Ricotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzień dobry,Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a
Chilli Czosnek i Oliwaktóre marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki(...)zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład
Chilli Czosnek i Oliwabloga Filozofia smaku, z moimi modyfikacjami na 8 chlebków czas przygotowania: 2-2,5 godz., w tym: 1-1,5 godz. (rośnięcie) + 25 min. (rośnięcie) +5 min. (pieczenie) Składniki: 14 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 5 łyżek letniej wody plus ok. 1 szklanka letniej wody(...)ostygnąć. Następnie zapakuj je szczelnie w torbę i przechowuj przez 2-3 dni. Przed podaniem, skrop pitę wodą i następne podgrzej w piekarniku. Swoje chlebki podałam z grecką sałatką z natki pietruszki i orzeszków pinii. Przepis na sałatkę przedstawię Wam w następnym poście
Chilli Czosnek i Oliwaliście laurowe lubczyk sól, pieprz W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej wodą i dodaj resztę składników (bez pieprzu i soli). Gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Dopraw do smaku. Tokaj - Eger - Budapeszt Wyprawa na Węgry trwała równo 7 dni. Na pierwszy plan poszedł Tokaj - małe(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Znów kluseczki i sałatka warzywna Jadłodajnia Falánk Fanny przy głównym deptaku Jedna z wielu piwniczek winnych w Dolinie Pięknej Kobiety. Można tu degustować i kupić wino. Egerszal ó k: gorące (i śmierdzące) źródła
Qlinarnie i Qlinarniemożna do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy z kartonika. Te tosty mają idealną konsystencję są chrupiące z zewnątrz a w środku są delikatne ze słodyczą pomarańczy. Składniki 2-3 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej 4 kromki pieczywa tostowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju na syrop(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajlepsze! Każdy z nas doskonale wie, że na nasze zdrowie ma wpływ wiele rożnych czynników. Jednym z najważniejszych jest nasza dieta. Powinna być dobrze zbilansowana i obfitująca w składniki odżywcze. Kluczowym elementem naszego codziennego odżywiania się są tłuszcze, ale warto sięgać po te wartościowe. Najzdrowsze są o niskiej zawartości kwasów nasyconych, a wysokiej nienasyconych. Najbardziej prostym przykładem jest właśnie olej(...)Swoimi przepisami pokazałam, że olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie. Jednak jest jedna prosta zasada, którą należy kierować się w używaniu jakiegokolwiek oleju. Oleju tłoczonego na zimno używamy do sałatek i sosów. Tego tłoczonego na ciepło- do smażenia i pieczenia, jak również tak jak na zimno do sosów i sałatek
Malinowe Pocałunkidodatki na jakie mamy ochotę + dolewamy kroplę %,6. Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie dodajemy ją do masy makowej. Mieszamy tylko do połączenia się składników, powolnymi ruchami.- gotowe. ps. nie ładnie tak podjadać! :)WYKONANIE CIASTA (TRADYCYJNEGO I OWSIANEGO - BEZGLUTENOWEGO):1. Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dorzucamy cukier, lekko miksujemy, dorzucamy żółtka, miksujemy(...)siostra, wyłącz ten mikser do cholery - od rana go słyszę". Czujemy jak cudowny aromat roznosi się po domu i nie tłumią go tym razem inne zapachy - a to sałatka, a to kapusta, a to ryba... Smak też jest inny. Jeszcze bardziej magiczny. Chyba głównie dlatego, że jest to czas, kiedy na makowca "mamy miejsce". :)A teraz, popijając migdałową kawę
Wypisz Wymalujkremów i maseczek. Pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom, jednocześnie wspomagając walkę z nadwagą. Znajdziemy go w różnych preparatach wspomagających odchudzanie, gdzie jest uważany za jeden ze skuteczniejszych składników w walce ze zbędnymi kilogramami. Karczoch odpowiednio i smacznie przyrządzony jest rarytasem pierwszej klasy i obłędnie smakuje. Dziś przyrządzimy sobie karczocha tak, jak jest on przyrządzany we wszystkich sycylijskich domach(...)prawdziwym rarytasem. Miękkie, rozpływa się w ustach, prawdziwy skarb dla naszego serca, dlatego też można spotkać karczochy w zalewie lub w oleju. Ale te dodaje się do przystawek czy sałatek. Karczoch nadziewany to zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów
Z Kuchni Do KuchniBardzo się cieszę, że zainteresowanie sałatką z tuńczykiem jest tak duże :))) Naprawdę niespodziewanie duże, bo zwykle to słodkości królują wśród moich przepisów ;) Jednak tym razem liczba kliknięć właśnie w ten post przerosła moje najśmielsze oczekiwania i bardzo Wam za to dziękuję. Obiecuję też w związku z tym więcej takich propozycji, ale tymczasem znów coś słodkiego. Dziś będzie to szybkie ciacho(...)używamy), pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Czekoladę z żółtkami dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw tylko trochę, delikatnie mieszamy masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je partiami do czekoladowej mikstury, najlepiej na trzy razy, a całość delikatnie mieszamy łyżką tak, by piana
Ratunku obiadrobienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną szyliśmy na maszynie letnie bluzki. Zaliczyłam też tekturowy peryskop, misę z masy papierowej i małą makietę księżyca. Raz zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną. Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki(...)wyśmienity, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i odstawić pod przykryciem na minimum 20 minut. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i uformować z nich cienkie wałeczki o średnicy
KUCHARNIAwodę – dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry. Sałatę porwij na takie kawałki, które łatwo będzie układać na bułce. Zrób sosy – składniki umieść w miseczkach i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, lekko posmaruj olejem. Z mięsa uformuj trzy kotlety, takiej wielkości, żeby idealnie mieściły się do bułki, będą miały mniej więcej(...)slices and that’s it – cover everything with the top of the bread and start get yourself dirty while eating. Burgery można jeść same albo z jakąś sałatką, u mnie, na zdjęciach była arbuzowa – połączenie tych smaków było bardzo udane! :) You can eat the burgers solo or with a some kind of salad
Martyna Cooksbottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu(...)niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania. Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania: Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie
Qlinarnie i QlinarnieWARTOŚCI ODŻYWCZE Szczególnie cenna jest ta o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. – Zawierają dużo witamin: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A ( zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami(...)czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie
Ostra na Słodkobrytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory(...)pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika. Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę
Z Kuchni Do Kuchni