Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) sałata serek typu Feta jogurt naturalny papryka czerwona papryka żółta łosoś wędzony wykałaczki *** Serek typu feta mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym, w proporcji 1:1 (na jedną łyżkę serka dajemy jedną łyżkę jogurtu). Tak uzyskaną masą smarujemy tortillę *** *** Na tortilli, na warstwie serka układamy sałatę(...)roladkę wbijamy wykałaczkę *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ROLLSY Z SZYNKĄ PRZEPIS TUTAJ KORECZKI Z SALAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rollsy z łososiem – koreczki z tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemtylko natknęłam się w internecie na zdjęcie sałatki z arbuza podanej w formie pizzy wiedziałam, że sama ją przygotuję. Banalnie prosta, urzekająca wyglądem. No i pyszna, oczywiście! Świetnie sprawdzi się w upalne dni. W czasach "sprzed bloga" mniejszą uwagę przywiązywałam do zdjęć kulinarnych. Zmieniło się to, kiedy sama zaczęłam próbować swoich sił w temacie fotografii. Temacie nieco bliższym niż(...)wręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza ułożyć kawałki oliwek, pokruszyć
zadanie-gotowanieTabbouleh ( tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka , ogórek Przygotowanie : Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Kitchens AlphabetSkładniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć do pojemnika(...)produkty połączyły się i wstawić do lodówki na 6- 8 godzin, a najlepiej na noc. Następnie dodać pomidory. Na końcu obsmażyć na suchej patelni pestki lub orzechy. Wrzucić do sałatki
kulinarnajamka.blogspot.comNiestety jakoś ten weekend wydaje mi się za krótki....na spełnienie i zrobienie tego, co bym chciała - ale staram się :) Dziś pomysł na podanie przystawki, w moim wykonaniu akurat sałatki - ale można wykorzystać serowe miseczki na wiele sposobów . Pomysł uważam za rewolucyjny dla miłośników sera i dla osób które nie mają miseczek adekwatnie do ilości gości :) Składniki na miseczkę serową(...)szklanki, formując koszyczek. Wkładamy do lodówki na 5-10 minut do stężenia formy serowej. Koszyczki- miseczki możemy w dowolny sposób napełniać - ja akurat dodałam roszponkę, pomidorki koktajlowe, fetę i czerwoną cebulkę. Skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego
dlaSmaQSzybkie i proste danie na śniadanie lub kolację. Składniki nie są udziwnione, ale podane w innej formie. Składniki na muffinki jajeczne (3 kokilki): kulka lub pół
Karola gotujeW jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w
Karola gotujeIdealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki na sos. Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać
Piekielna Kuchnia Patiszpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj Po kilku minutach cukier zacznie się(...)potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Składniki 100 g cukru trzcinowego 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!burki były dreszcze, ale po spróbowaniu okazywało się, że nawet do zjedzenia, a po kilku latach mieszkania ze mną, buraki stały się ulubionym dodatkiem do obiadu i sałatką. Spróbujcie koniecznie. Buraki można ugotować i zdjąć później skórkę, albo upiec i tu smak zaczyna już pracować na naszą korzyść . Buraki upiec nie jest trudno wystarczy je umyć(...)wszytko zależy od naszych upodobań. Modyfikujcie więc przepis tak, aby on stał się doskonały dla Was. 5 buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDanie po treningu, do zrobienia w 10 minut. Ugotuj brokuła 200 g w małej ilości słonej wody przez 4 minuty. W tym samym czasie wstaw
Pasje Jolkisera typu feta majonez, jogurt sól i pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki i sparzyć chwilę we wrzątku (wodę posolić in ciut posłodzić)- osączyć Umytą rzodkiewkę pokroić, ser również pokroić w kostkę Ostudzony brokuł, rzodkiewkę i ser wymieszać razem i posolić oraz dodać pieprzu do smaku Jogurt i majonez ( po 3-4 łyżki) zmieszać i polać sałatkę Gotowe! Zjadać
Proste Potrawyzłocisty kolor. Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek przestygnie, dodajemy go do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier(...)cieście - czas i temperatura może być różna). I co? Czy to nie jest fajne i efektowne danie na wyczyszczenie lodówki lub przyjemny wieczór? :) Mała rada: Można podawać z dodatkową sałatką z pomidorami! Smacznego
Kitchens Alphabetorzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi do sałatek oraz roślinne pasty i ziołowe pesto. Każdy z nich smakuje zupełnie inaczej, dlatego pole do popisu jest większe. Naturalne, czyli nieprzetworzone – superfood! Natura jest modna. Głośno jest teraz o „superfood(...)koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan czy chorizo zaczynają być bardziej doceniane niż ich odpowiedniki i podróbki na masową skalę. Podróżując i odwiedzając inne kraje możemy próbować, testować – potem wracamy i szukamy tych samych smaków
Poezja smaku