sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:12/34)

Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym 226

cytryny. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Sałatkę z kurczakiem i cukinią podajemy na zimno lub z jeszcze ciepłym kurczakiem. Jej idealnym uzupełnieniem jest sos jogurtowo-ziołowy. Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Bogata jest w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. Jest lekkostrawnym warzywem. Odkwasza organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy

My Chcemy Jeść
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 203

zawiera glutenu, w przeciwieństwie do mąki zbożowej. Odkrywana jest dzisiaj na nowo przez piekarzy, cukierników, kucharzy ze względu na jej walory smakowe. Jest lekkostrawna, zalecana przy dolegliwościach żołądka. Bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości(...)kondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą

Mia Cucina Sofieta
WYCISKANY SOK Z POMIDORÓW 172

świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu.  Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin   wartości odżywczych i leczniczych.  Bogate właściwości odżywcze pomidora wynikają z faktu, iż zawiera on duże ilości witaminy(...)wpływ na procesy zapamiętywania. Ma działanie uspokajające, antydepresyjne i przeciwstresowe. Sok zawiera również znaczne ilości wapnia, cynku, miedzi i błonnika, mnóstwo niezbędnych witamin oraz przeciwutleniacze Ze względu na swe bogate właściwości sok pomidorowy  ma ponadto dobroczynny wpływ na cały organizm, m.in.: * zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory, * hamuje procesy starzenia * przeciwdziała zaparciom i reguluje trawienie * reguluje ciśnienie

potrawyregionalne
Produkty dodające energii 187

litra wody dziennie, aby zachować ciało w równowadze. Fasola Fasola to kolejny bogaty w białko produkt. Spożywanie tej rośliny strączkowej sprawia, ze czujemy się syci. Zawarte w niej wartości odżywcze wpływają na nasz układ trawienny. Dlatego czasem tradycyjna zupa fasolowa to lepsze rozwiązanie niż niskokaloryczna sałatka. Zielona herbata Tak samo, jak w przypadku czystej wody, tak samo zielona herbata

Codogara
Kubańska sałatka z awokado 490

Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych. Ma bardzo mało kalorii, bo w 100 g zaledwie 25 kcal. Jest bogata w błonnik, przez co daje uczucie sytości i poprawia pracę jelit. Pomidory wspomagają odporność, przyspieszają gojenie się ran, zawierają potas przez co obniżają ciśnienie krwi. W swoim składzie mają likopen(...)się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :)Składniki:1 awokado2 duże garście rukoliok. 10 pomidorków koktajlowych2 łyżeczki soku z cytrynyPrzygotowanie:Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę. Do miski wrzucić rukolę

Czarnawisienka
Sałatka z serem pleśniowym i awokado 394

oliwek z dodatkiem ziół lub polać  ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Awokado to bardzo kaloryczny owoc. W średniej wielkości awokado jest ok. 40 g tłuszczu. To dobry tłuszcz, ponieważ zawiera kwas oleinowy, którzy obniża poziom złego cholesterolu. Owoce te są bogate w witaminy A, C i E oraz z grupy B. W składzie awokado znajdziemy

My Chcemy Jeść
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 165

świetnie :) QUINOA TRÓJKOLOROWA  Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa to bezglutenowy produkt bogaty w białko i w składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE

Zdrowie na języku :P
Sok burak+jabłko+imbir+limonka 199

kwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży i planujących ciążę) - Są bogate w wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje

Corner With Recipes
Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami 140

smakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami. Bogaty w żelazo, potas, kwas foliowy; działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem magnezu, a więc powinny go jeść osoby zestresowane, działa uspokajająco.  Najsmaczniejsze są młode i drobne listki, który z powodzeniem można dodawać do sałatek i koktajli. Większe należy dokładnie oczyścić, także z łodyżek. Szpinak surowy

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kuskusem i gruszką 185

chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.  Garść informacji : Kasza kuskus zawiera 13g białka na 100g produktu, 360kcal oraz 72g węglowodanów i tylko 2g tłuszczu. Jest ona dobrym źródłem żelaza. Cukinia zawiera witaminy C, A, K oraz witaminy z grupy B. Bogata jest w beta karoten oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 187

ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy. Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula

Bon Appetit Małgorzaty
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 189

jako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli

Magiczne Życie Marty
Sałatka Cezar .Po mojemu. 657

musiał przyrządzić danie z dostępnych resztek jedzenia. Za jej podstawę uważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli(...)gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie, wyszło na bogato, aromatycznie i ...obiadek gotowy! Składniki -chrupiący mix sałat -wędzone mięso z kurczaka -kabanosy wędzone -oliwki czarne i zielone -pomidorki śliwkowe -czarny sezam- opcjonalnie -gotowany na parze brokuł -duża łyżka tartego

Z Kuchni Do Kuchni
KAPUSTA KISZONA DO OBIADU 224

okresie jesienno- zimowym kiedy trudno dostępne są nasze krajowe świeże warzywa często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj przyjrzę się bliżej kiszonej kapuście, którą bardzo lubimy całą rodziną, która jest u Nas wytwarzana i w okresie przeziębieniowym często używana jako dodatek(...)osób o subtelnych i wyrafinowanych upodobaniach smakowych. Wyrazistość aromatu Interoleo Premium przywołuje na myśl zapachy wprost ze słonecznych gajów oliwnych. Kompozycja ta jest szczególnie polecana do lekkich dań i sałatek, których smak chcielibyśmy uwydatnić. Interoleo Premium jest gwarancją dobrego wyboru dla osób poszukujących oliwy o wyjątkowej i niepowtarzalnej jakości.  Oliwa Interoleo Premium została odznaczona przez Radę Oliwy „złotym medalem

Z Majeczką w kuchni