garście liści bazylispora szczypta soliszczypta pieprzuSposób przygotowania:Dresing można przygotować ucierając wszystkie składniki w moździerzu, ale ja używam do tego blendera ręcznego, który sieka wszystko błyskawicznie, a dodatkowo ładnie łączy oliwę z octem.Dresingiem polewamy wymieszane w misce pomidory, mozzarellę i oliwki. Sosu nie wlewajcie za dużo, żeby sałatka nie pływała. Nadmiar można wstawić do lodówki i wykorzystać następnego dnia
W kuchni wieczoremWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityuprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka
SzczyptaSmaQPrzepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki:1 kg ogórków1 duża cukinia3 cebule4 czerwone papryki1 kg marchwii1 puszka kukurydzy1 czubata łyżka soli Zalewa octowa
Pasja SmakuSurówka z młodej kapusty...Zdrowo chrupiąca.Pysznie kolorowa.Pełna witamin.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Spróbujcie! Nie pożałujecie!Składniki:1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g
Gospodyni Miejskabędziemy czuli się wzdęci i ociężali. Pyszne są sałatki z dodatkiem kaszy jaglanej i nie mniej pyszne - kotleciki - u mnie z dodatkiem chudej szynki i zielonej papryki. Bardzo smaczne są gorące, prosto z patelni, ale i na zimno nie tracą swoich walorów smakowych. Polecam :) Składniki: 3/4szkl kaszy jaglanej 2 średnie cebule 1 zielona papryka
Walijskie Pichceniedodatkami. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wychodzi mi 12 gofrów. Do goferków użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujepołączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb. No to jeszcze króciutko o figach. Figi są podobno pierwszymi owocami, które ludzie(...)surowo). Oprócz walorów smakowych figi mają także właściwości: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoujstrojowe oraz przeciwutleniające, zapobiegaja też zaparciom. Nie są jednak tylko na nie i silnie wspomagają trawienie i obniżanie cholesterolu. Składniki na 1 porcję: 2 figi garść rukoli 1,5 łyżki twarożku z koziego mleka 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny
Pełny talerzO tej porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama
Salonik smakówkojarzył mi się z tzatziki, i który zawsze dodawałam do swojej wersji w domu. Dzisiejsza wersja jest raczej wariacją na temat tego sławnego sosu i przypomina sos tatarski, gdyż składniki dodawane do jogurtu krojone są w drobną kosteczkę. Oprócz ogórka dodajemy świeże zioła (u mnie dymka, natka, oregano, tymianek i mięta) oraz papryczkę chilli, dla podkręcenia smaku dania. Na dużej(...)pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis na 4-6 porcjina podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawsonczas pieczenia: 1,5 godziny (u Nigelli 45 minut, ale kurczak według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie)Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą
Chilli Czosnek i Oliwaproces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zimnego makaronu. Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i również dodajemy do makaronu. Następnie dodajemy majonez i musztardę i mieszamy dopóki składniki się razem doskonale połączą, oblepią majonezem ;) Próbujemy, po czym doprawiamy do smaku
MamaOskarkaKochani, dzisiaj robimy szybki lunach box do pracy. Przepyszna i sycąca sałatka z dodatkiem jakże aromatycznych anchois i świeżutkimi ekologicznymi jajkami. Taki obiad jest idealny do pracy, bo syci, a nie obciąża, a ponadto jeszcze zdrowy. Nie pomijajmy też faktu, że robimy go max 15 minut ;-))) Do dzieła! Składniki: - 3 garście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane
SMYKWKUCHNIkotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler korzeniowy 1 puszka pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól
Qlinarnie i QlinarnieDziś w smaku szukam wiosny. Dni co raz dłuższe, a słońce z dnia na dzień cieplej grzeje. Myślę, że zimne dni pożegnaliśmy na długo. I właśnie
kulinarnyJatorby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje
Codzienna kuchnia niecodzienna