wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą(...)kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek
Gospodyni MiejskaWiatr. Herbata. Chusta czerwona. Ostatnio często dumam nad swoim blogiem. Mianowicie, czy aby nie potrzeba mu kilku zmian. Może Wy wyrazicie swoją opinię na ten temat
My simple kitchenutleniacze. Chronią przed rakiem i anemią, regulują poziom cukru we krwi a także korzystnie wpływają na wzrok. Warto je jeść! Tym, którzy nie lubią brokułów to danie może jednak posmakować - brokuł na surowo ma zupełnie inny smak niż gotowany - nie ma tego specyficznego kapuścianego zapachu i nie jest tak mdły jak gotowany. Warto spróbować. Surówka jest bardzo bogata(...)zrównoważona w smaku, dzięki słodkości marchewki i żurawiny oraz rześkości jabłka (warto wybrać twarde i lekko kwaskowe). Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną 1 brokuł 2 marchewki 2 jabłka 1 cebula czerwona 100 g żurawiny suszonej Sos: mały pojemnik jogurtu naturalnego (190 g) 2 łyżki majonezu 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz
Smaczny zeszytprzygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami(...)dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną
Moja smaczna kuchniadente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Bulgur odcedzić i dodać(...)czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków
Kuchnia w opałachZupek chińskich nie ja dam, ale makaron z zupek można wykorzystać na kilka sposobów. Sałatka z zupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera(...)smaku Przygotowanie: Makaron zalewamy wo dą we dług przepisu na opakowaniu. Czekamy do spęcznienia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wo dzie razem z brokułem przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy
ChilliJemyŚwietnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują. Nie podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności
Zasmakuj KuchniPyszna i prosta w przygotowaniu. Czegóż chcieć więcej?? Chyba tylko tego, żeby tak szybko nie znikała. Polecam zrobić od razu w podwójnej ilości, bo jest bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKochani dzisiaj przepis na pyszną sałatkę, która nadaje się na lekki obiad czy kolację, również możecie zabrać ją w pojemniku do pracy na drugie śniadanie. Ostatnio pojawia się u mnie dużo przepisów fit - muszę trzymać figurę bo... (dowiecie się w połowie wakacji :)). Teraz jemy lekko :). Do takich dań czy przekąsek nie możemy dodawać za dużo soli, czy przypraw(...)smaku i aromatu ale ja również używam Olejów Świata , które mają pyszne smaki nadające prostym daniom nieziemski zapach. Składanki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pierś kurczaka 1 brokuł ok 500 g 1 serek typu włoskiego ok 6 chlustów oleju arachidowego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Składniki znajdziecie
Niezły Młynekwegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki(...)PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią Gnocci kalafiorowe Jajeczne placki z cukinii (keto) Sos kurkowy na serku śmietankowym Zobacz więcej przepisów
WegePrzepisdecyzji, które podejmiemy... Składniki: brokuł 2 duże papryki zielone 5 jajek 2 garście słonecznika 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki, dobrze umyć i ugotować na parze (uważać aby nie rozgotować). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik prażymy na suchej patelni(...)pokrojone na ćwiartki, sypiemy połową słonecznika i kładziemy połowę sosu, później idą kolejne warstwy produktów... sos, słonecznik i na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na pół godziny aby sałatka się schłodziła i smaki "przegryzły". Sos należy dobrze doprawić (on nadaje smaku całości potrawy), ponieważ składników sałatki nie solimy i nie pieprzymy. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiechciałam się z Wami podzielić przepisem. Tym razem w roli głównej brokuł i tuńczyk, pyszne i pełne składników odżywczych połączenie idealne dla tych co w nowym roku liczą kalorie, ale i dla tych co mają ochotę na coś pysznego i szybkiego w przygotowaniu. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł ok 1 szklanki makaronu ryżowego orzo średniej wielkości cebulka słoik(...)łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Podane składniki mieszamy ze sobą do połączenia i polewamy nimi sałatkę i całość delikatnie mieszamy
Cynamonowe szczęściewiotczeje. Pieczone warzywa możemy wymieszać z emulsją wcześniej, aby całość się przegryzła. Następnego dnia sałatka będzie smakowała doskonale, a dwa dni później nawet lepiej :-) Cytrusowy słodko-kwaśny dressing nadaje sałatce świeżości i bardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmużu. Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Pęczotto jest jednym z fundamentów ekonomicznej(...)chorizo i por. Całość uzupełnia pęczak. To kolejne z dań idealne do pracy, łatwe do przygotowania dzień wcześniej. Skład możecie zmieniać w dowolny sposób, dodając np. upieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe. Przepis na to pęczotto. Środa – Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi
Niedzielny kucharztypu pesto można przygotować niemal ze wszystkiego. Idealnie nadają się do tego warzywa takie jak brokuł. Aby pesto z brokuła, które przygotujesz do makaronu, było jeszcze bardziej aromatyczne, warto wcześniej upiec warzywo i dopiero wtedy przygotować sos. Ten zabieg i czas, który poświęcisz na upieczenie, odwdzięczy Ci się genialnym smakiem. W poniższym przepisie znajdziesz sporą porcję pesto. Ta ilość wystarczy(...)pesto do słoiczka i wstaw do lodówki. Możesz tak przechowywać przez kilka dni i zużyć sos do kolejnych porcji makaronu, a nawet jako smarowidło na chleb lub dodatek do sałatki. To bardzo wszechstronny sos. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin
nietylkopasta.pl