sałatka z dynią - 1000 przepisów (strona:33/67)

Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami 112

Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego

Mango Papaja
Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni 163

lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem. Warto polewać nim różne desery lub w wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek. Wracając do poniższego przepisu... Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna! Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, że olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny! 350 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (lub wg smaku

Di gotuje
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch do pracy 503

migdały które będą chrupać i żurawinę która nada trochę słodyczy :) Mam nadzieję, że będzie pysznie !    Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą  zielona sałata  1/4 opakowania sera feta 3 pomidory suszone w zalewie  łyżka pestek z dyni łyżka płatków migdałowych  łyżka suszonej żurawiny  2 łyżki oleju rzepakowego ( u mnie moje najnowsze odkrycie(...)pokrojone suszone pomidory, posypujemy żurawiną, pestkami z dyni i płatkami migdałowymi. Na koniec polewamy olejem. Zamykamy pudełko, w pracy wszystko mieszamy i jemy ze smakiem.   Ja nie dodałam soli – bo słona jest feta, nie dodałam pieprzu – bo chyba mi nie potrzeba przez bogactwo innych smaków.    Polecam ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą czyli lunch

Kuchnia na wzgórzu
Krem z dyni z mlekiem kokosowym 199

Krem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu 111

odwagę odbezpieczyć granat? :) U nas na blogu przepyszna sałatka! Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu. Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 1/2 opakowania sera feta 1 granat 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 1 łyżka uprażonych ziaren dyni 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)lepiej). Po tym czasie dodaj sól do smaku i posiekaną pietruszkę. Przełóż do salaterki a następnie posyp pestkami dyni i słonecznika, ziarenkami granatu i pokrojoną w kostkę (podobnej wielkości jak buraki) fetą. W wersji „pudełkowej” czyli do pracy również układaj sałatkę w pojemniku warstwami. Smacznego

Moja Mama Gotuje
Sałatka ze szpinakiem i fetą 419

Szpinak, feta i suszone pomidory to zestaw niezawodny na ciepło. Postanowiłam sprawdzić, czy na zimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z pieczonymi marchewkami 160

sezonowość produktów jest moją główną inspiracją w kuchni. Jest to oczywiście całkowicie naturalne, przecież rzodkiewki najlepiej smakują wiosną, pomidory latem, a dynie jesienią. Czekam już z utęsknieniem na świeże szparagi, botwinkę, truskawki.... Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem 167

sałatka bardzo dobrze smakuje, ale to samo danie podane w wersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem)  ok. 400 g fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz(...)makaronu. Pomidory kroimy w paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem.  Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy "od ręki".  I co, szybko? No pewnie

Czary - gary w kuchni
PASZTET STRĄCZKOWY Z DYNIĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 153

pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych.  Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam!  Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree), 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegańska sałatka ziemniaczana 157

posiekane ogórki. W osobnej miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i przelej go do miski z warzywami. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połącz ze sobą, aby warzywa dokładnie pokryły się sosem. Przełóż na talerze i podawaj posypane uprażonymi pestkami dyni. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Owsianka z amarantusa z pieczoną dynią 153

tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.Składniki:50 g płatków z amarantusa100 ml mleka kokosowego

Food Square
Warsztaty z Inką – relacja 171

przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję

karmelowy
Bezglutenowe warsztaty z Inką 165

Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi  warzywami domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Nasza grupa miała za zadanie

Kulinarne przygody Gatity
Pomarańczowa zupa z dyni! 89

śmietanę i dekorujemy prażonymi pestkami z dyni. Polecam ze względu na smak, ze względu na kolor i dlatego, że przez tą zupę dynia wkupiła się do mojej kuchni. Zrobiłam z niej wyśmienite puree, dodałam ją do sałatek na surowo i przysmażoną. Również wspaniale sprawdza się z duszoną w brytfance pieczenią

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 166

Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień.  Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z dyni 1 łyżkaorzeszki piniowe 1 łyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem

głodny alergik