Świetna surówka dla całej rodziny.Chrupiąca,lekko ostra ze względu na odrobinę chrzanu , a winna z powodu jabłka.Całość łączy por.Zapraszam.! kapusta pekińska 1
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardziej znanej surówki chyba w moim domu nie ma. Najprostsza, najpyszniejsza, do wszystkiego pasująca . Zapraszam na porcję witamin z rana. Składniki: 3 garści poszatkowanej kapusty
Z Majeczką w kuchniW mojej rodzinie jeden z ulubionych dodatków do obiadu, szczególnie przez dzieci. Gdy zapytałam córkę co chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę
Smaki EwySmak dzieciństwa, obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu Składniki
Z Majeczką w kuchniseler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu
Jadło i czytadłozalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy
Maminek kulinarnyróbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków:( na około 2-2,5kg ogórków )* 9 szklanek wody* 1 szklanka octu 10%* 3 łyżki soli* 5 łyżek cukruDo słoika:* natka pietruszki - gałązka* ziele angielski - 2-3 ziarna* liść laurowy* kilka plastrów marchewki* koperDo słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki.Z podanych
kolorowotorcikowosałatkę. Trzeba jej oddać, że całkiem sprytnej zakomponowana składniki dania: chrupka kapusta czerwona, miękka kapusta rzymska, kremowe awokado i mięso. Do tego orientalny, lekko pikantny za sprawą imbiru, dresing. Danie jest mało kaloryczne, a sycące. Przepis pochodzi ze strony Nowtolove. Składniki: 2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej 2 szklanki posiekanej kapusty rzymskiej lub włoskiej 1 duża lub dwie małe starte marchewki(...)żeby połączyć całość. Krok 3 W głębokiej misie wymieszaj kapustę czerwoną i rzymską/włoską, marchew, awokado, szczypiorek i kolendrę. Polej dresingiem, jeszcze raz wymieszaj. Posyp siekanymi orzechami. Podawaj sałatkę udekorowaną krewetkami. Artykuł Piątek: „Sławna chińska sałatka” Chloe Kardashian pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmenu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki(...)pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiersi z kurczaka 200 g kaszy bulgur 1/2 opakowania miksu sałat 1 czerwona cebula 4 łyżki czerwonej fasolki z puszki 4 łyżki ciecierzycy z zalewy 4 łyżki kukurydzy 1/2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki musztardy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki suszonego oregano 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka(...)fasolkę, ciecierzycę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchew oraz miks sałat. Sok z cytryny łączymy z musztardą i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy
Qchnia po prostusałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera(...)wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie
Tradycyjna kuchnia inaczejoszczędza czas przygotowania późniejszych obiadków. Jest niezwykle łagodna, lekko słodka i lekko kwaśna i miło chrupiąca. Zawiera bogaty zestaw warzyw, które doskonale sprawdzają się w sałatkach. Idealna na zimę, szczególnie na szybki obiad po pracy. Składniki: 2,5- 3 kg białej kapusty 1 kg marchwi 1 kg ogórków - najlepiej długich lub gładkich, gruntowych 1/2 kg cebuli białej(...)wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam na tarce z regulowanym ostrzem. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Cebulę pokroić w cienkie ćwierćpiórka. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucić do wielkiej misy, dodać dwie
Ze smakiem bez glutenuCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe
KorniszonkiBabeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego
Korniszonki2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
Korniszonki