Sałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki obiad na nadchodzące ciepłe dni. Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej spora garść roszponki 1 pomidor 8-10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy(...)Pomidory i ogórka kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski razem z roszponką. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną. Dressing: wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do małej miseczki, dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sól, pieprz, oliwę i ocet jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy naszą sałatkę i jeszcze raz mieszamy. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemarketach, przy okazji akcji tematycznych i tygodni greckich ( ja kupiłam w Biedronce ). Na pewno znajdziecie go w każdych delikatesach lub sklepach internetowych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki(...)oliwy Dressing do sałatki: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy sól Przygotowanie sałatki z halloumi: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorą patelnie położyć ser halloumi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Liście buraka liściowego, razem z łodyżkami - pokroić. wymieszać z liśćmi roszponki i przełożyć
kolorowotorcikowoCzęsto zamiast kanapek na kolację lubię przygotowywać sałatki z dużą ilością warzyw. Po takie kompozycje sięgam zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże warzywa z własnego ogródka. Dzisiejsza moja sałatka z dodatkiem rukoli i roszponki to doskonały pomysł nie tylko na kolację, ale można ją zapakować w pudełeczko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)półmisku. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do sałaty. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posypać sałatkę. 3. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciciekawy i pyszny przepis z wykorzystaniem wątróbki drobiowej. Przygotowałam wyjątkową sałatkę: ze złocistą wątróbką, karmelizowanymi w glassie balsamicznej jabłkami oraz gruszkami... Podałam ją na świeżej roszponce oraz posypałam obficie orzechami włoskimi i pistacjami. Sałatka smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą komponują – delikatna wątróbka, słodkie, soczyste owoce oraz chrupiąca sałata i orzechy... Całość robi się błyskawicznie, a potrawa znika(...)jakiś czas przyrządzić z niej coś pysznego. Równie istotną sprawą jest to, że wątróbka z kurczaka ma stosunkowo mało kalorii, a podana w formie sałatki na pewno stanowi wartościowy posiłek. SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ORAZ GRUSZKAMI SKŁADNIKI: 500 g wątróbki z Kurczaka Zagrodowego 1 duża cebula 1 duża gruszka 1 duże jabłko 2 łyżki masła 1 łyżeczka
Słodko-Słony Świat IlonyPomelo z powodzeniem można użyć jako składnik sałatki. Składniki 1 awokado opakowanie rukoli ser pleśniowy - lazur złoty 100 g garść pestek słonecznika prażone ziarna soi 10 - 12 szt pomidorków cherry sól , pieprz 1 szt pomelo Sos : 1/4 szklanki oleju z pestek winogrona 2 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki bazylii szczypta soli(...)cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również. Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej pozostałe składniki sałatki, posypałem uprażonym słonecznikiem i orzechami soi. Doprawiłem solą i pieprzem. Całość polałem sosem
R'n'G KitchenSałatkę wykonałam wraz z przyjaciółką podczas majowego opalania się :)Składniki na sałatkę:dowolne sałaty (lodowa, masłowa, roszponka albo rukola)ok 10 pomidorków koktajlowych3 rzodkiewkipół ogórka zielonegoser feta albo żółty serpołowa czerwonej paprykiszczypiorekbazyliamała puszka ananasa2 garści grzanek2 piersi z kurczakakostka rosołowaskładniki na sos:5 łyżek ketchupu2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili(...)mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili. Ozdabiamy szczypiorkiem i świeżą bazylią. Sałatka z ananasem, kurczakiem i grzankami
Bon Appetit MałgorzatyLubicie sałatki? Mam nadzieję, że tak! To przecież bogactwo witamin i składników mineralnych. A jeśli dodamy do nich ryby, np. tuńczyka, to mamy także cenne kwasy tłuszczowe omega 3. Dziś przed Wami szybka i prosta sałatka z tuńczykiem, która na pewno Wam zasmakuje. Jest po prostu przepyszna! Sałatka z tuńczykiem – składniki (6 porcji): tuńczyk w sosie własnym, 170g, kukurydza(...)oliwek i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę możemy podawać z ugotowanym jajkiem i grzankami. Sami widzicie, że przygotowanie tej sałatki to tylko kilka minut, więc naprawdę warto zainwestować swój czas w jej przygotowanie Smacznego! Spróbuj także: sałatka z grillowanym serem halloumi, z roszponką i mozzarellą. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź
Natka Pietruszkitego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym Składniki: opakowanie roszponki ser camembert 5 plasterków szynki dojrzewającej 2 gruszki sok z połowy cytryny odrobina miodu Sos balsamiczny: 5 łyżek oliwy z oliwek(...)oregano pieprz sól Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem i dokładnie mieszamy. Do miski wrzucamy kolejno roszponkę, szynkę, gruszkę i ser. Wszystkie składniki do sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy do połączenia składników. Sałatkę polewamy sosem dopiero
PatiGotujesezamie łosoś, soczysta i pikantna salsa z owoców granatu i mamy szybką i pyszną sałatkę. Łososia w takiej formie możemy zaserwować na lekki obiad. Kieliszek dobrego, białego wina będzie idealnym dopełnieniem, a danie wtedy będzie świetnym pomysłem na wykwintną kolację. Łososia możemy podać do sałatki zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście polecam wersję na ciepło, tym bardziej(...)łososia – filet ze skórą 2 łyżki soku z limony lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 50 g sezamu 1 łyżka oleju do smażenia SAŁATKA mieszanka sałat (np. rukola, roszponka, szpinak, sałata, rukwia, mangold) 1 fenkuł – koper włoski plus 200 ml zimnej wody i 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE SALSA Z GRANATÓW I MIĘTY Cebulę
Tajemnice SmakuSzybka i łatwa sałatka z awokado i jajkami, na śniadanie i nie tylko Sałatka z awokado, rukolą i jajami to pomysł na bardzo łatwe i szybkie śniadanie. Rukolę możemy zastąpić roszponką, świeżym szpinakiem lub mieszanką sałat. Do sałatki proponuję gotowane na półtwardo jajka (tzw. jaja sześciominutowe) i sos z oliwy, cytryny i za’ataru. Jeżeli lubicie i potraficie ugotować
Tajemnice SmakuSałatka lunchowa sprawdzi się nie tylko jako danie do pracy, ale też będzie pięknie wyglądała na stole. Wszystkie składniki tworzą bardzo zgraną kompozycję smakową. SAŁATKA LUNCHOWA Składniki: 1 opakowanie roszponki 1/2 filetu z kurczaka (+sól, pieprz i 1 ząbek czosnku) sól i pieprz 1 mango 1 pomidor 1 czerwona cebula garść kiełków rzodkiewki dressing: 3 łyżki oliwy
Bon appetit mon amiejedna z najlepszych baz do tworzenia prostych, szybkich i pysznych sałatek. Mogą one stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu. Niezaprzeczalną zaletą sałatek z kapustą pekińską jest to, że dłużej utrzymują świeżość. Można zrobić ich większą ilość i trzymać w lodówce nawet 3-4 dni. Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 mała(...)żeby otworzyć stronę z przepisem. Szukasz pomysłu na sałatkę, którą możesz zabrać do pracy lub na uczelnię? [kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis] Cobb Salad, czyli kultowa sałatka z amerykańskich restauracji sieciowych Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka jajeczna z awokado i roszponką
Codzienna kuchnia niecodziennaPysznych sałatek w moim domu nigdy dość. Jeśli macie ochotę coś wyszukać na blogu, to zapraszam, sałatek jest tu mnóstwo, może znajdziecie coś wedle swojego smaku. Sałatka z tuńczykiem, awokado i roszponką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smakzaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje gotowanie, kiedy nie mam głowy nawet, żeby kontrolować zawartość szafek. Myślę, że coś mam, a tu się skończyło, wydaje mi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtrzymają się one konkretnego przepisu ,ponieważ rzecz jasna trudno mieć wszystko w lodówce. Mając 3-4 składniki można już jakąś sałatkę z komponować. A oto moja dzisiejsza między posiłkowa sałatka(...)Składniki Mix sałat z roszponką (miałam gotową ) 1 jajko 1/2 ogórka 2 plasterki polędwicy sopockiej szczypior Sos. 1/4 szklanki oliwy 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól ,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 . Jajko ugotować na twardo. Ogórek umyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki , szynkę w paski. Krok 2 . Do oliwy dodać musztardę ,sok z cytryny,sól i pieprz
Eli Gotowanie