pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką
BlendmanJagły, czyli kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich, sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz ? Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni? Kasza jaglana składem jest nieco podobna do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, jednak w porównaniu z nimi
Moja Mama Gotujedlatego mam dla Was szybką propozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy(...)miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć odkrojone główki i gotuj jeszcze 2-4 minuty do miękkości. Odcedź szparagi i zalej szybko zimną wodą. Kaszę kuskus spulchnij widelcem, żeby nie była sklejona. (Możesz poczekać, żeby wystygła i podawać sałatkę na zimno lub tak jak ja dodać od razu wszystkie składniki i mieć ciepły posiłek). Do kaszy dodaj fetę pokrojoną w kostkę
Słodko-Słony Świat Ilonyniej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki.Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy
Emcia Pichciskórki, dzielimy na 4 słupki i kroimy na małe kawałki. Ser i wędlinę kroimy w kostkę. Do zimnej kaszy dodajemy pokrojone składniki oraz kukurydzę. Mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy majonez ze śmietaną i przyprawami. Łączymy z sałatką. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCzas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy
Smaki Ewynaprawdę nie pamięta skąd wzięła się Tabbouleh, prawdopodobnie przybyła do Jerozolimy z Libanu i Syrii, pewne jest jedno, że szybko stała się integralną częścią palestyńskiego dziedzictwa. Tabbouleh to sałatka pietruszkowa, a nie bulgurowa, choć ilość pietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele. podczas gdy Palestyńczycy sypią więcej. Składniki na 4 porcje(...)sól, pieprz sok i skórka z cytryny 4 ząbki czosnku oliwa extra vergine ok 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce Tabbouleh 3 pęczki pietruszki 1 pęczek mięty 1/3 szklanki kaszy bulgur sok z 1 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine 1 pomidor 1/2 cebuli Przygotowanie: 1. Pstrągi myjemy i osuszamy, mieszamy ze sobą ok 1/3 oliwy extra
Słodki Kompromisocet i przyprawy; wymieszać - Do kaszy dodać awokado, wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok umieścić buraczki i groszek. Tak wygląda to danie w formie sałatki, gotowej do zabrania do pracy. Użyłam jednak ryżu basmati zamiast kaszy, bo po prostu mi się ona skończyła:) Dodałam też kilka orzechów nerkowca
Wegańska kuchnia orientalnaczasie i mnie przekonała! Tak wiele mam pomysłów w głowie, krok po kroku staram się je realizować. Dzisiaj szybki pomysł na obiad czy sałatkę na ciepło. Udowadniam po raz kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu. Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy znajdziecie tutaj Kasza gryczana z pieczarkami
Moja smaczna kuchniatrochę pęczaku z obiadu. Nie chciałam, żeby się zmarnował więc dorzuciłam do niego to co miałam i efekt mnie zadziwił :) Nawet nie przypuszczałam, że ta kasza tak idealnie się skomponuje z resztą składników :) SAŁATKA Z PĘCZAKIEM mniej niż 0,5 szkl. pęczaku 1 średnia cebulka 1 duży pomidor 2 spore ogórki kiszone 2 jajka oliwa Jajka i pęczak gotujemy. Cebulkę
Co w głowie piszczyDziś pomysł na lekki letni obiad, czyli kotlety jaglane z dodatkiem sałatki z jogurtem greckim . Składniki na kotlety (na 6 sztuk): - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - marchewka - 1/4 małej czerwonej cebuli - koperek - sól - pieprz - chilli - bułka tarta Przygotowanie : Kaszę gotować około 20 minut na wolnym ogniu, następnie zblendować. Dodać startą na tarce marchew, posiekaną cebulę i koperek. Doprawić do smaku solą
Kuchenne innowacjeKaszę gryczaną przez 24 h moczymy i z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę(...)potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie. Składniki: 2 -3 porcje: 125 g serka kremowego z pesto i rukolą ARLA Apetina, 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 4 plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości
Moniki Smakołykiwarto wspominać o walorach kaszy pęczak, o tym jak jest zdrowa czego poniekąd zasługą jest również to że jest to rodzaj kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w sałatce nie ma majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :) Składniki : 1 szklanka pęczaku 7-8 większych pieczarek 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 5-6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku(...)cedzę. Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek podsmażam na odrobinie oliwy w osobnym garnku, wsypuję kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki wody. Dodaję pół łyżeczki soli, starty rozmaryn, pieczarki i gotuję na małym ogniu ok 20 minut aż woda się wchłonie a jednocześnie kasza
Mechanik w kuchniobiady. Idealne rozwiązanie jako obiad do lunchboxa do pracy czy uczelnie. Przepis jest oparty na produktach sezonowych, czyli to co lubię najbardziej! Świeży młody bób, kasza jaglana o doskonałych właściwościach odkwaszających nasz organizm. Sałatka na ciepło bądź zimno, tak jak wolisz , tak jak lubisz. Mi osobiście bardziej smakuje na ciepło, ale tylko dla tego że uwielbiam smak ciepłych pomidorków
SMYKWKUCHNI