Jest to indyjska odmiana sałatki z ogórka a raczej sosu przypominającego z wyglądu grecki sos Tzatziki. Do greckiego Tzatziki do przyprawienia dodaje się jednak tylko czosnek, sól i pieprz. Indyjska wersja nazywa się Khira rita i dzięki indyjskim przyprawom zyskuje nowego wymiaru smakowego. Idealnie nadaje się jako dodatek do indyjskich potraw z ryżem, ale i do wszelkich innych indyjskich smakowitości(...)się chce. Prowadzona przez indyjską rodzinę serwującą oryginalne indyjskie potrawy i tylko w weekendy. W Indiach taka schłodzona służy do neutralizowania ("schładzania") podniebienia przy spożywaniu ostro przyprawionych potrawach. W tej sałatce oryginalnie nie powinno być czerwonego koloru więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale. SKŁADNIKI
Sztuka gotowania w/g SamiryBardzo lubię popularną już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce smakowo fajnie wkomponowały się w całość
Maślane ciasteczkoSałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem jest moją kolejną propozycją sałatki z dodatkiem owoców i ostrego sera. Bardzo lubię takie połączenia. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Możecie przygotować ją na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Możecie też po prostu zrobić ją na obiad do pracy czy zjeść na lekką kolację. Zachęcam Was do takich połączeń smaków Pamiętajcie
Kuchnia BazyliiJedna z moich ulubionych sałatek. Dużo zielonego, smażony kurczak, słodkie mango i słodko-ostry sos. I do tego, pyszne, chrupiące, pełnoziarniste, czosnkowe grzanki. 'sałatka z kurczakiem i mango' Składniki (1 porcja): - 1 pierś z kurczaka (usmażona bez panierki lub ugotowana) - 0,5 świeżego mango - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa - 0,5 średniej cebuli (najlepiej czerwonej) - 1 ząbek czosnku - ulubiona mieszanka
CookYourselfpotem możemy już tylko rozkoszować się jej pysznym smakiem :) Polecam zabranie sałatki na drugie śniadanie do pracy lub szkoły! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki kiszone 1-2 papryki czerwone 2 łyżki majonezu (można ewentualnie dołożyć) papryka słodka papryka ostra pieprz ziołowy sól Wykonanie: Kiszone ogórki pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić(...)cienkie słupki, a następnie w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączyć na sitku z zalewy. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. W salaterce wymieszać warzywa z tuńczykiem i majonezem. Przyprawić sałatkę do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Smacznego
MyCookBook.plprzyszedł mi sos kaparowy Ugrillowałam pstrąga łososiowego, podałam go na sałatce z rukoli z dodatkiem w/w sosu. Całość wyszła pyyszna. Lekko ostry, wyrazisty sos idealnie pasował do ryby, a sałatka była idealnym dodatkiem. Polecam wypróbować przepis, dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało Post Pstrąg łososiowy na rukoli z sosem kaparowym pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeAromatyczna sałatka z łososia i młodych ziemniaków, polana ostrym, słodko-kwaśnym dresingiem. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka z łososiem wędzonym, młodymi ziemniakami, rukolą i jajkiem Sałatka z łososiem to bogactwo smaków: lekko pikantnej rzodkiewki, orzechowej rukoli, słodkich ziemniaków, dymnego łososia. Wszystko polane aromatycznym dresingiem musztardowo-miodowym. Sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Możecie je obrać
Niedzielny kucharzWyrazista, lekko ostra rukola, słodkawe pomidorki i pyszne mięsne klopsiki skropione oliwą z oliwek. Tak sałatka świetnie sprawdzi sie jako samodzielny, lekki posiłek, obiad do pudełka do pracy czy propozycja imprezowa. Jeśli przygotujemy klopsiki wcześniej lub wykorzystamy te z wczorajszego obiadu ta lekka i smaczna przystawka będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Można tez przygotować większą
Pyry na Gazkonserwowych 1 mały korzeń selera na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 3 łyżki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatkę ryżową z papryką Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. Umytą i oczyszczoną(...)Selera obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka ryżowa z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeJeśli lubicie owoce w wytrawnych sałatkach, ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Słodki smak mandarynek dobrze się łączy z ostrym sosem chrzanowo-czosnkowym. Zrobiłam taką sałatkę na przyjęcie i zniknęła w mgnieniu oka. Znaczy więc, że była pyszna. Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej puszka mandarynek w syropie szklanka tortellini z szynką 300 g szynki konserwowej w kawałku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDojrzewają małe pomidorki, ogórki proszą się o zerwanie- nie ma na co czekać, trzeba stworzyć smakowitą sałatkę! :-) Warzywa sezonowe w dalszym ciągu goszczą w naszych ogródkach, proponuję więc konkretnie je doprawić i delektować się powstałym połączeniem. SKŁADNIKI: - 1/2 sałaty lodowej - 1 szt. papryki czerwonej - 4 szt. średnich ogórków gruntowych - 2 garście świeżej pietruszki - 1/2 cebuli - 3 garście pomidorków cherry(...)cytryny i polewam olejem lnianym. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Dzięki dużej obecności konkretnych w smaku przypraw powstaje ostra i konkretna sałata - prawdziwa sałatka z charakterkiem
WielopokoleniowoBób z pomidorami to przepyszne połączenie, a w wersji na ostro jeszcze lepsze. Jeśli jesteście fanami pikantnej kuchni to gorąco polecam :) 2 szklanki ugotowanego i obranego
Mienta blogsałatkę pikantną z makreli Składniki: 2 makrele wędzone, 2 cebule, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić sałatkę pikantną z makreli? Posiekaną cebulę smaż kilka minut na oleju, dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie. Dodaj oba rodzaje papryki
Kulinarna Polskakolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocna przystawka. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli SAŁATKA JAJECZNA: 7 jajek 150 g twarogu półtłustego 1 łyżka chrzanu tartego 1 łyżka musztardy 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki śmietany gęstej sól(...)pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Dla dzieci , Karpatki, eklerki, ptysie , Na specjalne okazje , Przystawki i przekąski , sałatki
https:KKuchniaMniam