sałatka na bogato - 500 przepisów (strona:15/34)

BÓB Z CZOSNKIEM SMAŻONY NA MAŚLE 165

BÓB może być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek. M ożna go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami,  dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem.   Bób znany również jako fasola fava pochodzi z południowo - wschodniej Azji oraz północnej Afryki  i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi.  Bób to doskonały produkt(...)Szczególnie ceni się go ze względu na dużą zawartość białka,  które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.  Ponadto bób ma niską zawartość sodu,  jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik,  który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Spróbujcie młodego  bobu smażonego na masełku z dodatkiem czosnku. Składniki

potrawyregionalne
Twaróg śniadaniowy z rukolą i pomidorkami 277

Witajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz

Kuchnia PROzdrowotna
Jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi 123

pomarańczach i cytrynach. Bogate w witaminę C wzmacniają odporność organizmu. Staram się wykorzystywać ten okres jak tylko to możliwe! Robię koktajle, pyszne owoce miseczki z jogurtem, a w głowie powstają nowe pomysły i aby ich nie zapomnieć, notuję o każdej porze dnia i nocy w mojej komórce. W kolejce czeka np. oliwa smakowa z cytrusami, sałatka inspirowana Sycylią, ale póki

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3209

solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega

My Chcemy Jeść
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 202

sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam orzeszki piniowe i ryż czerwony firmy Skworcu . Orzeszki były mi znane wcześniej, mają charakterystyczny smak i zapach sosnowy. Są to jedne z tłustszych orzeszków, przez co bardzo energetyczne.  Ryż czerwony natomiast gościł pierwszy raz w mojej kuchni, można w nim się również doszukać lekko orzechowego posmaku. Ryż ten ponoć jest bogaty w witaminy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sos winegret 446

Sos klasyka, do dań podawanych na zimno. Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego – olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos

Apetyt na Zielone
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 174

skubałam dla siebie kilka listków tej rośliny. W tamtych czasach jarmuż nie był jednak tak “modny” jak teraz - a szkoda bo ma wiele cennych właściwości odżywczych. Po pierwsze jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy, szczególnie A, C i K. Witamina A korzystnie wpływa na nasz wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naszą odporność. Witamina(...)warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza około 247 kcal, 11,3 g białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu

W kuchni Katie
Ossobuco cielęce w rozmarynie 224

Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo.  Sama

Kuchnia PROzdrowotna
Grzanki w jajku z olejem i nasionami konopi 145

antynowotworowe, są bogatym źródłem wapnia, aminokwasów, witamin i soli mineralnych...  To tylko niektóre ich właściwości..., bo tego jest naprawdę mnóstwo. Szczerze Was zachęcam, abyście poznali i stosowali te dobrodziejstwa w swojej diecie, a Wasz organizm z pewnością nie będzie temu obojętny! Co do smaku... Olej ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego też

Di gotuje
SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA 370

mięs oraz sałatek. Pochodzą  z Włoch . Ich wartość odżywcza jest o wiele większa niż kalafiora. Po brokułowe dania z powodzeniem sięgać mogą osoby na diecie. Zielony kalafior ma bowiem naprawdę niewiele kalorii a co więcej wszystkie witaminy w brokule trudno by wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie brokuły spośród bogatego kompletu warzyw

Darcia w kuchni
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 221

sałatki gotowy.   Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku. Na środek wykładamy kawałki makreli, w osobnym naczyniu podajemy sos. U nas ta porcja była odpowiednia na lunch dla dwóch dorosłych osób. Zielone warzywa bogate w antyoksydanty i błonnik

Karo in the Kitchen
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 152

super ziarnem przyszłości”.  Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest,  bliżej jej do buraka i szpinaku.  Jej owoce to drobne, bogate w skrobię orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem.  Nasiona o średnicy 1,1-2,5 mm.  Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie i gęsto rozmieszczone plastrowate dołki.  Owoce spożywane(...)wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą,  ze względu na saponiny znajdujące się na jej powierzchni. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe

potrawyregionalne
Polskie Guacamole 283

Hej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 192

bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować.  Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na  al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek

Moniki Smakołyki
Sylwestrowo imprezowe kulinarne inspiracje z życzeniami noworocznymi 123

sałatki też będą mile widziane i na pewno znajdziecie tu coś dla siebie. A żeby nastrój sylwestrowy był odpowiedni chociaż u Was to muszą też być drinki - oto moje smaki. Oprócz jadła i picia niech Wam dopiszą humory i towarzystwo zabawy. Niech szampańska imprezka stanowi tylko wstęp dla nadchodzącego roku, który niech okaże się dla Was łaskawy, bogaty, a przede

Kuchnia po mojemu
Smażony tempeh 180

jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, kwasów omega 3 i witamin z grupy B. I po trzecie, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża poziom złego cholesterolu, jest naturalnym probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można

Qlinarnie i Qlinarnie