Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrilla z krewetkami pełna lata i kolorów. Takie sałatki moja rodzina uwielbia. Polecam teraz kiedy mamy pełnię sezonu na owoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa do szaszłyków
wesoła kuchniaZdrowa i pożywna sałatka, doskonale sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie czy kolację. Do przygotowania użyłam fasoli czerwonej firmy Cenos. SKŁADNIKI 1 woreczek kaszy jaglanej Cenos , ½ szklanki ugotowanej fasoli czerwonej Cenos, ½ szklanki ugotowanej zielonej fasolki, 1 upieczona pierś z kurczaka, 100 g sera feta, kawałek czerwonej papryki, ½ łyżeczki czarnuszki, cebula dymka ze szczypiorkiem, curry, sól, pieprz, oliwa ziołowa
słodki brateksmakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam
Kulinarne Inspiracjeweekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i wcale nie ma za dużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki: 150 g rukoli 60 g kabanosów serowych 1 papryka czerwona 40 g oliwek zielonych 50 g sera feta sos 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej
Niezły MłynekZapraszam na szybką i prostą sałatkę z awokado i moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami. Może tak ładnie się nie prezentuje ale na pewno bardzo dobrze smakuje. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 awokado 1/2 słoika pomidorków suszonych z oleju 4-5 łyżek słonecznika Kreto 100 g fety Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz
Monia miesza i gotujeCzas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini By Piotr 11 grudnia 2018 Składniki: Pieczony kalafior kalafior - 1/2 średniej wielkości, podzielony na mniejsze różyczki oliwa - 3 łyżki papryka słodka - 1 łyżeczka papryka ostra - 1/2 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki tymianek - 1/2 łyżeczki sól, pieprz - po 2 solidne szczypty Dodatkowo: sałata rzymska(...)główki, podzielona na liście i porwana papryka - 1, pokrojona w paski (opcjonalnie) ser feta - ok. 60g (opcjonalnie)* Sos tahini pasta tahini - 2 łyżki oliwa - 3 łyżki czosnek - 1/2 ząbka sok z cytryny - z 1/2 cytryny miód - 1/2 łyżeczki* sól, pieprz - do smaku * W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym substytutem. Wykonanie: Umytego kalafiora osuszamy i układamy na blasze wyłożonej
Pogotujmy.plPyszna i orzeźwiająca pasta z bobu, którą robi się niezwykle przyjemnie podjadając zielone ziarenka :) Składniki: 500g ugotowanego, wyłuskanego bobu 100g miękkiej fety sok z połówki cytryny
Cytryna&Co.niesamowicie szybka w przygotowaniu i pożywna sałatka z tuńczyka, którą szczególnie polecam latem. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 150 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 duże ogórki gruntowe 1 puszka białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 125 g fety w oliwie z przyprawami Tuńczyka odcedzić, pozostawiając nieco oleju. Umieścić w salaterce
Czerwień i błękitmałą zawartość cukru używa się go raczej do sałatek lub dań głównych, nie do deserów. W 1883 roku Amerykanie rozwiązali ten problem, wprowadzeniem ustawy, która ze względu na zastosowanie kulinarne pomidora uznała go za warzywo. Arbuzowe gazpacho możecie traktować dwojako, w formie koktajlu lub z posiekanymi ogórkami, oliwkami, pokruszoną fetą oraz chlustem dobrej oliwy jako danie główne. Składniki
Słodki Kompromisułożyć po 4 szparagi i kawałek fety,zwinąć roladkę. Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką
Kolorowa kuchnia Elkizrobiłam z musztardy, miodu i oliwy z oliwek sałatka staje się bardzo aromatyczna przełamana ostro słodkim smakiem. Składniki: 100 g rukoli 100 g roszponki 200 g oliwek czarnych 100 g oliwek zielonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka (możecie użyć dwóch czerwonych, jak wolicie) 4 jajka ugotowane na twardo feta w kostkach 2 x 200 g przyprawy: pieprz
Zasmakuj KuchniSałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka
WYSPA SZCZĘSLIWASałatka zrobiona przez moją córkę..kiedyś robiła podobną, ale tym razem dodała ser sałatkowy..pyszna była.. 2 filety drobiowe przyprawa do gyrosa kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 ogórek świeży 1-2 ogórki korniszony 1 pomidor kawałek sera sałatkowego typu feta 1 ząbek czosnku majonez sól, pieprz Filety pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros.Odstawi
Moje domowe kucharzenie