zawsze o tej porze sklepy zapełnione były świeżymi warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą. Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią
Kulinarne przygody GatitySzybki gulasz warzywny Pyszny obiad nie tylko dla wegetarian Szybki gulasz warzywny - przepis dla całej rodziny, bardzo uniwersalny i łatwy do modyfikacji, aby był taki, jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPropozycja wykwintnej sałatki z łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło - jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego pasuje typowo na świąteczny stół, romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w gronie najbliższych. Na taką specjalną okazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony(...)solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam na pół, aby pozbyć się
Kolorowy PrzepisownikEkspresowa sałatka gotowa w 10 minut. Kolorowa, pełna witamin i wartościowej kaszy. Sprawdzi się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie. SKŁADNIKI: Szklanka kaszy kuskus Bulion warzywny lub drobiowy ¾ szklanki mrożonego groszku Pól [pęczka dymki Pęczek rzodkiewki Płatki papryki Sos sałatkowy ziołowy WYKONANIE: Kaszę zalewamy gotującym się bulionem taka, aby płynu było około 1cm ponad kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia(...)Groszek gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Przelewamy zimna wodą. Dymkę drobno siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Kaszę, groszek, rzodkiewki i dymkę mieszamy. Na wierzchu sałatki wykładamy plastry sera feta. Przygotowujemy sos sałatkowy i polewamy nim całość
Pyry na GazPikle z ogórków i papryki. Przepis na ogórki konserwowe z czerwoną papryką. Pikle z ogórków i papryki to przepis banalnie prosty i sprawdzony od wielu lat
Cztery FajeryDomowy koncentrat pomidorowy Proste przepisy na gęsty koncentrat pomidorowy Domowy koncentrat pomidorowy to podstawowy produkt w naszej kuchni. Bardzo dużo posiłków które lubimy, zawiera wśród
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKuskus wsypujemy do mieseczki, zalewamy bulionem warzywnym i zakrywamy talerzykiem - po 5-7 minutach kuskus jest już gotowy. Ilość płynu, którą zalewamy kuskus będzie podany na opakowaniu przez producenta. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W miseczkach nakładamy warstwowo wszystkie elementy sałatki, na koniec wykładając łososia i polewając
Plate of JoyTweetnij Bardzo rustykalne danie warzywne, które na pewno doda Wam sporo energii. Jego przygotowanie nie wymaga żadnej filozofii, tylko odrobinę organizacji. Bo ciecierzycę przed gotowaniem musimy zamoczyć na całą noc w wodzie. Zresztą samo jej gotowanie jest dość czasochłonne. Ale w tym czasie przecież możemy zająć się czymś innym. Potrzebne nam będą: 300 g ciecierzycy (cieciorki), 2 poszatkowane cebulki(...)chwilkę. Podajemy na ciepło. Z wierzchu możemy udekorować natką pietruszki albo liśćmi selera. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 57 total views, 57 views today Tweetnij The post Sałatka z ciecierzycy, bulguru z warzywami. appeared first on MODA
MODA NA BIOgotowa! Kapusta pekińska to bardzo wdzięczne w przygotowaniu warzywo nie tylko na sałatki i surówki. Doskonale sprawdza się zapiekanka z kapustą pekińską lub gołąbki z kapusty pekińskiej. Pekinka jest zdrowa, bardzo wartościowa i wyjątkowo smaczna. Surówka z kapusty świetnie pasuje do kurczaka, do ryby oraz jako warzywny dodatek do roladek z tortilli. Surówka z pekinki bez majonezu jest przekąską lekką
Kuchnia Na Wypasierzadko się u mnie zdarza nie dodałam do sałatki czosnku chociaż on do brokułowych sałatek bardzo pasuje. Taka sałatka zastąpi nam obiad i świetnie sprawdzi się na imprezach. Dla wzbogacenia smaku brokuł i ryż ugotowałam z dodatkiem przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur , która nie zawiera glutaminianu sodu. Składniki: 1 brokuł 6 łyżek kukurydzy konserwowej 3 większe ogórki konserwowe(...)płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny w lodówce
Ala piecze i gotujesłoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze wrześniowe menu na ten tydzień jest proste do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie bulion warzywny, który wymaga około 40 minut gotowania. Później jest już(...)przypieczone sheperd’s pie i kurczaka generała Tso. Dzięki odpowiedniemu doborowi przepisów za jednym zamachem upiekły się dania na trzy dni. W czasie gdy grzały się w piekarniku zrobiliśmy sałatkę larb mao, super łatwą zupę z ravioli oraz ugotowaliśmy ryż jako dodatek do dwóch dań. Pewnie zauważyliście, że ostatnio coraz częściej gotujemy w słoikach! Tak, pokochaliśmy tę metodę pieczenia
Niedzielny kucharzSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Taka surówka często gości na moim stole jako smaczny i kolorowy dodatek do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale
Blog z ApetytemPrzepis na pożywną sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego, wartościowego obiadu. Poza pysznymi, chrupiącymi warzywami wykorzystałam w niej bogatą w składniki odżywcze komosę
HealthyCreationsciacho- bo już po części zrobione, będzie rolada serowa i coś na ciepło. Po drodze na pewno też wyczaruję jakąś sałatkę, choć w minimalnej ilości. Dla Was natomiast mam propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna! Składniki na 1 roladę o długości
Kuchnia w czekoladzie