sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:72/236)

Sałatka z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi 405

lekką sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi wzbogaconą nutką pomarańczy. U mnie pojawi się jeszcze nie raz :) Składniki: Dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek(...)kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy z wystudzonym kurczakiem, orzeszkami i pestkami dyni oraz z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy talerz polewamy ok 2 łyżkami octu balsamicznego pomarańczowego, na wierzch nakładamy sałatkę. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z pęczaku z grillowanymi warzywami, serem feta i rukolą 221

pyszna i sycąca sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi.   Składniki: 1 szklanka(...)nadal być chrupiące. Na patelnię z warzywami dodać pęczak, wymieszać wszystko razem, dodać do smaku jeszcze łyżeczkę lub dwie oliwy, kapary, oliwki i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem - uwaga na sól, do sałatki dojdzie jeszcze ser feta! Sałatkę odstawić do przestudzenia, kiedy wystygnie dodać liście rukoli i pokruszoną fetę. Można jeść na ciepło

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z quinoą, granatem i kiwano 175

takie żółte i kolczaste i krzyczało "weź mnie do domu", więc wylądowało w koszyku, a następnie w sałatce ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 kiwano pół owocu granatu kilka garści mieszanki młodych listków natka pietruszki 1 limonka 3 łyżki oliwy z oliwek różowy pieprz Wykonanie: Umyte młode listki wrzucamy do miski, dodajemy ugotowaną na sypko i ostudzoną quinoę ( zobacz

Quinoa Raz!
Nadziewane brzoskwinie 177

Efektowna sałatka ryżowa podana we wnętrzu owoców zachwyci Waszych gości nie tylko wizualnie. Składniki 6 dużych brzoskwiń   200 g szynki wieprzowej (surowej) 80 ml oliwy z oliwek 4 łyżki soku z cytryny 1/2 białej części pora 1 ząbek czosnku 2 szklanki ugotowanego ryżu 50 g czarnych oliwek olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, który mieszamy z pozostałym sokiem. Połowę miąższu dodajemy do sałatki ryżowej, mieszamy i napełniamy nią owoce, przykrywamy wierzchami brzoskwiń. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Kolorowa sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 153

ulubioną bazą dla tych sałatek jest komosa ryżowa czyli  quinoa. Szybka i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Fajnie komponuje się z różnorodnymi warzywami. Taka sałatka świenie syci głód i może okazać się fajnym pomysłem na zabranie ze sobą do pracy jako lunch. Przygotowanie: Wypłukane ziarna komosy ryżowej (quinoa), zalewamy podwóją objętością wody.  Doprowadzamy do wrzenia(...)trochę ostygnie dodajemy pomidorki, ogórki kiszone, pietruszkę, oliwki. A czemu by nie i rzodkiewkę? Doprawiamy do smaku dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny, a także sól i pieprz. Właściwie można tu dowolnie komponować składniki, coś na zasadzie sałatki na winie, czyli co się nawinie pod rękę. Prosta, smaczna, sycąca, a do tego całkiem fotogeniczna. Prawda? Pozostaje mi tylko

MODA NA BIO
Sałatka Caprese 202

sztuk miałam troszkę większe - 1 opakowanie mozzarelli - pęczek szczypiorku - sól - pieprz - 1 łyżka ziół dalmatyńskich - oliwa z oliwek Sposób przygotowania 1. Pomidorki przekroić na cząstki,mozzarelle pokroić w kostkę, Dodać posiekany szczypiorek wymieszać wszystko z ziołami dodać sól pieprz  oblać sałatkę oliwą

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z arbuzem 210

gotować w te upały. Dzisiaj zrobiłam smaczną sałatkę ze schłodzonym arbuzem i serkiem feta. Całość uzupełnia smaczny sosik. Sałatka pasuje również do grilla. Składniki: 1 mała główka sałaty około 500 g arbuza 100 g serka feta Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu  balsamicznego 1 łyżeczka musztardy francuskiej Sałatę umyć, osuszyć i porwać

O kuchni z uczuciem
Sałatka z gruszką i parmezanem 136

oliwek Sposób wykonania: Sałatę i paprykę myjemy, kroimy i przenosimy do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i smażymy na maśle z miodem, chili i słonecznikiem. Przenosimy na wierzch sałatki i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek ze Świeżymi Ziołami 195

chciałam się trochę pobawić tym serem, na przykład tak jak to widzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne kosteczki sera chowające się pomiędzy listkami sałaty, a oliwą z tego słoika dodatkowo poleję sobie sałatę, bo dzięki temu(...)naturalny kilka gałązek świeżego tymianku gałązka świeżego rozmarynu garść pieprzu kolorowego w ziarnach kilka papryczek chili suszonych czosnek niedźwiedzi chili grys 3 ząbki czosnku odrobina oregano suszonego oliwa z oliwek Wykonanie: To jest prosta sprawa. Kawałek wspomnianego sera kroimy w kostkę. taką grubszą trochę. Czosnek kroimy w plasterki. Zioła myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. I teraz wystarczy poukładać warstwami

Blondynka Gotuje
Surówka do obiadu z włoskiej kapusty 200

oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy

Słodkie okruszki
Sałatka z indykiem i pomidorkami 134

Ostatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna   Składniki: - 1 sałata lodowa - 30 dkg indyka - 10 pomidorków koktajlowych - oliwa z oliwek - bułka tarta - 1 jajko - pieprz kolorowy i przyprawa chili   Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ(...)najbardziej lubię tego smażonego Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę posypuję pieprzem i robię drugą warstwę a na końcu lekko polewam oliwą z oliwek. Smacznego

Kuchenne Wariacje
"SAŁATKA EWY" ZE ŚLIWKAMI W KOSZULKACH I HALLOUMI 242

Wiosna rozkwitła, zbliża się lato, więc i warzywa coraz smaczniejsze. Z okazji małego przyjęcia zrobiłam sałatkę, która już kilkukrotnie gościła na naszym stole. Sałatko-przystawka jest

Przepisy Aleksandry
Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu 8640

osobnym pojemniczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Mięsożercy mogą do niej dorzucić, np. kawałki pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki.   Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny(...)ilość składników można podwoić.   Cała sałatka ma ok. 704kcal. 1 porcja sałatki,czyli ok. 300g – ma ok. 176kcal.   Waga B T W Bł. Kcal cała sałatka 1201 g 16,8 g 33,1 g 105,4 g 21,9 g 704 kcal Ogórek

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kalarepą 218

Szybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy

e-PrzepisyKulinarne