sałatka z ryżem - 3761 przepisów (strona:147/251)

Pstrąg w pikantnym sosie kaparowym 136

długo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu

Kucharzyca
SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM 131

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to moja kolejna tuńczykowa propozycja. Nadaje się na każdą okazję- kolacje rodzinne, imprezy czy też na święta. Jest bardzo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu

Zrób to smacznie
Sałatka ryżowa z łososiem 124

Sałatka dla tych co cenią zdrowie, są na diecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów

wesoła kuchnia
Zielona sałata na słodko 374

Do drugiego dania polecam zieloną sałatę na słodko. Sałata idealnie pasuje do kotlecików podanych z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Sposób przygotowania który publikuję został zainspirowany przepisem

paapilotkaa
Cukinia faszerowana sałatką z tuńczyka 147

Farsz jest efektem posiadanych w kuchni produktów: ryżu, tuńczyka i pomidorów. Sezon na cukinię w pełni, ciężko przejeść ;) Szczególnie, że nie wszyscy w moim domu są

Pasja Smaku
Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita 165

Jest to indyjska odmiana sałatki z ogórka a raczej sosu przypominającego z wyglądu grecki sos Tzatziki. Do greckiego Tzatziki do przyprawienia dodaje się jednak tylko czosnek, sól i pieprz. Indyjska wersja nazywa się Khira rita i dzięki indyjskim przyprawom zyskuje nowego wymiaru smakowego. Idealnie nadaje się jako dodatek do indyjskich potraw z ryżem, ale i do wszelkich innych indyjskich smakowitości(...)chce. Prowadzona przez indyjską rodzinę serwującą oryginalne indyjskie potrawy i tylko w weekendy. W Indiach taka schłodzona służy do neutralizowania ("schładzania") podniebienia przy spożywaniu ostro przyprawionych potrawach. W tej sałatce oryginalnie nie powinno być czerwonego koloru więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale. SKŁADNIKI

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka wyśmienita 112

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu wyśmienita sałatka 4-składnikowa :). Zrobiła u mnie ostatnio furorę gdy podałam ją na imprezie. Goście byli zachwyceni i z chęcią sięgali po dokładkę. Przepis który na pewno zostanie ze mną na dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu 1 większa papryka, u mnie żółta(...)zimną wodą. paprykę i ogórka pozbawionego gniazd nasiennych kroimy w kostkę, wszystkie składniki przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wraz z majonezem, gotową sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 243

warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło(...)Składniki rozkładamy w miskach tak, żeby każdy był doskonale widoczny – to świetna kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym

Karo in the Kitchen
Sałatka na bardzo dobre samopoczucie 74

muszę wyciągać wagi ,łyżek i szklanek to czuję się idealnie. Składniki: - jeden woreczek Lunch Mix  KUPIEC  czyli 100 g mieszanki ,w której znajdziecie ryż parboiled, kaszę bulgur, kaszę owsianą i ryż czerwony ( ugotujcie na sypko, rozłóżcie na duży talerz,ostygnie) - jedną sztukę fenkułu włoskiego pokrojonego w piórka - kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych w paski - kilka zielonych(...)ziaren granatu - kilka posiekanych listków sałaty - glassa balsaniczna z octem balsamicznym z Modeny. Nie wyobrażam sobie ,żeby miało jej tutaj zabraknąć. Ocet balsamiczny świetnie komponuje się z tego typu sałatkami owocowo-warzywnymi - sól do smaku oraz oliwa z oliwek Na wychłodzony Lunch Mix wyłóż oliwki i pomidory, posyp całość fenkułem czyli koprem włoskim. Dodaj listki sałaty :głównie poluj w miksie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka dwa oceany 144

Sałatka dwa oceany Sałatka dwa oceany , to w zasadzie dwie sałatki , jedna z tuńczykiem , druga z paluszkami surimii . Obie sałatki są bardzo smaczne , każda jest zupełnie inna , dzięki czemu nie tylko fajnie razem wyglądają , ale także świetnie smakują " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jako fajny pomysł(...)surimi-pokrojonych w grube plasterki 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 2 pęczki koperku -posiekanego 1 ząbek czosnku -wyciśnięty praską skórka starta z jednej ,dużej cytryny ( na drobniutkiej tarce ) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i biały pieprz do smaku Ocean tuńczyka przygotowujemy jak każda sałatkę , z tą tylko różnicą ,że składniki „mokre” ( fasolka z zalewy

Ogrodnik w podróży
Cukinia faszerowana 159

Ostatnio w sklepach pokazała się okrągła cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można również ją faszerować, a farsz można komponować według uznania

Salonik smaków
Zdrowa dieta słoikowa 128

tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę. Goście będą zachwyceni. Gwarantujemy to! W sałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków, soczystych i świeżych z orzechową nutą rukoli(...)marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego, aksamitnego smaku. Zobacz przepis Piątek: Sałatka burritos Sałatkę zamiast do słoika spokojnie można włożyć

Niedzielny kucharz
Pieczony, pomidorowy ryż z serem... 68

siekanych pomidorów 150g surowego, białego ryżu (u mnie ulubiona 'golden sella') 150ml wywaru warzywnego 50g startego żółtego sera Na sporej patelni rozgrzej olej. Dorzuć cebulę, czosnek, pieczarki i jarmuż i smaż na średnim ogniu okolice 10 minut, lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Do patelni z warzywami dodaj ryż, pomidory i wywar. Dobrze wymieszaj, dopraw(...)możesz użyć folii aluminiowej. Piecz przez około 30 minut, albo do czasu, aż ryż będzie niemal miękki. Wyjmij z piekarnika, przemieszaj, posyp serem i piecz kolejnych 10-15 minut, aż ser będzie stopiony i lekko przypieczony. Podawaj, jako dodatek do innych dań, albo z sałatką, jako lekkie danie na lunch

Lejdi of the house
Pieczony kurczak faszerowany mięsem i pieczarkami z patelni WOLL Diamond 92

minut, aż lekko zmiękną i się zrumienią. Dodajemy liść laurowy oraz wsypujemy suchy ryż. Wszystko razem mieszamy, cały czas podsmażając. Kiedy ryż stanie się lekko przezroczysty, wlewamy bulion lub wodę, doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Gaz możemy już wyłączyć. Na ryżu z warzywami układamy podsmażone mięso. Patelnię przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)Uwaga: jeśli nie posiadacie patelni czy też garnka, których można używać w piekarniku, to ryż z warzywami należy po podsmażeniu i zalaniu bulionem przełożyć do odpowiedniego naczynia i dopiero wtedy ułożyć na nim mięso. Gotowe danie można od razu podawać na stół, najlepiej z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Smacznego! Moje wrażenia z gotowania na patelni Woll Myślę, że każdy

Analiza Smaku
Torcik z lunch mixem, brokułem i szprotkami. 95

pandemii... Ale przecież i tak może być pięknie. Dziś mam dla Was ekspresową sałatkę, wystarczy zrobić wieczorem, zostawić na noc w lodówce aby się scaliła i rano można się nią zajadać. Zapraszam! Składniki; 2 torebki mieszanki ziaren lunch mix od Kupiec   (ja użyłam mieszanki ryżu parboiled, kaszy bulgur, ryżu czerwonego i kaszy owsianej) 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania