Przepis na sałatkę pochodzi z bloga Just a salad. Justyna jest mistrzynią sałatek, dlatego pozwoliłam sobie na inspirację. Zdrowa, kolorowa, pełna witamin i dobrych składników. Sezonowa, można się nią zajadać na lunch, obiad albo kolację. Sałatka: 1 opakowanie roszponki 6 truskawek 8 gron winogrono ciemne 15 dkg sera blue 1/2 pęczka szparagów zielonych 2 łyżki płatków migdałowych 1/2 opakowania ciasta(...)ciasto się zarumieni. Szparagi kroje na kawałki 4 cm i przesmażam na patelni, mają być aldente. Roszponkę układam na talerzu, dodaję truskawki, winogrono, ser pokrojony, dodaję przekąski z kabanosów, posypuję płatkami migdałów, dodaje liście bazylii. Składniki sosu mieszam w słoiku i polewam sałatkę
wesoła kuchniajakiekolwiek wyjścia na zewnątrz. Choć pogoda coraz mocniej zachęca do spacerów. Pozostaje mi tylko pocieszyć się wiosną na talerzu... A co na nim dobrego? Rzodkiewki, ogórki, wędzona ryba... Sałatka: 1 opakowanie roszponki 100g wędzonego pstrąga łososiowego kilka rzodkiewek 1 mały zielony ogórek kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka sezamu kilka gałązek koperku Dressing: 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki miodu(...)Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Sezam podprażyć na patelni. Na półmisku rozłożyć roszponkę i ułożyć na niej warzywa. Na nich poukładać kawałki pstrąga. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki dressingu i dokładnie je ze sobą wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem oraz posypać ją sezamem i udekorować koperkiem
My simple kitchenSzybka i prosta sałatka składająca się z kilku prostych składników i dressingu miodowo-musztardowego. Idealna do pracy czy na lekką kolację. Porcja nie jest przesadnie duża, nie jest to też nic wyszukanego, a jednak lubimy tego typu sałatki. na 2 porcje: 2 garści rukoli 2 garści roszponki kawałek kiełbasy krakowskiej (wg upodobań) 1/2 pęczka rzodkiewek słonecznik sos: 2-3 łyżki(...)łyżki soku z cytryny, do smaku sól, pieprz Oczyszczone, osuszone rukolę i roszponkę rozkładamy na talerzach lub większym półmisku. Rzodkiewki kroimy na plasterki, rozkładamy na rukoli. Kiełbasę krakowską kroimy w słupki, rozkładamy na rukoli. Składniki na sos łączymy ze sobą w małym słoiczku, potrząsamy do połączenia. Polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika
Smaki Na Talerzusól, rozmaryn, - roszponka, - feta, sos : - 1 - 2 łyżki oleju, - 2 - 3 łyżki octu winnego ( dałem domowy malinowy ), - sól, pieprz. Wykonanie : Wiśnie i krążki czerwonej cebuli posypane solą, rozmarynem i skropione olejem upiec w piekarniku. Najlepiej zrobić to na jednej blasze, na dwóch kawałkach papieru. Upieczone wymieszać z kaszą i sosem. Na talerzu ułożyć roszponkę, na to sałatkę z kaszy
Przepisy Mikołajasobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.sałatka z łososiem i granatem
Bon Appetit MałgorzatyLekka i zdrowa sałatka z jajem i sumem wędzonym. Sałatkę podaję z sosem jogurtowym i mamy pyszne połączenie. Suma dostałam od rodziny, ale można zastąpić go inną rybą wędzoną. Sum jest delikatny, maślany i rozpływa się w ustach. sałatka: 1/2 opakowania roszponki 2 jajka 5 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych papryczka chili żółta 1 cebula czerwona 25 dkg suma(...)łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Jajka gotuję na twardo i obieram. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaje kawałki suma wędzonego, połówki jajek, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, pokrojoną w piórka cebulę, ser, pokrojoną papryczkę chili. Składniki sosu mieszam, doprawiam solą, pieprzem. Sosem polewam sałatkę i posypuje natką
wesoła kuchniaGenialnie prosta i pyszna sałatka u mnie na śniadanie Genialnie prosta i pyszna sałatka. Bo tak tako rano jest, schodzisz do kuchni i myślisz co by tu zjeść na śniadanie. Gdy wrzuciłam zdjęcie tej sałatki na Instagrama i FB , kilka osób zapytało mnie co w niej jest. Stąd już na szybko przepis napisałam dla Was ! Spróbujcie warto(...)trochę za mało Otworzyłam lodówkę a tam uśmiechał się do mnie twaróg wędzony ..hmm spróbujmy. Powiem Wam, że to było znakomite połączenie. Genialnie prosta i pyszna sałatka garść rukoli garść roszponki kawałek twarogu wędzonego pomidor garść winogron jasnych bezpestkowych ziarenka których używam do wypieku chleba jako chrupiąca posypka oliwa z oliwek Na talerz położyłam rukolę i roszponkę
Kuchnia na wzgórzuSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka dwie duże garści rukoli dwie duże garści roszponki 1 pomarańcza garść winogron (drobne, zielone) garść posiekanych orzechów włoskich łuskane pestki dyni sos: 3 łyżki miodu 1-2 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Składniki sosu mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie). Filet z kurczaka(...)kawałki, nacinamy i układamy na rozgrzanej patelni grillowej polewając sosem. Grillujemy z każdej strony co jakiś czas polewając. Ugrillowane odkładamy do ostygnięcia. Resztę sosu pozostawiamy do polania sałatki. Rukolę i roszponkę opłukujemy, rwiemy i układamy na dużym talerzu/półmisku. Kurczaka kroimy na małe kawałki i układamy. Pomarańczę obieramy (najlepiej nożem, aby pozbyć się całego albedo (białej części) i ostrym
Gotowanie jest łatweZaskakujące smakowe połączenie, w niewielkiej cenie. Smakuje wyśmienicie i wygląda znakomicie. Sałatka świeżo podana, to uczta gwarantowana. Składniki : 2-3 łyżki majonezu, 6 szt. kiwi, 6 plasterków szynki drobiowej, 150 g roszponki, pieprz świeżo zmielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 40 g kiełków rzodkiewki , 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Obierz kiwi i pokój(...)wymieszaj majonez z oliwą i cytryną. Roszponkę pomieszaj z kiełkami i z dressingiem majonezowym. Powstałą sałatkę ułóż na plasterkach kiwi, dodaj szynkę pokrojoną w paski i ponownie dodaj sałatki. Tak przygotowaną sałatkę podaj od razu. Rada: jeśli chcesz, aby sałatka była ostrzejsza, możesz zamiast roszponki dodać rukolę
Moniki Smakołykiwrzucić do pojemniczka i zjeść na przerwie w pracy. Ale pasuje także do grilla, do pizzy, do obiadu i na kolację. Co najważniejsze jest szybka i pyszna! :) Sałatka Agi www.kuchniasmakow.blogspot.com roszponka szynka konserwowa - kroimy w paski ser żółty gouda - kroimy w paski ser feta - kroimy w kostkę czarne oliwki pomidory suszone - kroimy w paski oliwa z suszonych pomidorów sól
Kuchnia smakówLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka
Ze smakiem i z pasjąRoszponka to kuzynka sałaty - jedzmy ją na zdrowie! Ma w sobie kilkukrotnie więcej witamin i wartości odżywczych niż zwykła sałata. Podałam ją w sałatce z czosnkowym sosem, przez co stworzyłam prawdziwą witaminową bombę:). 100g roszponki 1 pomidor 1 ogórek 1/4 puszki kukurydzy 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki koperku sól, pieprz 1. Pomidory kroimy w kostkę
Szefowa kuchniefektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki(...)placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego Sól Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody Bataty ugotuj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanich zaś zależny całe nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Zadbajcie więc o nie jedząc szparagi. Zielona sałatka ze szparagami składniki dla 2 osób: pęczek zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 szalotka 100-120 g sera feta 2 garście roszponki dresing natka pietruszki - spora ilość, u mnie pół pęczka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz(...)wrzątku na 2 minuty, a następnie przelewamy obficie zimną wodą by przerwać proces gotowania. Do dwóch salaterek wkładamy po garści roszponki. Na sałacie rozkładamy przestudzone szparagi, pokrojonego na spore kawałki pomidora. Wszystko posypujemy pokruszonym serem. Przygotowujemy dresing, którym skrapiamy sałatkę i zajadamy. smacznego
Przysmaki Karolki