sałatek lub jeść na kanapce rozsmarowane bądź pokrojone. Ja lubię połączenie awokado z jajkiem, głownie gotowanym lub w koszulce. Całość podaję polaną sosem holenderskim. Smakuje obłędnie. Kiedyś podzielę się z Wami przepisem na taką wersję dania z awokado, gdyż tym razem mam dla Was przepis na coś innego. Guacamole, czyli tradycyjna pasta, której zabraknąć nie może w kuchni meksykańskiej. Pasta(...)guacamole zmiksujcie wszystkie składniki. Sok z limonki zastąpić możecie sokiem z cytryny. Zmieni on jednak dość zdecydowanie smak guacamole. Lubisz awokado? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrową sałatkę z awokado i buraka . The post Guacamole z awokado appeared first on MeCooks
mecooksHej :) Paprykowy sezon jeszcze trwa, więc postanowiliśmy przygotować dla Was papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy
vegetanieparze Pstrąg na parze Pstrąg pieczony Sałatka z rybą wędzoną SANDACZ Sandacz pieczony w piekarniku Sandacz pieczony Sandacz vera cruse Sandacz pieczony w calości SZCZUPAK Zupa rybna DORSZ Dorsz smażony w panierce bez jajek Dorsz smażony Paluszki rybne z dorsza Sushi ze szpinakiem i dorszem smażonym Dorsz w sosie koperkowym Ryba po meksykańsku fit danie z rybą ŁOSOŚ Łosoś
Dorota Smakujeswój przepis na tą pyszniutką sałatkę. Zapraszam ! Składniki 4 duże ziemniaki 1,5 - 2 dużych marchewek 1 pietruszka 2 jajka na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone 1 cały majonez ( tym razem dałam Winiary 250 ml, ale możemy klik --> zrobić swój majonez i go dodać) 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej ( dałam bo akurat mi zostało
Gotowanie...to proste !części, a każda z nich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską, meksykańską, hiszpańską, żydowską i orientalną. Każda poprzedzona krótkim opisem. Przepisy? Po japońsku: "jakotako". Jest wiele ciekawych propozycji - ciasteczka sezamowe, paella z owocami morza, sałatka z selerów, znajdziecie tu sporo przepisów na potrawy z owocami morza, a także na desery . Również zdjęcia
Kraina Tysiąca Smakówstanowić część naszego posiłku jako element sałatki, dodatek do obiadu (zamiast ryżu bądź ziemniaków), może być także głównym składnikiem naszego dania, w potrawach jednogarnkowych, czy tak jak u mnie, w postaci czegoś na kształt risotto. Quinotto smakuje świetnie, syci na długo i dodaje energii. Komosa ryżowa zagościła również w tych daniach: Quinoa po meksykańsku Pieczarki nadziewane komosą ryżową QUNIOA RISOTTO
W kuchni Karmel-itkiKawa kuloodporna Energetyczna kawa z masłem i olejem kokosowym. Kawa kuloodporna zwana bulletproof coffee jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli nie masz czasu lub ochoty na śniadanie. Kawa
Cztery FajeryKawa z chili i cynamonem na odporność i odchudzanie. Kawa z chili i cynamonem pobudza, rozgrzewa i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Aromat kawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataartykule. Równie często pojawia się pytanie co zamiast cukru do kawy, ale w tym przypadku możliwości jest o wiele więcej. Do kaw smakowych takich jak kawa z garnka po meksykańsku sprawdzi się np. miód lub syrop klonowy ale też erytrol. Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest praktycznie niemożliwe. Niemal wszystko zawiera dodatek cukru - od napojów, po pieczywo i inne przetworzone(...)sosów sałatkowych. Możesz również użyć syropu klonowego do pieczenia - pamiętaj tylko o zmniejszeniu ilości płynów w przepisie. Miód nada słodki smak koktajlom, wypiekom, sosom, marynatom i dressingom do sałatek. Miód jest słodszy niż cukier, więc może być konieczne zmniejszenie dodawanej ilości. Ponieważ w miodzie jest woda, trzeba również zmniejszyć ilość płynu używanego podczas zastępowania miodu w wypiekach. Cukier
Cztery FajeryProsty sos pomidorowy do wszystkiego, pyszny sos pomidorowy do słoików na zimę, Prosty sos pomidorowy do wszystkiego - przepis łatwy, bardzo uniwersalny i najlepszy z możliwych. Taki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiększości potraw meksykańskich jest salsa (po hiszpańsku - sos). Pico de gallo, to obok Guacamole jedna z podstawowych. W dosłownym tłumaczeniu "pico de gallo" oznacza dziób koguta. Skąd taka nazwa? Według jednej z teorii od chwytania salsy palcem wskazującym i kciukiem, co przypominało właśnie dziób lub też dziobanie. Pico de gallo to rodzaj drobno posiekanej sałatki pomidorowej. Podstawą tej salsy zawsze
Pełny talerzkwaśnej śmietany 12%, 1 awokado, 10 pomidorów koktajlowych, 6 łyżek oliwy, pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem(...)łyżki oliwy, sok z 1/3 limonki, a całość posypałem połową pęczka natki świeżej kolendry. Całość przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna spędzić co najmniej około 10 minut, aby smaki uległy połączeniu. 200 ml kwaśnej śmietany wylałem do miseczki i wymieszałem z sokiem z 1/3 limonki, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
Wyprawy kulinarneposiłek możecie przygotować dzień lub 2 dni wcześniej i schować do lodówki. Na zrobienie poszczególnych posiłków potrzeba od 5 do 20 minut. Tortilla po meksykańsku Czas wykonania: 20 min Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki(...)Składniki: 1 placek tortilla 3 łyżki humusu pomidorowego ( Przepis na humus ) kawałek papryki kawałek ogórka garść mix sałat Przygotowanie: Placka do tortilli wysmarować humusem, wyłożyć sałatkę oraz pokrojone w paski warzywa i zawinąć w rulon. Gotowe. Tortilla z szynką parmeńską i serem mozzarella Czas wykonania: 5 min Składniki: 1 placek tortilla
KuchniaWeDwoje.plSałatka ze świeżych warzyw z bazylią i kozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny. Rybka z mięsem mielonym przyprawiona Kotanyi W tym roku miałam przyjemność wypróbować przypraw i marynat grillowych firmy Kotanyi.Przyznam jedzenie smakowało super,tylko trzeba korzystać z nich oszczędnie,gdyż są bardzo aromatyczne i niesamowicie wydajne. Czas na grill meksykański Zwykłe mielone
Wielki apetyt