„Zimówka ” ,czyli zimowa surówka z białej kapusty Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie
Ogrodnik w podróżyNic tak dobrze nie urozmaica obiadu jak surówka. Nawet jeśli kolejny dzień jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniając dodatki stwarzamy nowe danie. Dziś prosta, szybka
Słodkie okruszkikwiecień. Moja ulubiona pora roku pod różnymi względami. Jednym z nich jest możliwość gotowania na świeżym powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe(...)niej pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyzupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być(...)jajka 200 ml śmietany 30% sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut
PaleoSMAKcebuli 1/4 pora 3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej pół pęczka natki pietruszki 1/3 czerwonej papryki 5 dkg startego żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i pora, pokrojoną(...)surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Krojone kotleciki z kurczaka pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemkwiecień. Moja ulubiona pora roku pod różnymi względami. Jednym z nich jest możliwość gotowania na świeżym powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe(...)niej pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovyresztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody Wykonanie: 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka(...)Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka
U FiolkiDodatkowo/do posypania po wierzchu: Grzanki; 150 g sera gorgonzola. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ząbek czosnku obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni (w pozostałych(...)odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę
Gospodyni Miejskadużych oczkach, lekko obsypać solą. Zostawić na 15 minut, zlać z nich wodę. Mięso indyka pokroić na cienkie paski, wrzucić do miski. Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić pokrojony por, smażyć aż lekko zmięknie. Dodać osączoną cukinię i smażyć chwileczkę, mieszając co chwilkę. Zdjąć z patelni i dodać do mięsa. Teraz czas na przyprawy – oregano, bazylię, ostrą i słodką(...)piec te placuszki w żaroodpornym naczyniu z odrobiną masła. W nagrzanym piekarniku do 200 C 20-30 minut, aż lekko nabiorą złotego koloru. Będą wtedy mniej kaloryczne Serwować z sałatką, frytkami
Kuchnia Pokoleńprzyrządzenia zupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być(...)dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne
PaleoSMAKmagiczne danie: Do sałatki szpinakowej potrzebować będziemy oczywiście świeży szpinak :) A poza tym: czerwoną cebulę, żółte pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, łyżkę octu balsamicznego (ważny składnik) i zioła do sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy(...)rozpuścił. I podajemy z żurawiną. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturesezamu mają delikatnie orzechowy posmak. Dodają potrawie odrobinę magii, taką bajeczną osłonkę. Niby maleńki szczegół, a zmienia smak i wyciąga z niego coś więcej niż to co do tej pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej skórce - jeszcze lepiej "prezentuje się" w ustach. A nie dość, że jego słodkawy smak już kusi, to jest jeszcze druga - chyba jeszcze(...)dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów
Wypisz Wymalujimprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :) Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego
Kulinarne PrzebojeModa na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Cztery FajeryAmerykańska zupa jabłkowa Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem. Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy
Cztery Fajerywarzywem oczyszcza nasz organizm, a im mniej toksyn w naszym ciele, tym lepszy ogólny stan naszego zdrowia. Bakłażan to jednocześnie cenne wsparcie dla naszego mózgu. Kto w porę włączy go do swego menu, ten zadba zarówno o swą pamięć, jak i o bardzo ważną w dzisiejszych czasach umiejętność koncentrowania się. Dla tych, którzy pracują umysłowo, są to kwestie bardzo ważne(...)korzystać, tym lepiej dla nas. Te warzywa można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu nasze menu staje się ciekawsze. Pieczone lub grillowane warzywa, bakłażany dodawane do past kanapkowych lub sałatek – oto przykładowe rozwiązania, na które można postawić. Artykuł Bakłażan. W jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plNajlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa. Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się
Ugotowane pozamiataneNajlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa. Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się
Ugotowane pozamiatanebyło inaczej. Kozi ser w połączeniu z porami smakuje zdecydowanie lepiej, niż bez. Pierogi były bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym sosem aioli i piklowaną szalotką Terina z porów i koziego sera podana z pastą(...)mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany
KucharzycaChrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające…moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!! Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne. Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie(...)tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku. Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją. Natomiast
kuron.com.plskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa
Domowy Smak JedzeniaKażda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to czerwony burak. Chyba nie trzeba go przedstawiać gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo, zarówno młode liście jak i sam korzeń. Dzisiaj jednak pozostańmy przy korzeniu. Zawiera(...)też warto przygotować i przechować tak pokaźny zapas składników odżywczych w swej spiżarce. Buraczany zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiByło pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, sól, cukier, 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej), 3 czubate łyżki musztardy, 2 łyżeczki(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna