sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:109/190)

Ekologiczne produkty Danival. 143

zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki

Poranek na słodko
Quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado pod łososia 189

Posiekać. Kostki mango i awokado wymieszać delikatnie z sałatką wraz z bałym sokiem z drugiej limonki Łososia oprószyć solą z obu stron. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy Kawałki łososia ułożyć na gorącym tłuszczu skórą do dołu i smażyć kilka chwil do czasu aż skórą stanie się chrupiąca a górna strona ryby przestanie być szklista. Pezewrócić każdy kawałek szybko

Sztuka gotowania w/g Samiry
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 186

roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 520

książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta .  Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego wykonania oraz użycie powszechnie dostępnych składników . Przedświąteczne kulinarne przygotowania(...)tradycyjne, rodzinne dania. Główne skrzypce gra tu oczywiście śledź , jak również i jabłko . Do tego aromatyczna cebulka oraz pierzynka śmietanowo-majonezowa i potrawa gotowa! Składniki na 1 średnią miseczkę sałatki [zmniejszone o połowę w stosunku do oryginału] : 3 filety śledziowe typu matias 1 cebula - średnia 1 jabłko - małe, kwaśne i twarde 2/3 szkl. mleka 3,2% [150ml] 1/3 szkl. kwaśnej

Grunt to przepis!
Talarki – zapiekane ziemniaczki 232

Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby

Blog z Apetytem
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? 228

dymienia. Lepiej stosować ją na zimno - do sałatek, polania pieczonych warzyw, do past kanapkowych, do bruschetty. ➤  Jak prawidłowo smażyć na oliwie? Kupuj oliwę extra vergine najwyższej jakości, pakowaną w butelkę z ciemnego szkła. Chroń ją przed światłem i tlenem, które niszczą polifenole. Oliwa powinna być dobrze rozgrzana zanim na patelni umieścisz rybę czy warzywa. Dzięki temu potrawa wchłonie mniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażony karp panierowany 151

podczas smażenia kolejnych kawałków ryby. Poza tym ryba w tym czasie nie będzie wysychać. Jeśli mamy wolne miejsce w piekarniku, można garnek przechować dodatkowo właśnie w piecu w temp. do 170 stopni C. To jednak warto robić, gdy smaży się naprawdę hurtowe ilości karpia . W czasie Wigilii smażonego karpia jadamy z sałatką jarzynową lub sałatką z pieczarek i pora

Weekendy w domu i ogrodzie
Skomponuj swój idealny lunch! 176

nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek

Kuchnia Ellie
Grillowany tuńczyk z sałatką po nicejsku 111

Grillowana ryba i świeże sezonowe warzywa kojarzą mi się z leniwymi, letnimi wieczorami. Pewnie dlatego nawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem

Milion Smaków
Śledzie w cytrusowej marynacie 864

Wigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek.  Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Ja najbardziej lubię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki rybno-jaglane z salsą z mango 129

chili. Do tego salsa z mango, która idealnie się z kotlecikami komponuje. Połączenie słodkiego owocu, ostrej czerwonej cebuli i papryczki chili bardzo lubię. Z podobnych składników przygotowałam kiedyś sałatkę; przepis o tutaj- KLIK . Porcja dla 2-3 osób: około 350-400 g fileta z miruny 1/3 szkl. kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 średnie jajko 1 łyżka mielonych orzechów laskowych(...)chilli olej rzepakowy do smażenia Salsa: 2 owoce mango 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli 1 limonka kilka listków kolendry lub pietruszki do dekoracji sól, pieprz do smaku   Rybę opłukujemy z glazury letnią wodą. Odstawiamy do rozmrożenia. Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze porcje (jeśli mamy jeden płat, wystarczy przekroić na pół). Sprawdzamy czy nie ma ewentualnych

Smaki Na Talerzu
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 195

blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem(...)patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu

Karo in the Kitchen
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 180

dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem ,  Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami, Śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Surówka z młodej kapusty z oliwkami i fetą 184

płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO 137

Święta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła

Życie zaczyna się w kuchni
surówka z marchwi i białej rzodkiewki 112

również dań z ryb. składniki dla czterech osób 1 biała rzodkiew 5-6 marchewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Rzodkiew, oraz marchewki myjemy, obieramy a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Całość wkładamy do misy , dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy

Miód i pieprz
Chorwackie smaki 164

Nabyliśmy drogą kupna małże, jakieś ryby, które polecił Stefano (niestety nie udało się nam ustalić jej nazwy) oraz kalmary. Małże i rybkę przygotował nam osobiście Stefano. Przepis zamieszczę w kolejnych postach.  Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :)  Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki

Łycha smaków
Śledzie z marynowanymi warzywami 241

stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie.  Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię