postanowiłam je opublikować. Wracając do tytułowej pasty. Jak zwykle robi się ją bardzo sprawnie. Z dodatkami znowu możecie kombinować. Możecie dodać do niej dowolne zioła, inne ogórki, pora, suszone pomidory, kukurydzę, groszek, co Wam właściwie przyjdzie do głowy. Tym razem miałam ochotę na klasyczny przepis. I znowu chciałam się po prostu pozbyć z lodówki paru produktów. Do mojej pasty(...)kiedyś jadłam pastę jajeczną (trochę z innymi składnikami niż moja) podaną w taki sposób i to była bardzo fajna sprawa. Można też potraktować ją jako najnormalniejszą w świecie sałatkę. Dodałabym do niej tylko więcej ziół i może majonez, jeżeli nie będę miała ochoty na liczenie kalorii. Do zimnej płyty będzie pasować jak ulał. Składniki: 4 jajka 1 puszka tuńczyka
Kardamonovyburaczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie(...)strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka pomidorów 2 czerwone cebule łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, zalać pokrojonymi pomidorami, dodać przyprawy i zioła i gotować bez przykrycia
Kulinarne Inspiracjesałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone(...)ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi
królestwo garówPrzepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako(...)wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą i pieprzem. Sos gotowy. :) Sos podałam z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka konserwowego.Smacznego
Smaki EdytySałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować :) Ja taką sałatkę przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca. Składniki na 2 porcje: 2 łyżki kaszy gryczanej palonej, olej rzepakowy, 2 garście rukoli, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, 8 szt. dużych kaparów(...)skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy kapary, chipsy pomidorowe, na środek układamy jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Można doprawić pieprzem. Chipsy – suszone pomidory: Składniki: (z jednego pomidora mamy ok. 4-6 chipsów) suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony, suszony lubczyk ogrodowy, cukier puder, duże pomidory czerwone. Przygotowanie
Moniki Smakołykiprzepada. Słodycze Kupowane w sklepie słodycze nafaszerowane sztucznymi barwnikami i konserwantami zamieńmy na owoce podawane pod różną postacią. Niech to będą kolorowe sałatki owocowe, które ewentualnie można dosłodzić miodem. Wykorzystujmy suszone owoce, które możemy przygotowywać w sezonie wspólnie z dzieckiem. Atmosfera przy stole Jest to dość ważny aspekt posiłków z dzieckiem(...)swojemu. Niech to będzie niedobre, przesolone lub przesłodzone, niech tego potem nie chce jeść. Jeśli jednak samo będzie mogło poeksperymentować, to polubi jeść :) Pozwólmy dziecku posolić pomidora, pokażmy ile tej soli powinno nasypać. Pozwólmy poukładać wędlinę, ser czy inne dodatki na własnoręcznie posmarowane masłem kanapki. Taka kanapka będzie smakowała dziecku najbardziej na świecie :) I w ten sposób
Codzienna kuchnia niecodziennarosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw.Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron to idealne danie(...)się niepożądanych substancji, które mogą znajdować się na skórce pieczarki (pestycydy lub "zanieczyszczenia z lasu") i zalecają ich obranie. Ja jednak tego nie robię. Wy zdecydujcie sami.Jeżeli lubicie sałatki z surowych pieczarek, możecie nie dodawać do poniższych składników makaronu, zwiększając jednocześnie ilość pieczarek do 500 g. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami przepis Nigelli Lawson z Nigella Ekspresowo
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego
Pełny talerzNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiNa przekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to odpowiedź
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitypieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę) 4 plasterki sera morskiego MSM Mońki 12 suszonych pomidorków koktajlowych Jarmuż do smaku i dekoracji :) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani pieczarek znajdziesz u niesamowitej OlgiSmile ( klik ) i ( klik ). Umyte i osuszone pieczarki(...)warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce
ClauditteMissCookingrucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska(...)bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga
Chilli Czosnek i Oliważytniej typ 720, czyli mąki jaką dodaje się do zakwasu żytniego. Polecam Wam także: – włoska pizza na cienkim cieście – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA NA ZAKWASIE Przygotowanie : 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta + przygotowanie zakwasu Ilość porcji(...)mąki żytniej typ 720 – 370 ml ciepłej wody – 2 łyżki oliwy z oliwek – 14 g soli – opcjonalnie: semolina do podsypywania Składniki sos : – 1 puszka pomidorów – 2 ząbki czosnku – po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii – pół cebuli – pół łyżeczki chilli – 1 łyżka oliwy z oliwek Do pizzy : – 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie
nietylkopasta.plwłaściwości i zastosowanie w kuchni. Na przykład, soczewica zielona, znana również jako Puy lub francuska soczewica, ma delikatny smak i utrzymuje swoją formę po ugotowaniu, dlatego jest idealna do sałatek. Soczewica czerwona, z kolei, gotuje się stosunkowo szybko i ma delikatną konsystencję, co sprawia, że jest dobrym wyborem do zup i kremów. Soczewica brunatna jest z kolei bardziej zbliżona(...)zielonej lub czerwonej) 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kuminu Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż
Podstawy Gotowania