Sałatka idealna na kolację lub do przekąszenia w ciągu dnia :) Czytaj więcej »
Kasia Sarnasera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs Chutney z Dyni
Uwaga Babcia Gotujepyszna sałatka z tuńczykiem ,jajkami,groszkiem....zrobiłam ją z makaronem kolorowym w kształcie dyni,nietoperzy i pająków,bo będę ją podawać na Halloween,ale oczywiście może być to jakikolwiek inny makaron Składniki: makaron(np.kokardki) tuńczyk w oleju 4-5 jajek zielony groszek(lub z puszki) kukurydza, czerwona cebula zielony ogórek 2 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: makaron gotujemy,,przelewamy zimną
Swojskie jedzonkoobiadu! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 5 minut Składniki: Garść miksu sałat z rukolą 1 mały pomidor 30ml śmietany 12%tł do sałatek 1/4 małej cebulki Sól himalajska Pieprz czarny Mieszanka ziół włoskich Pestki dyni Przygotowanie: 1/ Pomidora kroimy w kostkę łączymy z drobno pokrojoną cebulką, śmietaną, pieprzem i solą. 2/ Nakładamy na talerzyk garść miksu sałat a następnie wcześniej
Kuchnia PROzdrowotnaWpadłam na pomysł dosyć nietypowej sałatki, ponieważ wszelkie składniki (oprócz sałaty) zastąpiłam spontanicznie wymyślonymi miniaturowymi pulpecikami. Upiekłam je w piekarniku tak, że z wierzchu były delikatnie chrupiące, a wewnątrz delikatne. Spakowałam je do pudełeczka, po czym zabrałam do szkoły jako drugie śniadanie. Po otworzeniu pojemnika z pulpecikami, wszyscy dookoła pytali co tak pysznie pachnie! dyniowe pulpeciki z ciecierzycy, tofu(...)płatków jęczmiennych SKŁADNIKI: 3 łyżki ciecierzycy 30g tofu 100g dyni hokkaido 4 łyżki płatków jęczmiennych przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: cieciorkę moczymy, gotujemy do miękkości dynię parujemy ok 8 min gotową dynię blendujemy z tofu, płatkami, ciecierzycą i przyprawami formujemy malutkie kuleczki (ok 1 łyżka na 1 kulkę), układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 25 min 180 stopniach
healthy dreamsDoskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację. Lekka, syta i kolorowa. Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem. Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki(...)suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym naczyniu i polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem
Kuchnia w czekoladziewstaw jajka do gotowania i przeczytaj poniższy przepis by wiedzieć co dalej. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo sałata zielona puszka tuńczyka w puszcze 1 jajko ugotowane na twardo 1/4 pudełka sera feta 1 łyżka pestek z dyni 1 łyżka płatków z migdałów 1 łyżka oleju rzepakowego Sałatę myjemy(...)wierzchu kładziemy tuńczyka, obrane i pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo. Posypujemy pestkami z dyni i migdałami, polewamy olejem i możemy doprawię świeżo mielonym pieprzem. Zamykamy pudełeczko i bierzemy do pracy. W pracy całość mieszamy – smacznego ! Do sałatki można dodać jeszcze na przykład piórka cebuli. Smacznego ! Inne przepisy na sałatki
Kuchnia na wzgórzuugotować (ewentualnie ugotować na parze). Gotowane buraki nie będą tak aromatyczne i intensywnie bordowe, ponieważ oddadzą smak i kolor do wody, w której się gotowały. Taką sałatkę zjadłam kiedyś na kolację, oczywiście wcześniej zrobiłam te zdjęcia :) A drugą identyczną porcję spakowałam do pojemniczka i zabrałam na drugi dzień do pracy. Cały ser miał piękny amarantowy kolor! Wyglądało to chyba(...)dodatku innego sera), a jeszcze lepiej ser kozi, ale ja nie tykam... pozostawiam kwestii upodobań. Na to orzechy, prażone pestki dyni, orzeszki piniowe czy co tam w szafce z ziaren macie :) Strużka kremu balsamicznego i sałatka taka, że ho ho! Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
bistro mamaUwielbiam zupy i sałatki. Zupy jem również latem, gdy inni ratują się lodami, a temperatura przekracza spokojnie 30'C ;) a sałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym(...)cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej 1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy po 2min
Kitchens Alphabetorganizmu, gdyż są ważnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga
Smiling Shrimpszczęście to już przeszłość… Co prawda nie jestem w nim zakochana, tak jak w dyni ale lubię go wykorzystywać, ostatnio dość często gości na naszym stole… Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce
UgotujmyTo.pltylko wzór, ale wspaniały smak sosu sojowego i octu balsamicznego z Modeny. Możesz dodać majonez dekoracyjny jeśli chcesz. Dodaj natki pietruszki oraz nasion dyni. Posyp Piekłem-Niebem- kompozycją prażonych ziaren Ziarenkowa. Suszone pomidory i oliwki dodadzą sałatce śróziemnomorskiego charakteru. Smacznego ! Zdrowego! Optymistycznego popołudnia
Z Kuchni Do KuchniLubię połączenie winogron z wytrawnymi składnikami. Przełamują smak i nadają lekkości posiłkowi. Banalnie prosta sałatka na bazie pomidorków koktajlowych, szpinaku, czerwonej cebuli z winogronami, mozzarellą oraz pestkami dyni oraz delikatnym, cytrynowym dressingiem to idealny pomysł na lunch do pracy lub lekką kolację. Składniki: garść szpinaku 100 gram różowych winogron kilka kulek mini mozzarelli pomidorki koktajlowe
Mango Papajaprzepisów. Magdalena Rozgrzewająca aromatyczna herbata Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie Agnieszka Bułeczki cynamonowe Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena Enchilada Małgosia Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne Kasia Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku, czerwonego pieprzu i parmezanu
Magiczne Życie Marty