zimno. Smacznie polecamy :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit, 250 ml kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli, garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit, 1/3 szklanki
SzczyptaSmaQBardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków
e-PrzepisyKulinarnesię coraz więcej warzyw, pod postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis z moimi zmianami. Składniki: - 1 średni seler korzeniowy - kawałek jasnej części pora
mojewypiekiinietylkoSałatka, która powstała po wieczornym treningu, w niecałe dwie minuty :) Zawiera dużo, dużo, dużo białka i jest lekkostrawna. Pamiętajmy, aby włączać ryby do naszego jadłospisu. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem witaminy D i B12 oraz kwasu tłuszczowego omega-3. Składniki : pół puszki tuńczyka czerwona papryka konserwowa plaster sera feta oregano lub ulubiona przyprawa 1 łyżka oliwy Tuńczyka
Chocolate Muffin Blogwiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru
Kuchnia BeatyCzas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy
kulinarnyJasałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne.Składniki:garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy w kostkę 10 pomidorków koktajlowych, kroimy na pół1/2 awokado, kroimy w kostkę garść prażonych pestek słonecznika oliwa z oliwek Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą. Gotowe
Mango Papajaczęść na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso mielonego4 pieczarki1/2 dużej cebuli1 ząbek czosnku
Kitchens AlphabetBuraczki zasmażane...Czerwone, buraczane wiórki.Złocista zasmażka z cebulką.Idealny dodatek do dania głównego.Niezapomniany smak dzieciństwa!Składniki:8 - 10 dużych, czerwonych buraków;Ząbek czosnku;Łyżka
Gospodyni MiejskaBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaProsta i smaczna propozycja sałatkowa ... Składniki: 500g filetów śledziowych 1 duża cebula drobno pokrojona i sparzona wrzątkiem 4 jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed
Anioły w kuchniKalafior to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Nie musi być tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.Nieodłącznie
Anioły w kuchniTo jest coś, czym się ostatnio zajadamy! Rewelacja jako dodatek do obiadu, ale na lekką kolację sprawdzi się wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki :* brokuł* sól* ulubiony tarty ser
Magiczne Życie MartyZiemniaki o tej porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca . Składniki: 4 duże
Gorący kąsekJest ktoś kto nie lubi sałatki Caprese? Chyba nie! Ponieważ pomidory są teraz najsmaczniejsze, dużo ich zjadamy, przetwarzamy. To u mnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki :* 4 kromki ulubionego chleba* pół kulki mozzarelli * 2 pomidory* listki bazylii* sól, pieprz* oliwa
Magiczne Życie MartyDoskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam
Salonik smakówJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam
Salonik smakówotoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy), ulubionych sałatek a także aromatycznych sosów.Sos pieczarkowy to idealny dodatek do kotletów mielonych.Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce."Sznycelki" w takiej formie to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Składniki:Kotlety Mielone: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety mielone wrzucamy do przygotowanego sosu i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe "sznycelki" podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaodżywcze awokado z sałatką i ciepła tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można go też zastąpić salami lub chorizo. Jako uzupełnienie koniecznie sok pomidorowy pikantny Tymbark. W tym zestawieniu stawia na nogi lepiej niż kawa, a do tego dostarczamy kolejną dawkę witamin i mikroelementów. Składniki: 4 placki tortilla(...)krokieta). Ułożyć na patelni grillowej, docisnąć. Podgrzewać chwilę,aż placki będą ciepłe. W tym czasie awokado przekroić wzdłuż na pół. Rozdzielić obie części, skropić sokiem z cytryny, wypełnić sałatką. Podawać razem z podgrzanymi tortillami. Smacznego
Pełny talerzteż czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca: Konfitury i spółka , nr 1/2014. Suszone pomidory w oliwie Składniki: (na 1 słoik o pojemności 700 ml) 2 kg mięsistych
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki : 3-4 ogórki gruntowe 250g jogurtu typu greckiego 1 duży
zobacz ich smakJapońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego
Kuchcik gotujePyszna słodkawa sałatka. Puszkowa - bo wystarczy otworzyć kilka puszek. 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka fasolki 1 słoik selera w paski 1/2 szklanki ryżu 3 jajka 1/2 pora majonez Ryż ugotować, jajka pokroić w kostkę, por w paski. Wszystkie puszkowe składniki jak i seler dokładnie odcedzić (fasolkę dodatkowo przepłukać wodą). Ananasa pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać razem
Jadło i czytadłoBardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy.Składniki:1 kalafior3-4 ogórki gruntowegarść orzechów włoskich2-3 łyżki jogurtu naturalnegosiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy.2. Obrane ogórki kroimy w kostkę.3. Orzechy siekamy.4. Składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sól, pieprz i siekany koperek. Mieszamy.Smacznego!Źródło: Smak zdrowia
Kuchnia domowa Aniosuszamy, rozbijamy na kotlety.2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem.3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest za rzadkie, to należy dodać mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.4. Mięso zanurzamy w cieście, wyciągamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.5. Podajemy z ulubionymi dodatki (np. sałatką).Smacznego
Kuchnia domowa AniCukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad(...)lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym.Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu.Wskazówki:Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym
upichcickuchni. U mnie nie będzie skomplikowanych przepisów, tylko prosta sałatka pełna egzotycznych owoców, które właśnie kojarzą mi się z wakacjami oraz podróżami do ciepłych krajów. Jeśli nie znajdziecie niektórych z nich w pobliskim zieleniaku, to poruszcie wodze fantazji i wybierzcie to, co kojarzy wam się z wypoczynkiem pod palmami. :)Składniki (ilość wg uznania):kokosmangopapajaananaspitaja (smoczy owoc)karambola (oskomian pospolity
Food Squarejuż sama wiedza, o jej dobroczynnościach nakręca mnie bardziej. Składniki -kasza gryczana prażona najlepiej w torebkach- mniej zachodu i zawsze wychodzi idealnie sypka. -1 ząbek czosnku -prażone ziarna EUFORIA od Ziarenkowo około 5 łyżek -oliwa z oliwek zawsze extra vergine -3 lyżki siekanego koperku -pomidor U mnie dodatkowo marynowana sałatka na zimę, o której pisałam tutaj TUTAJ KLIK! A prosto
Z Kuchni Do Kuchni