Makreli jeszcze tutaj nie było, zastanawiające, bo to przepyszna ryba. Kremowa i krucha zarazem, te połączenia to jak abstrakcja, a jednak zdarza się. Makrela, poczciwa ryba, która jest tak bardzo niedoceniana pod względem swych wartości odżywczych, że aż trudno to pojąć. Zawiera przede wszystkim kwasy OMEGA-3, tak cenne dla naszego zdrowia, ponadto zawiera duże ilości potasu i fosforu. Wiecie(...)słońca i.. z naszej kochanej makreli, która zawiera duże jej ilości! Zachęciłam Was do spożywania makreli? Zawsze pod ręką możecie mieć taką w puszce, ja właśnie skonsumowałam przepyszną sałatkę z makrelą w oleju od Łosoś Ustka Potrzebujemy: dwie garście miksu sałat, u mnie z roszponką 1 puszka filetów z makreli od Łosoś Ustka 1 pomidor pół zielonego ogórka
MamaOskarkaprzydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską(...)dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa.. Tak samo mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską". Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą
Pasje JolkiŁosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Ryby nie należy przesmażyć, mięso
Słodka StronaZiółkowski, którego poznałam na warsztatach dla blogerów z Josephem Seeletso. Tematem spotkania była kuchnia warszawska więc nie obyło się bez drobno siekanego tatara i śledziora (a dokładniej oryginalnie rosyjskiej sałatki ze śledziem pod pierzynką). Można też było spróbować czegoś z karty. Normalnie jeśli nie nocuje się w hotelu nie można zwiedzić wyższych pięter, bo żeby uruchomić windę, trzeba mieć specjalną(...)późna baru, na wtorkowe wieczory z muzyką klasyczną i do otwartej do otwieranej o 6.30 rano bezpretensjonalnej restauracji. Karta restauracji zawiera warszawskie akcenty, eleganckie dania typu kaszotto z rybą, ale też bezpretensjonalne klasyki typu burgery z dobrej polskiej wołowiny. Koniecznie muszę się tu jeszcze wybrać na wtorkowy wieczór muzyczny i na świąteczny brunch. Holiday Inn Warsaw City Centre www Twarda
Ugotowane pozamiataneświęta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź(...)sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku z cytryny. Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa
Kulinarne przygody GatityNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki500 g bobu 1 puszka łososia Graal 1 cebula czerwona garść roszponki 1 pomidor sól pieprz pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1
Gotowanie jest łatwenadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku. Liście musztardowca sprawdzają się również w połączeniu z białym serem albo mozzarellą. Sałatka ze szparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku(...)Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityjajko sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka. Selera pokroić w kostkę i ugotować(...)blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego
DefinicjaSmakuKochani ,zbliża się powoli Boże Narodzenie. Czas, który spędzimy głównie z najbliższymi, przy stole. Dziś podaję Wam przepis z cyklu "Śledzie na Wigilię" : "Jedna z
Z Kuchni Do KuchniCo przygotować do jedzenia dla gości na imprezę sylwestrową albo inną domówkę? Swoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle
Smaczna PyzaSkładniki: 2 filety z mintaja płatki żytnie 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona, tymianek, czosnek granulowany Filety solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z obu stron. Jajko
Moje-pitraszenieWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych
W kuchni Karmel-itkiKilka dni temu otrzymałam od firmy SEKO paczkę z ich produktami. Znalazły się w niej filety śledziowe z suszonymi ziołami, koreczki kaszubskie i filety w oleju
Smakołyki Asi