maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki do jakiegoś innego dania np grilla czy sałatki. Focaccie możemy jeść i na ciepło i na zimno, jak kto lubi. U nas tym razem połowa focacci została pochłonięta z oliwą, a drugiego dnia, odgrzaliśmy ją na grillu. Focaccia(...)rozmaryn. Skrapiamy wierzch oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia-z-pomidorkami-i-szparagami/ MieszamWGarnku Artykuł Focaccia z pomidorkami i szparagami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Często mnie pytacie o propozycje obiadowe albo na kolację dla diabetyka. Zobaczcie, to jest idealny obiad dla osoby z cukrzycą. Chude mięso, w moim wydaniu pierś kurczaka i duuużo warzyw. Mało węglowodanów i dużo sycącego białka. Pierś kurczaka jest popularnym mięsem wśród osób będących na diecie. Jednak czy można ją przygotować tak, żeby jednocześnie było dietetycznie i smacznie? No pewnie(...)połączenia się składników. Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren słonecznika. Sałatkę podawać świeżo po przygotowaniu, posypać prażonym słonecznikiem, a obok ułożyć uparowane piersi kurczaka. 1 porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 17g, białko: 32g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje
DietologPyszny domowy kebab. Bo gyros niczym właściwie nie różni się od kebaba. Poza sposobem podania. Z frytkami, chlebkiem pita gyros zmienia się w solidne, smakowite danie obiadowe. Czas marynowania : Co najmniej jedna godzina Czas smażenia : 5-7 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 2 bardzo duże Gyros – grecki kebab Każdy kto lubi kebaba lubi też gyros. Grecki gyros(...)przekąską np. Podczas oglądania meczu. Przepis pochodzi z bloga Akispetretzikis.com Polecamy przepis na domowy doner kebab – jeden z hitów Niedzielnego Kucharza – oraz przepis na kebab ze zdrową sałatką tabbouleh . Składniki: 500 g udek z kurczaka bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 ząbek czosnku 2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka suszonego tymianku 1 suszona papryczka chili lub ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzKrokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć
karmelowyBezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest
Kuchcik gotujeSzaszłyki z wołowiny – aromatyczne, lekko pikantne, soczyste. Wołowina marynowana przez co najmniej kilka godzin nabiera kruchości i jest bardzo soczysta. Szaszłyki z wołowiny są świetnym
Pociąg Do Kuchninikt mnie nie zmuszał do jedzenia paskudnej brunatnej brei, nikt nie karmił łyżką pełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak(...)jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako dodatek do obiadu 300-350 mrożonego szpinaku, w liściach lub grubo siekanego, nie może być mocno rozdrobniony ½ szklanki drobno startego sera Pecorino Romano albo parmezanu 200g
Karo in the KitchenHeloł, heloł! Witajcie w roku 2016, życzę Wam tradycyjnie wszystkiego naj, naj, najlepszego i zupełnie nie-tradycyjnie wszystkiego smacznego wegańskiego :) Dzisiejszy wpis będzie podobny, jak
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETalerz deserowy Palette 10. Talerz deserowy Złota Rita 11. Lubiana Afrodyta - Talerz płaski 12. Talerz śniadaniowy Iwona Wszystkie talerze do kupienia na LionsHome . Białe talerze - dwa obiadowe i dwa śniadaniowe, takie najprostsze z najprostszych, ale też dzięki temu kosztujące kilka złotych, to były moje pierwsze naczynia kupione, gdy zaczęłam interesować się fotografią kulinarną. I co najważniejsze - służą(...)zdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne przybrania. Zależnie jaki będzie kąt fotografowania potrawy, miseczki mogą mieć ornament lub wytłoczenie na boku naczynia
Chilli Czosnek i OliwaNajlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do
Kuchenna KontrrewolucyaOgórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju
Mieszam w GarnkuZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicjaprzyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie. Rybę po grecku podaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja - ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby(...)Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennyBrzmi tajemniczo prawda... Tymczasem to nic innego jak kolejne na tym blogu wcielenie czy tam wyraz mojego uwielbienia dla ziemniaków i sera w różnego rodzaju
Kuchnia po mojemu