sałatka na kolacje - 1637 przepisów (strona:85/110)

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 194

spieszę jeszcze do Was z ostatnimi przepisami na pyszne, letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola(...)cukinii połóż kilka kawałków sera i suszonych pomidorów. Dodaj po dwa liście bazylii i złóż cukinie w roladki. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na przystawkę lub kolację ze świeżym pieczywem i mocno schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
G... Gratin. 401

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo

Kitchens Alphabet
Kakaowe ciasto otrębowe z borówkami 143

CUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24862

Jak często zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką

Karo in the Kitchen
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 146

Polsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez(...)Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną

królestwo garów
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 144

Przygotowań do chrzcin ciąg dalszy. Zakupy, marynowanie mięsa, spotkanie organizacyjne z księdzem. Istne szaleństwo. W głowie milion myśli co jeszcze trzeba załatwić. W takich okolicznościach przyrody

Kuchnia po mojemu
Samosy z kurczakiem 171

Oryginalnie ciasto na samosy powinno być zrobione na bazie z mąki z ciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się

sierotka maRysia w kuchni
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 206

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 215

Bazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczano - jajeczna z cebulką z szybkowaru 629

Niezwykle smaczna zapiekanka. Aż trudno uwierzyć, że z pozoru zwyczajne składniki, które mamy w kuchni niemalże zawsze pod ręką, mogą przyczynić się do powstania dania

Szybko Szybkowar
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 178

doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)powinien być krwisty. To zupełnie nie moja bajka, jednak nasi panowie bardzo chcieli go spróbować. W restauracjach kosztuje nie mało, dlatego mieliśmy szczęście, że podano nam go w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce .  Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 160

Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy

Karo in the Kitchen
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 221

Lubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 131

Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego

Karo in the Kitchen
Jaki był ten rok? 230

Chyba każdy próbuje sobie odpowiedzieć na to pytanie właśnie teraz. No to jaki był? Bardzo ciężki, pełen wyzwań, pełen ciężkich chwil, małych sukcesów. Dobrze, że odszedł

Brzuszki Łakomczuszki