sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:106/190)

LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 114

przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano

królestwo garów
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 167

czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 233

pokrojone w paski11 Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną12 Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem(...)rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla 107

ładnie to polecam Wam wyjść na świeże powietrze i pogrillować. Na moim blogu znajdziecie już kilka inspiracji na grilla w zakładce GRILL . A ponieważ były już przepisy na mięsa, sałatki i warzywa z grilla to chyba czas najwyższy na jakąś rybkę Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla Składniki: 400 g filetu z łososia 1 brokuł 5-6 łyżek sosu(...)teriyaki kawałek cytryny pieprz sól Drewniane patyczki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku cytryny (1 łyżeczkę). Łososia oczyszczamy – zdejmujemy skórę i usuwamy ewentualne ości. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos teriyaki, pieprz, sól i skrapiamy lekko cytryną (1 łyżeczkę). Dokładnie mieszamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Można go lekko obgotować, ale nie jest

PatiGotuje
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ I CZERWONĄ CEBULĄ 172

fot. Moja Książka Kucharska Wielkanoc smakuje domowym żurkiem lub barszczem białym, kolorowymi babkami i mazurkami, aromatyczną kiełbasą i pysznymi sałatkami...a jeśli o sałatkach mowa, to

Moja Książka Kucharska
Sałatka z domowym makaronem orkiszowym 120

Tłusty czwartek za nami wracamy do naszych postanowień noworocznych związanych ze zdrowym odżywianiem dietą :) Dziś przygotowałam bardzo szybką zdrową sałatkę z domowym makaronem orkiszowym pełnoziarnistym z

Kulinarne pyszności Molki
ŚLEDZIE Z SAŁATKĄ 139

   Święta zbliżają się wielkimi krokami więc podrzucam Wam mój pomysł na połączenie dwóch klasycznych świątecznych dań. Pyszny śledzik i sałatka jarzynowa. Składniki:   6

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami 168

Ostatni dzień karnawału należy uczcić tak zwanym "śle dzikiem". A co jeść w ten szczególny dzień? Oczywiście śle dzia!  Ryba z decy dowanie nie musi

ChilliJemy
DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY 223

DORSZ ZAPIEKANY z pastą z trawy cytrynowej, natki pietruszki i... Artykuł DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6412

Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii

Czerwona Porzeczka
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 161

polnej macierzanki sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki) pieprz 1. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.  Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2.  Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy

Apetyczna babeczka
Łosoś Smażony 223

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Ryby nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
masło, margaryna czy mix 134

masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych

NaKońcuJęzyka
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 131

mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior z dzieciństwa to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe(...)glazurze 600 g łososia ze skórką sól, pieprz i chili do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego lub ryżowego octu Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Usmaż łososia z obu stron zaczynając od strony ze skórką. Kiedy łosoś jest już usmażony z wierzchu

codojedzenia
Sałatka śledziowa z kawiorem 116

No…bo my śledzie po prostu kochamy. Od Seko są rewelacyjne…dlaczego? Pomimo długiego moczenia (sklera i leń) nadal są jędrne i idealne do sałatek, i

R'n'G Kitchen
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 176

pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu pięknie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti z marchewki z miodem, koperkiem i płatkami lnianymi 121

Przepis autorski (mój).  Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które

Di gotuje
Smalec (czysty) 224

biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie

PaleoSMAK
Marchewkowa surówka z chrzanem 127

Połączenie marchewki z chrzanem to jest to co najbardziej lubię. Lekko ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona

Szefowa kuchni
KONKURS NA SAŁATKĘ ZE ŚLEDZIEM 181

KONKURS ŚLEDZIOWY Kochani wraz z firmą SEKO mam przyjemność zaprosić Was na konkurs, w którym rybka lubi pływać! Zadanie jest proste- przygotuj lekką, letnią sałatkę śledziową

Z Kuchni Do Kuchni
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 166

Mój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych

Moja Delicja
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 190

przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka grecka, inne nowe i intrygujące, jak łupacz z cebulowo-miodowym

Chilli Czosnek i Oliwa