znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny(...)różnymi dodatkami stanowią najpopularniejszą przystawkę w lokalnych restauracjach i osteriach. Są świetnie także jako niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g 1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu(...)serca i chorób serca. badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado). doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny
ClauditteMissCookingamatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie. Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru(...)które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki
Chilli Czosnek i Oliwadonica, G – grunt, T – tunel/szklarnia. Pomidorów stricte gruntowych nie uprawiamy pod osłonami bo będą miały problemy z wiązaniem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby uprawiać je w donicy, a nie w gruncie. Przy pomidorach pochodzących z USA a wymagających cieplejszego klimatu podaję dodatkowo miejsce „narodzin” odmiany – Kalifornia. Nie prowadzę pomidorów w stary i, co mnie niezmiernie dziwi, utrwalony(...)zrobiły swoje i dalej problem się nie nasilał. W dalszym ciągu nie jestem fanką jedzenia Aurii na surowo, ale do suszenia i marynowania to pomidor prawie idealny. Sprawdziła się w tym roku do szybkiej ‘Puttaneski alla fresca’ zamiast pomidorów z puszki. Z krzaczka zeszło 3,840g owoców plus kilka zielonych na dżem. Malachitowa Szkatułka / Malakhitovaya Shkatulka
Karo in the Kitchenoliwa "sansa", nazywana też oliwą z wytłoczyn lub pomace. Wyobraźcie sobie, że oliwkę podzielimy na 100 części. 13 z nich daje nam oliwę. Pozostałe 77% to woda oraz susz, czyli wytłoczyny. Czy producentom opłaca się wyrzucić 77% swojego surowca? Oczywiście, że nie. Wrzucają więc wytłoczyny do rozpuszczalnika, poddają procesowi chemicznego uzdatniania i produkują oliwę "sansa". Mówiąc inaczej, jest to oliwa(...)zapachy. Stąd ta cała zabawa:) Powinniśmy wyczuć nuty balsamiczne, aromaty owocowe o różnym natężeniu (lekko, średnio i mocno owocowe) oraz różne aromaty warzywne (zielony pomidor, karczoch, migdał, pieprz, aromat trawiasty itd - ja wyczuwam tylko trawiasty, pomidor albo warzywny:)). 4. Teraz przechodzimy do smakowania. Nabieramy niewielką ilość oliwy do ust i po czym staramy się wprowadzić do ust powietrze. Czynność nazywa
Chilli Czosnek i Oliwa