sałatki na zimno . Możesz zjeść go w domu i w pracy, w podróży i na ławce w parku. Polecam spróbować na zimno i ciepło , decyzję pozostawiam Tobie. Dostałam od Was kilka zdjęć, część osób robi wszystko według przepisu, inni robią małe podmiany składników i są zachwyceni. Opinie są jednoznaczne I miejsce 1 Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami to faworyt mojego bloga . Inaczej być nie mogło. Lubiany najbardziej, robiony wielokrotnie przeze mnie i wielu z Was. Uwielbiam ten przepis, dodałam go w styczniu 2019 roku i od tamtej pory jest jednym z najczęściej odwiedzanych na blogu. Choć jest to danie typowo makaronowe, to na pierwszy plan wysuwa
Słodkie GotowanieZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . Tym razem przedświąteczny. W tym tygodniu mamy 14 przepisów. Angelika Galareta w ieprzowa Karp smażony Sałatka ziemniaczana Marzena Śledzie w oleju lnianym Magdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki(...)Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata Koreczki ze śledzi Marzena Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie MartySałatka dla tych co cenią zdrowie, są na diecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Łososia solą, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości
wesoła kuchniaChyba każdy zna popularną włoską sałatkę Caprese. Pokrojone plastry pomidorów oraz mozzarelli ułożone na przemian, polane sosem z oliwy z oliwek i udekorowana liśćmi bazylii. Kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować wariację na temat tej klasycznej sałatki - podanej w formie efektownej przystawki. Składniki: opakowanie pomidorków koktajlowych (najlepiej wybrać te nieco większe) opakowanie kulek mini mozzarelli świeża(...)bazylia krem balsamiczny oliwa pieprz Przygotowanie: Pomidorki myjemy, suszymy i odcinamy ich górę. Małym nożykiem nacinamy środek i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. Do każdego pomidorka wlewamy odrobinę kremu balsamicznego. Następnie odrywamy po dużym liściu bazylii i wkładamy do pomidorka tak aby wystawał ponad niego. Do środka pomidorków wkładamy mini mozzarelle. Na koniec oprószamy pieprzem i delikatnie
Taste Therapysałatki ziemniaczanej w moim wykonaniu, idealnej na grilla, zresztą nie tylko. Zaczyna znikać, gdy miska dotknie stołu i to pewnie jej jedyna wada, bo trzeba pilnować J . Składniki: Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków w mundurkach ( ja miałam 7 ) 2 ogórki kiszone Cebula dymka ( 2 gałązki ) 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Sól Pieprz Słodka mielona papryka 2 -3 kawałki suszonych pomidorów w oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry około 1 cm. Cebulę ze szczypiorem drobno siekamy, ogórki kroimy w większą kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W misce układamy ziemniaki, smarujemy sosem, posypujemy ogórkami i cebulą dymką. Ponownie układamy ziemniaki i tak do zużycia wszystkich składników. Na koniec dodatkowo dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
Smaki Ewysałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo... Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie. Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami suszonymi
Apetyt na Zielonepomidorów? Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony
Chilli Czosnek i OliwaSałatka Italiana, kolejny przykład sałatki niebywale prostej a jednocześnie bardzo smacznej. Roszponka idealnie pasuje tutaj w zamian za listki bazylii jednakże bez bazylii ta sałatka nie
Mechanik w kuchniśrodka (możemy dodać parę suszonych pomidorów i opcjonalnie do środka możemy dodać gałązkę rozmarynu i posiekane liście bazylii i mięty). Całość polewamy olejem lnianym lub zalewą z suszonych pomidorów. Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na min 2h, ja w tym przypadku odłożyłam na całą noc i mimo obaw iż ryba za bardzo przejdzie ziołami okazało się(...)wyszła idealnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się rzucili na dodatki że nawet nie było
Piekielna Kuchnia Patiinnych ulubionych ) garść oliwek z pastą paprykową 150 g startej parzonej mozzarelli 150 g sera koziego ( roladka ) 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 50 ml oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na pół(...)poprzek ). Wszystkie składniki przekładamy do miski, razem ze startą mozzarellą, pokrojonym w kostkę serem kozim i posiekanym koperkiem. Oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek , sól, pieprz mieszamy, dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenOstatnio otrzymałam od Pani Czesławy Zarzeckiej kolejne wspaniałe sery, które polubiła cała moja rodzina. Sery wspaniale nadają się na kanapki, do zapiekanek, sałatek i w sumie wszystkiego na co akurat mamy ochotę. Zapraszam na stronę pani Czesławy SER KORYCIŃSKI. A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki(...)łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami olej RAPSO do smażenia Wykonanie: Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam
Z Majeczką w kuchnidziś deszczowo, miał być grill, nie było...ale co tam......nie ucieknie! Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą zdrową przekąskę na różne okazje. Cud miód! Składniki: 1 główka sałaty masłowej 3 pomidory malinowe 1 ogórek wężowy 1 kulka mozzarelli 1/2 pęczka rzodkiewki garść młodej pokrzywy(...)układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy, i posiekanym szczypiorkiem. Przyrządzamy sos.: Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem
Wanilia i KardamonSkładniki: (na 1 porcję) pomidorek lima pomarańczowy pomidorek czerwony garść ugotowanych warzyw: bób, obrany ze skórki groszek fasola szparagowa: żółta i
Moja smaczna kuchniagrillowych pyszności. Na początek przepis na genialną i zarazem prostą sałatkę z pieczonym bakłażanem, która świetnie pasuje do potraw z grilla. Moi gości zajadali ją ze smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 3 pomidory malinowe 1/3 kostki sera feta garść listków świeżej mięty oliwa(...)oliwek świeżozmielony pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej oregano / bazylia suszona sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zwilżyć papier oliwą z oliwek. Na blaszce ułożyć bakłażany posypać każdy plasterek odrobiną papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami
DefinicjaSmakupracy w dodatku szybki, bo przyrządzenie sałatki zajmie nam nie więcej niż 5 minut.Składniki: ser mozzarella pomidory (1-2szt. zależnie od wielkości) świeża bazylia oliwa z oliwek Pomidory myjemy, bazylię płuczemy pod bieżącą wodą, następnie mozzarellę oraz pomidory kroimy w plastry o grubości 5mm. Na talerzu układamy naprzemiennie plaster pomidora i mozzarelli, całość przyozdabiamy listkami bazylii. A następnie(...)całość polewamy oliwą z oliwek (ja używam oliwy z suszoną bazylią).Smacznego
Taste Of My Day