pomidor 10 oliwek zielonych 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku olej lniany, np. Semco sól pieprz Składniki na rybę: 5 filetów z sandacza sól pieprz majeranek olej dobrej jakości, np. Semco Wykonanie: Najpierw szykujemy sałatkę. Do miski wrzucić mix sałat. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę, oliwki, ogórki również pokroić wg uznania. Koperek
TrufelkowoRolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami
karmelowyDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę, która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw. Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz
Chilli Czosnek i Oliwasałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego
Food Squarełatwa i bardzo smaczna sałatka imprezowa z tuńczykiem i jajkami. Świetnie smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką :) 5 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g startego sera żółtego mały słoiczek majonezu mała czerwona cebula sól, pieprz szczypiorek Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i żółtka. Rybę odsączyć i rozdrobnić. Na spód
Smakołyki AsiMoją uwagę przykuło jednak coś innego - paprykarz z łososia. Takie małe cudeńko kosztowało zaledwie piątaka. Coś naprawdę rewelacyjnego, bardzo mało ryżu a sporo wędzonej ryby, porządnie doprawionej, odpowiednio słonej. Do tego jakaś błyskawiczna plażowa sałatka typu wymieszać szpinak w oleju rzepakowym z cytryną, rzodkiewka, kawałek dobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz(...)cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek, bursztynów, różnej maści odzieży. i kto by pomyślał, że to kotek... Cepeliada kończyła się wręcz przed wejściem na sopockie molo. Naprawdę fajna to rzecz
Right Behind The Kitchenhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest pyszna i świetnie smakuje w wersji solo (jako sałatka). Idealnie nadaje się również jako
Di gotujeOkres grillowania, to nie tylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki
zobacz ich smakwziąć udział w konsumpcji - i to nie byle jakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem(...)sushi. Wziąć drugi płat nori i zwilżyć go odrobiną wody. Na 1/3 wysokości położyć przygotowany rulon z łososiem i zawinąć w podobny sposób. Analogicznie postąpić z pozostałymi kawałkami ryby. Otrzymane 4 rulony z łososia posmarować odrobiną oleju. Grillować na średnim ogniu obracając każdy rulon o 60° co 20 sekund. Łączenie powinniśmy je grillować przez 2 minuty, aż glony staną
Food SquareBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek
Z miłości do słodkościprzemianę materii i spalanie tłuszczu wpływają na nastrój - zwiększając poziom seratoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę składników ze spiżarki wyłuskałam i taką(...)innych moich przepisów na wykorzystanie tej rybki: Tatar śląski ze śledzia Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką Sałatka ziemniaczana ze śledziem Sałatka śledziowa - wersja dietetyczna z jogurtem Składniki na 1 średnią miskę : 1 szkl. mleka - do namoczenia ryby 4 płaty filetów śledziowych typu matias - małe 3 ziemniaki - średnie; ugotowane w łupinkach 2 jajka - duże; ugotować na twardo 3 ogórki
Grunt to przepis!wędzonej ryby z ostrym smakiem cebuli i kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można jątakże podawać jako sałatkę. wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji
Codzienne Gotowanieświetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek(...)szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „ źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food. The post Grillowane
Moja Delicjaświetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek(...)szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „ źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food. The post Grillowane
Moja DelicjaPlacki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie
Gospodyni Miejska