Lubicie nietypowe połączenia?Np. mięsa z owocami.Ja bardzo!Z wielką przyjemnością „kombinuję” wymyślając coraz to nowe dania , które goszczą potem w mojej kuchni i
Ostra na SłodkoZalewę tak naprawdę przyrządzamy według swojego smaku, powinno się czuć słodycz w tym wytrawnym winie:) Tak marynowany czosnek jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, serów i sałatek. Czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu, a w smaku delikatny- wyśmienity :)Jeśli zrobimy z podwójnej porcji to będziemy mieć 4 małe słoiczki marynaty.Jeszcze raz zapraszam na konkurs -> KLIK
Proste PotrawySałatka chrzanowa Sałatka ta o dziwo nie jest ostra, chrzan jest tylko akcentem, choć dałam cały mały słoiczek chrzanu, jest pyszna, polecam. Dodając więcej śmietany uzyskamy sos, którym z powodzeniem możemy polać np. ugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały
na moim stole...Moja kuchnia wygląda teraz , jak po wybuchu bomby w magazynie przetwórstwa warzywnego. Cały dom przesiąkł octem ...bo mnie się zachciało włoskiej sałatki zrobić i zamknąć ją w słoikach ! Od rana latam w marynatach i .. zgłodniałam na coś porządnego. A jak coś porządnego i jedno danie, to wiadomo co... kluchy. Wina do tego nie łyknę niestety, bo się octu nawąchałam(...)czosnek różowy polski -papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się smak przekłamał,a ja mam przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej papryczki , no ale wtedy to winko musowo ! -naturalnie chifferi rigati MALMA Woda się gotuje, dobrze- wsypuję , jak zwykle na oko chifferi rigati MALMA i wraz
Z Kuchni Do Kuchniprzyspieszało robotę. Dzisiaj sałatkę robi zwykle u nas tata i krojenie idzie mu podobno błyskawicznie. Warzywa pocięte są w drobną kosteczkę. Pamiętam, że w tej dziecięcej sałatce, nie za bardzo lubiłam dość ostrego pora. Tata dzisiaj robi wersję bez pora lub z minimalną jego ilością, bo nie przeszkadza mi to bardzo. Ogólnie, nasza wersja jest bardzo standardowa. Nie dodajemy kukurydzy
Mieszam w Garnkuużyłam Favita około 300 g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku na sos: 2 garście listków bazylii około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek przyprawy: około 1 ½ łyżeczki oregano pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka makaronowa z cukinią Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na sałatkę: Makaron gotuję według przepisu
Uwaga Babcia Gotujesię z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca
Milion Smakówbyło tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki:- pierś z kurczaka- tortilla (bądź kilka)- sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)- kulka mozarelliMarynata do mięsa:- chilli- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka:- 100 g mąki- 1/3 łyżeczki majeranku- 1/3 łyżeczki pieprzu- 1/3 łyżeczki chilli- 1/3 łyżeczki(...)oliwek- łyżka oleju balsamicznego- sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem
Kulinarne zapędy Kokosałyżki majonezu 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz słodka papryka ostra papryka Dzisiaj u mnie sałatkowo. Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą, to prosta i smaczna sałatka z bezpiecznych składników, których odpowiednio dobrane ilości są praktycznie z góry skazane na sukces :) Kurczaka opłukać
Świat Domowej KuchniSałatka z pora Sałatka o zdecydowanym smaku, choć nie tak ostra, jak pewnie przypuszczacie. Por został poskromiony wcześniejszym posoleniem, a jego intensywność została złamana jabłkiem oraz kukurydzą. Całość tworzy wyśmienitą sałatkę, którą z powodzeniem można podać na imprezę, bez obawy, że ktoś będzie zionął wydechem porowym:) Składniki: 2 białe części pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 duże kwaskowe jabłko
na moim stole...Niby nic nadzwyczajnego, ot taka sobie prosta sałatka z kilku składników, które akurat miałam pod ręką, ale za to dzięki tym smakowi quinoy, ostrej papryczki i aromatycznej kolendry, możemy się przenieść do Peru :) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 mała papryczka chili 10 - 12 pomidorków koktajlowych pół małej sałaty lodowej garść listków kolendy 3 łyżki oleju sacha inchi
Quinoa Raz!sukcesem. Do podstawowej zalewy na ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane na 1 litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek 1 l wody gorącej, przegotowanej(...)litr wody dodajemy 1 łyżkę soli. Do solanki dodajemy 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku oraz 4 łyżki czarnuszki. Zalewę przelewamy do słoika z ogórkami, zakręcamy. Przy ładnej pogodzie, gotowe są zazwyczaj na następny dzień. Podajemy jako dodatek do kanapek, sałatek czy obiadu
Moja smaczna kuchniaSałatka z ogórków w pomidorowo- paprykowej zalewie na ostro Wczoraj nazbierałam ogórki i niestety, wiele z nich się już nie nadawało do kiszonych bo były zbyt duże. Postanowiłam przerobić je na sałatki, które się zawsze sprawdzają kiedy nie ma innego alternatywnego dodatku do obiadu i na imprezy. Zawsze uważam ,ze jak już w samej zalewie ogórki są dobre
W Moim Magicznym Domujapońska, indyjska, koreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam! Składniki: · 2 pikantne zupki chińskie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała