owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni(...)suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki
Moja smaczna kuchniapesto nie tylko do makaronu, ale też do sałatek, a nawet smarować nim kanapki! Liście kalarepy mają delikatny, dość neutralny smak. Dlatego są świetną bazą do podkręcenia tego smaku ulubionymi przyprawami czy dodatkami. W poniższym przepisie na pesto są to zielone oliwki, ale sprawdzi się wiele innych składników – suszone pomidory, kapary, ser feta, sery pleśniowe itp. Wszystko co nada
Healthycreations.plFasolą 1. Sałatka z Fasolą, Awokado i Limonkowym Dressingiem Składniki: 2 szklanki gotowanej czarnej fasoli 1 duże awokado, pokrojone w kostkę 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 1 pomidor, pokrojony w kostkę Świeża kolendra, posiekana Sok z 1 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym misce wymieszaj fasolę, awokado, cebulę, pomidora i kolendrę(...)oliwek, sól i pieprz. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce. 2. Fasolka Po Bretońsku Składniki: 2 szklanki gotowanej białej fasoli 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól
Podstawy Gotowaniastwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena. Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego
Szczęśliwa kuchniastwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena. Ta sałatka to... może nie miód "w gębie" :) bo nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commłodą fasolkę szparagową i groszek cukrowy, to ta sałatka jest tego przykładem. Smaczna, pożywna a zarazem lekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu
Kuchnia w czekoladzieciasto w wersji wytrawnej :) Polecam nie tylko wielbicielom sałatki Caprese. Składniki (na formę o śr. 20x10 cm): 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka mąki chlebowej (750) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 100 g mozzarelli 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii pół szklanki suszonych pomidorów (10 szt.) 2 jajka 2,5 łyżki oliwy
Domowa Cookierenka Agiimieniny, urodziny, komunie, chrzty...). Do roladek najlepiej pasują ugotowane ziemniaki i mix sałatek (np. sałatka z kapusty pekińskiej, sałata z jogurtem, mizzeria). Talerz prezentuje się wtedy naprawdę wybornie (wiosennie bo kolorowo) a całość smakuje pysznie. Polecam! Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkamiPRZEPIS{na 8 roladek}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia(...)popieprzyć).- kawałek suszonego pomidora. Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną mąki. Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC na 30 min. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mixem sałatek. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSeler naciowy niezmiennie króluje w mojej kuchni, lodówka musi go mieć na stanie :) Tym razem szybkie i minimalistyczne połączenie: seler, suszone pomidorki i świeża bazylia
Kuchcik gotujepory uważałam, że sałatka grecka jest na bazie sałaty. Podczas pobytu w Grecji jadłam prawdziwą tradycyjną grecką sałatkę i bardzo zaskoczyło mnie, że podawana jest w małych porcyjkach (dla jednej osoby), a na wierzchu każdej sałatki leży plaster sera w jednym kawałku polany oliwą i posypany ziołami. W Grecji nazywana(...)ogrodu i robi sałatkę z tego, co pozbiera. Jest to najbardziej klasyczna wersja, czyli cebula, pomidory, ogórek, papryka, oliwki, feta i oczywiście przyprawy, bo sałatka grecka musi być koniecznie doprawiona bazylią i oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: • 3 pomidory • 3 małe ogórki zielone • 1/2 papryki • 1/2 cebuli
To co kochamsmaku, dlatego najlepiej niewiele jej dodawać do sałatek. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominować. Dlatego dodałam do niej delikatnego półtłustego twarożku i jajka. Składniki: 60 g roszponki 100 g puszki filetów anchois garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu półtłustego 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki pieprz grana padano
Zasmakuj KuchniLekka sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka, to idealna kompozycja zarówno na czas postu jak i dla dbających o ilość spożywanych kalorii. Okraszona orzeźwiającym cytrynowo-musztardowym dressingiem na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki : 250g steka z tuńczyka 1 pomidor 5 pomidorów suszonych z zalewy 2 jajka na twardo dwie duże garści roszponki 1 czerwona cebula 10 zielonych
zobacz ich smakSałatka, w której bazą jest makaron "sznurki" a smaku nadaje przyprawa curry. Składniki: -10 dkg makaronu "sznurki" -pierś z kurczaka ( ok. 30 dkg ) -4 jajka -5 ogórków konserwowych -1 marchew -puszka groszku konserwowego -kawałek pora -przyprawa curry -sól, pieprz, majonez -kilka suszonych pomidorów ( opcjonalnie ) Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego i curry
Maminek kulinarnyFasolkę uwielbiam, mam swoją w ogródku, więc często gości na naszym stole. Do obiadu z bułką tartą - no wręcz nie mogę się nią najeść. Dzisiaj postanowiłam
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 sałata, 2 łyżki zielonego pieprzu, pół puszki zielonego groszku konserwowanego, 1 cebula, 1 pomidor, 1 - 2 jajka na twardo, sos czosnkowy, majonez, pół łyżeczki
kulinarnajamka.blogspot.comswojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się
Codzienna kuchnia niecodziennaAsparagus on salad. Składniki. 10 szt. szparagi zielone 5 plasterków szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka to świetna alternatywa gdy mamy niespodziewanych gości. Ja lubię takie błyskawiczne w przygotowaniu, ale zarazem niezwykłe i smaczne:) Ta właśnie taka jest... Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka czerwonej fasoli (użyłam Jamar), 2 duże pomidory, pęczek natki pietruszki, łyżka suszonego oregano, 100g sera feta, por. Wykonanie Por dokładnie umyć, pokroić
Z miłości do słodkościrolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię