znam szybszej obiadowej sałatki od mizerii. Nie wyobrażam sobie też letnich obiadów bez mizerii. Lubią ją i dorośli, i dzieci, za wyjątkiem tych, którzy nie jadają produktów mlecznych. Podstawą są oczywiście obrane ze skórki ogórki, przy czym trzeba pamiętać, by obierać je od jaśniejszej strony (tej po kwiatku) ku ciemniejszej (od ogonka), by nie roznieść goryczki po całym owocu
Weekendy w domu i ogrodziekażdym domu smakuje nieco inaczej, a każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu(...)bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy przypraw. Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w wędlinę. W tym celu na wędlinie
Kolizje Smakówmini sałatka rzymska około 150 g filetu wędzonego z kurczaka 6 rzodkiewek 2 cm zielonego ogórka 1 jajko sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex około 1 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie odrobina soli himalajskiej Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Sałatę rwiemy i przekładamy do miski. Do sałaty dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, pokrojonego w półplasterki zielonego ogórki oraz dowolnie pokrojony(...)ćwiartki jajko. Dodajemy na wierch sos czosnkowy (u mnie pół opakowania, ale ilość zależy od indywidualnych upodobań), całość posypujemy po wierzchu odrobiną soli himalajskiej i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy. Sałatkę można również od razu wymieszać z sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkisałatka to totalna improwizacja z mojej strony i wyszła pysznie! Składniki: opakowanie ulubionego miksu sałat 1 pomidor pół zielonego ogórka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ostrej śmietany oraz łyżeczka ulubionej zieleniny Przygotowanie: kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu do miski przełóż sałaty oraz dodaj pokrojonego pomidora i ogórka
Oka w rosole czyli KaFka gotujeziemniaków, 3 marchwie, mały seler, 2 pietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki i przykryć mniejszą połową szynki - na wierzch położyć marynowane na słodko-kwaśno ostre papryczki chilli smaczna przekąska
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na smaczną surówkę, idealną do obiadu czy na grilla. Składniki: puszka kukurydzy 4-5 ogórków gruntowych 4-5 marchewek 2 łyżki jogurtu greckiego 2
e-PrzepisyKulinarneKompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek(...)czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz Wykonanie: Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu. Posypać kukurydzą , dodać pokrojone pomidory,pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i koperek. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i wymieszać , energicznie nim potrząsając. Polać sałatkę sosem i gotowe. Sałatka wiosenna z rukolą
O kuchni z uczuciemSałatka wymyślona przeze mnie na spotkanie rodzinne z okazji moich imienin. Charakterystyczny smak pieczonego kurczaka, soczysta kukurydza i czerwona papryka i domowe korniszony. Sałatka nie jest ciężka bo zawiera tylko łyżkę majonezu, reszta to lekki jogurt grecki. W sałatce z powodzeniem można wykorzystać resztki niezjedzonego z obiadu pieczonego kurczaka. 200 g makaronu w kształcie ryżu 1 puszka kukurydzy(...)jogurtu greckiego sól i pieprz Makaron ugotować w posolonej wodzie, opłukać pod zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić. Mięso oddzielić od kości i również pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać majonez i jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby składniki "się przegryzły". Smacznego
Krylowa Kuchniaindyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić(...)roladki w grubsze plastry i podać na sałatce. Sałatka z kaszy kuskus: Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać zimny groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórka. Doprawić do smaku, przed podaniem polać lekko oliwą
Ala piecze i gotujepucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać. Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :) Sałatka ze śledziem 1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 6 filetów śledzia marynowanego 1 puszka groszku konserwowego ( 400 g) 1 por 1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g) majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać sól i pieprz do smaku(...)kroję drobniutko. Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe. Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie. W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez. Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem. pyszne śledzie
Takie tam pichcenieNie uważacie, że surówki z pekinki są fantastycznym pomysłem na obiadowy dodatek? Mięciutkie, chrupiące, szybkie do zrobienia no i oczywiście pyszne. O ile tylko mamy w
Walijskie Pichcenieostatnio na kolację. Sałatka w zamyśle miała smakować jak ta, którą kiedyś poczęstowała nas nasza Kierowniczka, a moja osobista Teściowa w jednej osobie :) czy wyszło tak samo smacznie? Przeczytajcie. Składniki: 100-150 gram łososia wędzonego na ciepło 2 garście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren(...)przyprawy i aksamitny sos gotowy. Przygotowanie: Warzywa wrzucamy po kolei do misy. Pomidorki kroimy na pół (chyba, że są malutkie), ogórka w półplasterki, paprykę w paski a cebule w pióra. Dodajemy kawałki łososia. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka po 15 minutach się przegryzie i można spożywać. Czy było tak pysznie jak w wydaniu Teściowej? Otóż nie. I nawet
Kuchnia po mojemuPrzepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już(...)pokrojone, wrzucić je do jednej miski, dodać śmietany i majonezu oraz doprawić pieprzem. Wymieszać. Sałatka jest już gotowa. Smacznego
W kuchni u Monikitęsknię później przez całą zimę. Warzywa myjemy i kroimy – ogórka obieram nie do końca ze skóry i kroję w grubą kostkę. Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i białych fragmentów miąższu, kroję jak leci, na jednego kęsa, niezbyt drobno. Pomidory parzę wrzątkiem, przelewam zimną wodą i obieram ze skóry – wybieram do sałatki te najbardziej wyraziste i najbardziej mięsiste, z małą ilością pestek(...)kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża zielona papryka (250-350g) 1 średnia czerwona cebula
Karo in the Kitchen