimo, iż przepisów i pomysłów na obiad jest
Przepiski.plNajszybsza surówka do obiadu z możliwych, chociaż w smaku nie jest taka oczywista. Surówka składa się tylko z kapusty pekińskiej i szalotki oraz przypraw, które w
Gotuj w domuRozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBurak to jarzyna arcyciekawa. Afrodyta, grecka bogini miłości, burakom zawdzięczała swą urodę ;) Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 250g makaronu w kształcie ryżu, 330g piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 1 łyżka przyprawy do gyrosa, 170g papryki konserwowej, 170g ogórków konserwowych, 2 łyżki ketchupu, 6 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, pieprz, puszka kukurydzy. Przygotowanie: Przygotować odpowiednio składniki: 1. Makaron ugotować do miękkości z odrobiną oleju i soli. Przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. 2. Czerwoną paprykę konserwową(...)makarony, tak by z kurczakiem tworzyły płaską powierzchnię. 5. Wyłożyć ogórki i paprykę. 6. Dwoma łyżkami sosu posmarować poprzednią warstwę. 7. Wyłożyć kukurydzę. 8. Wyłożyć pozostały makaron. 9. Wierzch sałatki posmarować resztą sosu. Smacznego
W kuchni u MonikiNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach(...)ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej
Ciastka - domowe słodkościNie lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą
Mieszam w Garnkumarchewki w słodkim sosie chili z czosnkiem i imbirem. Miłośnikom kuchni azjatyckiej na pewno będą smakować. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Pulpeciki po wietnamsku podałam z ryżem i prostą surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Wypróbujecie? Składniki: Pulpeciki: 750 g mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)pełna łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ugotowany ryż surówka sezam do posypania Przygotowanie: Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Dodać sos sojowy, sos rybny, mąkę kukurydzianą
Oryginalny smakteraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny(...)przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce
Kuba GotujeProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszkoda, bo jak się ostatnio dowiedziałam, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na sporą zawartość skrobi może z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki. Co ciekawe, quinoa jest o tyle wyjątkowa, że tak naprawdę nie należy do zbóż. I w przeciwieństwie do nich zawiera cenne flawonoidy (spośród których dominują kwercetyna(...)omlecie. Także nic skomplikowanego, ale jak mawiają, smak tkwi w prostocie. Czy coś w tym stylu. Kotleciki są lekkie, ale pożywne. Świetnie komponują się z jogurtem, natką pietruszki i sałatką. A najlepiej smakują na zimno. Składniki: ok. 150 g komosy ryżowej ok. 150 g mrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina masła/oleju 50 g mąki
Kuchnia Elliebrakuje nam magnezu. Na talerzu. Delektuj się owocami i zielonymi warzywami, suszonymi owocami i warzywami (suszone morele itp.), roślinami strączkowymi (soczewica itp.), zbożami, ciemną czekoladą. Preferuj produkty zbożowe pełnoziarniste: ryż pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, które zawierają 7 razy więcej magnezu. Pamiętaj, aby włączyć rośliny strączkowe do swojego jadłospisu trzy razy w tygodniu. Witaminy z grupy B: od poczęcia. Witamina(...)Jeśli chodzi o betainę, pomyśl o szpinaku i krewetkach. Jeśli chodzi o witaminę B12, możesz polegać na białkach zwierzęcych (mięso, ryby, jaja). Drożdże piwne można również posypywać do sałatek. Aby uzyskać witaminę B6, użyj kiełków pszenicy lub drożdży piwnych. Witamina D i wapń: dla dobrego stanu kośćca. W połączeniu z wapniem, witamina D pomaga budować strukturę kości dziecka. Jest
ProstePesto.plkoloru, a warzywa zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dwoma kromkami pieczywa. Drugie śniadanie: Sałatka z nasionami (przepis na dwie porcje) [534 kcal/ W: 82 g/ B: 28 g/ T: 11,5 g] czerwona cebula 6 suszonych pomidorów 160 g zielonej soczewicy 60 g szpinaku(...)Następnie dodaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i erytrol. Dokładnie wymieszaj całość. W bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy smaż gofry. Podawaj z ulubionymi owocami. Drugie śniadanie: Sałatka z nasionami [534 kcal/ W: 82 g/ B: 28 g/ T: 11,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Obiad: Makaron z sosem serowym i brokułami
365 dni dookoła kuchni