było bo takie są najlepsze, na bazie oleju z dodatkiem koperku i musztardy. Pyszna i lekka sałatka do obiadu lub do grilla. składniki: 1 nieduża główka sałaty lodowej 2 długie świeże ogórki 2 czerwone papryki 250 g sera sałatkowego lub fety sos koperkowo-musztardowy 10 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki musztardy kremskiej 2-3 łyżki(...)koperek, musztardę i sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Krótko zmiksować aby nie powstał nam majonez. Spróbować sos i ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać
Monia miesza i gotujeZdrowa sałatka z buraka z dodatkiem jajka i serka typu bałkańskiego. Doskonała na kolacje w ciepłe wiosenne wieczory. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 1 miska średniej wielkości. Produkty 5 średnich buraków, 2 jajka, ser feta lub typu bałkańskiego, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku sól, pieprz. Przygotowanie Buraki umyj, obierz i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie(...)produkty pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Spróbuj także: Lekka sałatka z makrelą makrela jajko pomidor
Fit&Fast Kitchengóry i gotowe :) Tak, tak gotowe. Nie masz bryndzy ? daj camemberta, fetę lub inny ser np żółty pokrojony w drobną kosteczkę. Nie masz koktajlowych pomidorków, dodaj zwykłe pokrojone w kosteczkę. Do tego aby coś słodkiego pojawiło się gdzieniegdzie dorzuciłam kilka owoców suszonej żurawiny. Sos do sałatki albo polej tylko olejem, oliwą jak ja albo zrób najprostszy vinegrett . Prawda
Kuchnia na wzgórzusałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób: 8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki(...)plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika
Bon Appetit MałgorzatyDzień dobry! Pyszny pomysł na lunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany
SMYKWKUCHNIFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldgłówną rolę gra dynia. Zebrałam je w tym jednym poście. We wszystkich przepisach wykorzystałam dynię piżmową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem Dorsz zapiekany z dynią Dyniowe ciasteczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z dynią i serem feta Spaghetti dyniowe ze szpinakiem Lasagne z dynią i serem ricotta Placuszki dyniowe Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Risotto dyniowe Pierożki
Delusional Trinepewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej
Codzienna kuchnia niecodziennajednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – moje najlepsze przepisy na makaron y – sałatka makaronowa z pesto Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 2 pszenne tortille – 1 długi ogórek – 1-2 pomidory – 50 g sera feta – 10-15 czarnych oliwek bez pestek – 250 g krewetek – 2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku
nietylkopasta.plprowansalskimi. 3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g
JejKuchniaWITAJCIE ! Macie ochotę na sałatkę Grecką ale nie spożywacie nabiału ? Teraz to już nie problem ! Wystarczy kilka składników aby wyczarować z tofu ser typu Feta :) Co jak co ale bardzo lubię takie "eksperymenty kulinarne" Zwłaszcza jeśli chodzi o odtwarzanie produktów, których nie spożywam. A nie ukrywam, że tęsknie czasami za smakiem sera, twarogu czy jogurtu... Na szczęście da się
Marcepanowa kuchniasmakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej 3-4 rzodkiewki kawałek
Mango Papajadrugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę
Smakołyki Asi