Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie. Sałatka z indykiem, pomidorami i płatkami parmezanu porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli pierś z indyka garść małych pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni około 10 płatków parmezanowych sos: 1/4 szklanki
JaglusiaSałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kremem balsamicznym świetnie sprawdzi się na letni lunch. Słodycz malin i słoność fety przyjemnie w niej kontrastują. Dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni sałatka ta jest zdrowa i pożywna. Zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jemy ją w słoneczny dzień na świeżym powietrzu – w ogrodzie lub na balkonie. Warto spróbować i przekonać się
Poezja smakusałatka to idealne połączenie szynki, kurczaka ze słodkim ananasem. Zaskakująca :) Idealna nie tylko od święta ale i na co dzień. Po prostu pycha! Sałatka z ananasem i kurczakiem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 200g szynki 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 jajka 3 średnie ogórki konserwowe pieprz, sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka ugotować
Tagebuch po polskuZawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt
Kuchnia Łukaszaziemniaki sa głównym składnikiem w tej sałatce, a reszta po prostu dodaje jej walorów smakowych. Tak więc dzisiaj wielka premiera, bo przygotowałam ziemniaczaną sałatkę z karmelizowaną cebulą i kaparami. Jest świetne połączenie słodko kwaśnej cebuli, słonych kaparów i neutralnych ziemniaków. Sądzę, że ta sałatka zawita u nas na długo, bo jest naprawdę smaczna! Ziemniaczana sałatka Składniki: 5 dużych ziemniaków
codojedzeniaSałatka hawajska w moim wykonaniu to słodki, najlepiej świeży ananas, wędzona szynka, kukurydza, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna! Tym razem do przygotowania sałatki został wykorzystany uroczy makaron mini kokardki. Ta Sałatka hawajska wchodziła w skład naszego sylwestrowego menu. , jest smaczna i wizualnie apetyczna, może być podana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrafinowanego - 1 jajko - 20 g mąki kokosowej - sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Składniki na sos : - 300g pieczarek - 100g oleju kokosowego rafinowanego - cebula (100g) - sól kłodawska pieprz, kurkuma papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Skladniki na sałatkę : - cukinia - rukola - ocet jabłkowy niefiltrowany - olej konopny - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie
Szkrab Je Samdusić. Dodać pokruszone suszone pomidory i gotować aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku (słodką papryką, solą, pieprzem i czosnkiem), zabielić słodką śmietanką. Mięso podałam z sałatką z buraczków i ryżem
Czerwień i błękitSałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi „Jerozolima”, którą dostałam w Święta Bożego Narodzenia. U mnie z malutkimi modyfikacjami. Powiem wam, że zastanawiałam się czy nie rozpocząć cyklu o książkach kulinarnych. Nie wiem czy byłby on chętnie czytany. Nie mniej
Polska Zupasolo! Ale póki co, to nie jest żaden szoł i można taką sałatkę z młodą fasolką szparagową zaserwować małemu i dużemu łasuchowi, a co! Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą, na słodkiej fasolce szparagowej Sałatę dekoracyjną rwiemy na mniejsza kawałki, z roszponki odrywamy korzonki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Kromki chleba pszennego kroimy na podłużne
Right Behind The Kitchenuznania do każdego słoika. Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki. Na koniec została jeszcze pasteryzacja. Smacznego! A jak lubicie ogórki to polecam pyszną OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI
potrawyregionalneKuchnia śródziemnomorska często jest określana mianem najzdrowszej na świecie. W Grecji jedzenie zawsze miało olbrzymie znaczenie - przede wszystkim kulturowe oraz religijne. Potrawy nie tylko spożywano, ale
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatrwały jeszcze długo po zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację
Kulinarne przygody GatitySałatka z pora łączy kwaśne, słodkie i słone smaki. Pasuje do suchych wędlin, swojskich wyrobów i pieczeni. 4 średnie pory (białe części) 4 jajka 3 kwaśne jabłka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka soku z cytryny 50 ml majonezu 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz 1. Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części
Trzeci talerzLekka, zdrowa i szybka sałatka z chrupiącą marchewką na słodko, doda energii aż do samego obiadu. 100 g twarożku półtłustego 1 jabłko 1/3 szklanki pestek dyni 10 g plasterków marchwi typu chipsy 2 łyżki płynnego miodu Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Serek rozdrobnić na większe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i polać miodem
Jadło i czytadło