Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Porami to nic innego jak klasyczna sałatka z porów jednak z dodatkiem mięsa. Przepyszna , nieskomplikowana , a jednak wyjątkowa w smaku
Słodka StronaZ askakująco słodka, przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczna słodko-kwaśna surówka podawana najczęściej do smażonej ryby lub kotleta. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże jabłko 3 łyżki oleju lub
wyzwania kuchenneOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2
Kuchnia ŁukaszaSzybko, smacznie, słodko... Pyszne wafelki smakują wszystkim, świetne na imprezy nie tylko dla dzieci. Najlepsze są z kremem waniliowym. Składniki: 10 łyżek mleka
Salonik smakówwyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę: 4 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 6 szklanek cukru 1 łyżka kurkumy Ogórki umyłam. Pokroiłam je w podłużne plastry. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli(...)około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia. Smacznego! Polecam inne przetwory z ogórków: SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnesię sama w znane nam dobrze rurki. Swój aromat zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, które decydują o jakości przyprawy. Sprzedawany jest w formie sproszkowanej lub w kawałkach (laskach). Świeży ma słodki zapach. Mielony można przechowywać do 6 miesięcy, cynamon w laskach do roku. W Polsce najczęściej sprzedawany jest cynamon pochodzący z Indonezji. Zawiera on duże ilości substancji zwanej kumaryną, która uszkadza(...)działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy
Wiem co jemsię przez cały weekend (została powtórzona 2 razy). Jest przepyszna i bardzo oryginalna. Wyjątkowego, świeżego oraz orientalnego posmaku nadaje jej marynowany, różowy imbir w słodko-octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo przypraw: sos rybny, sos sojowy, cukier
MyCookBook.plZapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki meksykańskiej. 1 mała główka sałaty lodowej 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub wołowego 1 duża cebula czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej puszka kukurydzy (34 dkg puszka, kukurydza 28,5 dkg) puszka fasoli czerwonej(...)łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 200 gr jogurtu naturalnego szczypa soli 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu Jak przygotować sałatkę meksykańską . Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać mięso mielone, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez co najmniej 15 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu. Wystudzić. Paprykę pokroić
mecooksZdrowo… jest, ładnie… jest, lekkostrawnie… jest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja
Fitsweet.meZdrowo… jest, ładnie… jest, lekkostrawnie… jest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja
Fitsweet.mejuż kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz Do sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk
Kuchnia Bazyliijuż kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz Do sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk
Kuchnia Bazyliidopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Sałatka jest bardzo prosta do przyrządzenia. (Zobacz przepis ) Wtorek: Makaronowe caprese Przekręcony przepis na klasyczną caprese. Dodatek makaronu stanowi energetyczny wsad i dodaje smaku całości. Użyliśmy(...)cały tydzień robi się w niedzielę, to część potraw – od środy w górę – musi zostać zamrożona. Udało nam się znaleźć takie przepisy! Do zamrażalnika trafiła tajska sałatka, sałatka soczewicowo-ryżowa i tortille. Każde z dań bardzo ładnie się mrozi, także makaron i tortilla. Po rozmrożeniu można je odgrzać w mikrofali lub (w przypadku makaronu) przesmażyć na patelni. Można
Niedzielny kucharzogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również: Sałatka na zimę SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyprzetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii i papryki w dwóch wersjach (łagodna i pikantna), do jej zrobienia zaczerpnęłam pomysł z przepisu na sałatkę z ogórków. Składniki: 2,5 kg ogórków gruntowych(...)półplasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać z solą , cukrem , octem i olejem . Składniki sałatki przełożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente. Słoiki
Codziennik KuchennyPołączenie soczystego i słodkiego arbuza z odrobiną słonawej fety posmakowało mi bardzo. Orzeźwiająca mięta i szczypta pieprzu idealnie podkręcają smak tej sałatki. Polecam! Składniki : * szklanka pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek * pół kostki fety * kilka listków świeżej mięty * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka miodu * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Miętę posiekać, wymieszać z oliwą i miodem. Przyprawić
Magiczne Życie MartyIndii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Jego zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Zastosowanie: Kardamon jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi. Już niebawem na blogu przepis
Słodkości i nie tylkoWiele osób twierdzi, że to sałatka warzywna a nie owocowa, więc jabłka ma nie być. Pozostali nie wyobrażają sobie tego dania bez kwaskowato-słodkiego dodatku. W jakim obozie Wy jesteście? Jaki jest wasz sekretny składnik tej sałatki? Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej Autor: Anya Von Bremzen Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Mundus Data premiery: 2016 Ilość stron: 320 Okładka
Ugotowane pozamiatane