sałatka z brokułami - 2500 przepisów (strona:132/167)

Sałatka z brukselką 346

Witam Was! Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim

Pora coś zjeść
Menu na tydzień pełne nowalijek 118

rozpoczęła ekipa z Warzywniaka , partnerzy tego wpisu. Gorąco polecamy Warzywniak – ich produkty są wysokiej jakości, a w całym tym przedsięwzięciu jest mnóstwo pasji i serca. Szparagi, botwina, kalafior, brokuł, młode ziemniaki, fasolka, szczaw, boczniaki, sałata, cukinia i rzodkiewki – to warzywa, które znalazły się menu na ten tydzień! Wszystkie zamówiliśmy online w Warzywniaku . Gotową listę z warzywami do tego(...)menu w Warzywniaku. Wystarczy jedno kliknięcie (składniki dla dwóch osób). Wartości odżywcze warzyw Dlaczego warto jeść warzywa z tego menu? Wszystkie są bardzo zdrowe! I w większości niskokaloryczne! Szparagi, brokuły, kalafior mają silne właściwości antynowotworowe, a do tego niski wskaźnik glikemiczny i mało kalorii. Ziemniak też ma ich niewiele, a do tego jest dobrym źródłem witaminy C (zawiera

Niedzielny kucharz
piątkowy obiad,soliród i wężymord 141

się wyczuć trawiasty aromat, dlatego zazwyczaj blanszuje się ją, a następnie przelewa zimną wodą i dodaje do różnych potraw. Zblanszowany soliród można bezpośrednio dodawać do dań, na przykład do sałatek albo dodatkowo dusić lub podsmażać. Soliród doskonale nadaje się jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności potraw rybnych. Saliród to produkt orginalny, bio, bogaty w jod, fosfor, wapń, cynk(...)wodzie przez 3 minuty. Następnie odlać, i wrzucić do zimnej wody z lodem, w ten sposób warzywo zachowa zielony kolor. (W ten sposób można gotować zielone warzywa jak fasola, brokuł, groszek itp...) Następnie podsmażyć lekko na maśle, dodać szczyptę pieprzu. Podawać jako dodatek do ryb, mięsa. Ja podałam z kasza ,pieczarkami ,marchewka i skorzonera gotowana na parze

w mojej kuchni
piątkowy obiad,soliród i wężymord 90

się wyczuć trawiasty aromat, dlatego zazwyczaj blanszuje się ją, a następnie przelewa zimną wodą i dodaje do różnych potraw. Zblanszowany soliród można bezpośrednio dodawać do dań, na przykład do sałatek albo dodatkowo dusić lub podsmażać. Soliród doskonale nadaje się jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności potraw rybnych. Saliród to produkt orginalny, bio, bogaty w jod, fosfor, wapń, cynk(...)wodzie przez 3 minuty. Następnie odlać, i wrzucić do zimnej wody z lodem, w ten sposób warzywo zachowa zielony kolor. (W ten sposób można gotować zielone warzywa jak fasola, brokuł, groszek itp...) Następnie podsmażyć lekko na maśle, dodać szczyptę pieprzu. Podawać jako dodatek do ryb, mięsa. Ja podałam z kasza ,pieczarkami ,marchewka i skorzonera gotowana na parze

mojej kuchni
TABBOULEH Z WARZYWAMI 127

sałatkę zwaną tabbouleh . Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was! Lekka, pyszna, dietetyczna, a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh. Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie. Płatki migdałów raz orzechy włoskie, to taka kropka(...)ząbki * orzechy włoskie – ok. 100 g ( do kupienia TU ) sok 1 cytryny * oliwa z oliwek – ok. 0,5 szkl * sól, pieprz + płatki migdałów ( do kupienia TU ) + ja dodałam jeszcze brokuł, ale nie jest o konieczny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kuskus wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad poziom, zostawiamy na kilka minut. Pomidory, ogórka, cukinię i paprykę kroimy w bardzo

Ostra na Słodko
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 168

sałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć. Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo(...)brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu

zdrowa vege kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem / Potato Salmon Casserole 78

czasie na pewno się dopiecze. Moja  zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli nie przepadacie za cukinią, w zapiekance świetnie sprawdzi się na przykład brokuł. Ryba z piekarnika będzie smakować dobrze z Waszymi ulubionymi jarzynami. Możecie też doprawić je tak, jak najbardziej lubicie. Aby przyspieszyć sobie pracę w dniu przygotowania obiadu, możecie ugotować ziemniaki w mundurkach(...)wersjach zapiekanki ziemniaczanej albo makaronowej. Łosoś z piekarnika to świetny pomysł na obiad - jeśli macie ochotę na rybę z warzywami , koniecznie wypróbujcie ten przepis, Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatką lub zestawem surówek. Polecam, smacznego:) Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, składniki: 2 filety z łososia lub pstrąga łososiowego (ok. 400 g - użyłam jeden kawałek mniej niż przygotowuję

Lekcje w kuchni
Obiady w styczniu 131

grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką(...)ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
Warsztaty z Frosta – relacja 162

organizatorem spotkania była FRoSTA , która wprowadza właśnie na rynek kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać(...)przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo

karmelowy
Fasola w kremowym sosie pomidorowym 55

wykorzystać fasolę z puszki, będzie to opcja ekspresowa, albo ugotować wcześniej suchą fasolę. Ja zwykle gotuje więcej fasoli i potem ją wykorzystuje do takich właśnie szybkich dań i różnych sałatek. Ugotowana fasola postoi w lodówce kilka dni, więc można zrobić na zapas. Fasolę przygotowaną zgodnie z tym przepisem można zawekować w słoiku ( ja wkładam gorące danie do słoika, dobrze zakręcam(...)koleżance ale uwierzcie mi, że można jej naprawdę przemienić w fascynującą przygodę kulinarną, czego dowodem powyższe danie. A jakbyście mieli za mało podrasowanej fasolki to polecam fasolową zupę z brokułami i pesto lub pastę z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem Print Fasola w kremowym sosie pomidorowym Ingredients 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka

Cooking for Emily
Fasola w kremowym sosie pomidorowym 117

wykorzystać fasolę z puszki, będzie to opcja ekspresowa, albo ugotować wcześniej suchą fasolę. Ja zwykle gotuje więcej fasoli i potem ją wykorzystuje do takich właśnie szybkich dań i różnych sałatek. Ugotowana fasola postoi w lodówce kilka dni, więc można zrobić na zapas. Fasolę przygotowaną zgodnie z tym przepisem można zawekować w słoiku ( ja wkładam gorące danie do słoika, dobrze zakręcam(...)koleżance ale uwierzcie mi, że można jej naprawdę przemienić w fascynującą przygodę kulinarną, czego dowodem powyższe danie. A jakbyście mieli za mało podrasowanej fasolki to polecam fasolową zupę z brokułami i pesto lub pastę z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem Print Fasola w kremowym sosie pomidorowym Ingredients 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka

Cooking for Emily
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 116

korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić cebulkę, marchew, pietruszkę, czosnek, potarty na tarce brokuł i smażyć tak długo aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć(...)naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Suszone żółtko – omami smakiem umami 166

wspomniano, suszone żółtko to bardziej przyprawa niż osobny składnik, więc samo w sobie nie jest potrawą. Z czym zatem można je podać? Przede wszystkim może być aromatycznym dodatkiem do sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić nim mięso i stworzyć danie wegetariańskie. Suszonego żółtka można użyć też do posypania makaronu. Zazwyczaj używa się do tego(...)pozostanie, w gruncie rzeczy, klasyczny. To tylko kilka z propozycji dań z suszonym żółtkiem. Jest ich zdecydowanie więcej – można posypać nimi zupę krem, pieczone lub gotowane warzywa, na przykład brokuły lub szparagi. Jedynym ograniczeniem jest w tym wypadku tylko wyobraźnia szefa kuchni. Suszone żółtko – zaskocz gości w swojej restauracji Prowadzenie restauracji to zadanie, które wymaga elastyczności i gotowości

codojedzenia
Warzywna sałatka z pęczakiem 363

doskonale smakują na zimno i wspaniale się komponują z różnymi warzywami. Do tego odrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe. Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały ząbek czosnku kilka różyczek brokuła(...)zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, brokuły blanszujemy ( na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna wodą. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa korzeniowe pieczone w kuminie oraz warzywa kiszone - przepis na post Dr. Dąbrowskiej 110

Zjedz na ciepło. Ze wszystkich warzyw najpyszniejszy był seler!  Kiszone warzywa to kolejny z banalnych przepisów. Przygotuj kilogram ulubionych warzyw: ja użyłam młodą marchew, pietruszkę, cukinię, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i szparagi. Generalnie im większa różnorodność tym lepiej. Dobrze dać po niewielkim kawałku wszystkich warzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki(...)Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne!  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania