Lubicie risotto ? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu na poczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy(...)Idealne do pieczonego mięsa czy ryby . Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne przepisy na pęczak . Jeśli go jeszcze nie polubiliście to wkrótce będzie waszą ulubioną kaszą. Wiem co mówię! Moje pęczakowe doznania były bardzo burzliwe. W końcu
codojedzeniaWolnowar czy multicooker co wybrać i co jest lepsze. Wolnowar czy multicooker, co wybrać i co jest lepsze - to dość częsty dylemat. Wolnowar jest, moim zdaniem
Cztery FajeryWarto zaopatrzyć się także w ziarna, na przykład: – nasiona chia – pełne omega 3, witamin i minerałów. Stanowią świetny składnik deserów, budyniów i puddingów. Można dodawać je do sałatek i koktajli, – nasion sezamu – ze zdrowymi tłuszczami, głównie wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi i Omega-6, – nasiona lnu, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Udowodniono, że zmniejszają ryzyko chorób(...)białkowych produktów wegańskich, warto sprawdzać składy i wybierać te, które nie mają dodatkowego cukru. Dobrze jest też różnicować produkty wegańskie ze względu na właściwości: napoje czy desery na bazie ryżu czy owsa zawsze będą mieć więcej węglowodanów niż wersje sojowe lub grochowe. Z kolei zamiennik sera, mleka czy jogurtu może cechować się zróżnicowaną zawartością tłuszczów. Uważać trzeba na produkty, które
Zdrowy Styl JoannyCukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki(...)cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ siekam i zostawiam, dodam go do farszu ) Ryż gotuję, odcedzam, studzę. Do ostudzonego ryżu dodaję mięso, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odłożony wcześniej miąższ z cukinii, pół łyżeczki majeranku, szczyptę mielonego kminku, posiekaną natkę pietruszki ( około 2 łyżeczki ) sól i pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: Makaron orzo w kształcie ryżu ( szklanka - przed ugotowaniem) Filet z kurczaka 2 ok. 500 g Brokuł 500 g Papryka czerwona średniej wielkości Ogórek świeży średniej wielkości Kukurydza puszka Koperek pęczek Czosnek 1-2 ząbki Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny 3 łyżki Sól Pieprz Przypawa gyros pełna łyżka lub ulubione przyprawy do kurczaka Olej do smażenia Przygotowanie: Brokuł podzielić(...)paprykę. Posypujemy wszystko koperkiem. W osobnej miseczce przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Wszystko razem mieszamy a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i mieszamy. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodyjest zmodyfikowanym przepisem na sałatkę, która w moim przepiśniku funkcjonuje pod nazwą "sałatka Ani". Pewnie wielu z Was w ten sposób nazywa dania zapożyczone od znajomych czy bliskich. Zarówno sałatka jak i curry są smaczne i bardzo w moim guście. Dużo bardziej niż te wersje z dodatkiem kminu czy garam masali. No i chyba, w przeciwieństwie do Maćka, ciężko byłoby(...)Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, posiekaną kolendrę i mandarynki odsączone z syropu. Doprawić ewentualnie solą i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem
zadanie-gotowanieJedna z moich ulubionych zup, podaję ją z cienkim makaronem, zamiennie z ryżem. Zupa, którą chyba każdy zna, każdy lubi! Nie może być inaczej! W moim rodzinnym domu Babcia przygotowywała ją na dwa sposoby: - z dwudniowego rosołu bądź świeżą przygotowaną od postaw pomidorową. Każda wersja była wspaniała, każda smakowała wyjątkowo, a już najlepsza była na drugi dzień kiedy wszystkie składniki(...)pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory z puszki, - świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha
Zasmakuj Kuchnidużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie
vegetaniełyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego *** Kapustę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy kapustę oraz marchew i ponownie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym(...)POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z ApetytemTa misa mocy jest pełna zdrowia. Znajdziesz w niej wszystkie potrzebne do przetrwanie ciężkiego składniki! Pieczona cieciorka jest bardzo zdrowa, a przyprawiona smakuje lepiej niż chipsy
Niedzielny kucharzmajeranek, słodka papryka, świeże zioła 4-5 ziemniaków 300ml bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka masła olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy(...)TUTAJ OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemowocami ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja i moja druga połowa na szczęście należymy do tej pierwszej grupy ludzi i często na naszym stole pojawiają się dania, czy sałatki z sezonowymi owocami. Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym(...)łyżka masła 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu teriyaki 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej ** ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki cząbru pieprz biały sól Dodatkowo 150 g ryżu basmati Kurczak Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny
Wędrówki po kuchniTo curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron światailością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy gołąbki(...)PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytemszczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne(...)ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę
Moja smaczna kuchnia