charakternym sosem z masła orzechowego i stekiem Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym, aromatycznym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Minimalizm jest w modzie Przygotowując to menu wzorowaliśmy się na blogu Minimalistbaker, bardzo popularnym w Stanach, który wypłynął właśnie na prostych, kilkuskładnikowych daniach. Obserwujemy(...)aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest to ostatnio nasz ulubiony sposób robienia zapiekanek, szalenie prosty i praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz w pracy będzie jak znalazł. . Pozostałe dania
Niedzielny kucharzSkładniki: 500 g ziemniaków 5 jajek 200 g surowego wędzonego boczku 1 średni ogórek 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 2
Qchnia po prostuSkładniki: 1/2 główki młodej kapusty 250 g paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 2
Qchnia po prostuZawędrowałam do sklepu i kupiłam kalarepę, wszak jest idealna do zjedzenia bez przetwarzania, będzie surówka z jabłuszkiem i marchewką Składniki: kalarepa 1 szt jabłko
Różowa kuchniaBardzo zdrowa, bardzo smaczna, błyskawiczna do przygotowania surówka. Lekko słodkawa. Dobry dodatek do mięs. składniki 2 szt. - ok 300 g - kalarepki 1 szt
Stare GaryJuż za niedługo coraz częściej bedziemy jeść poza domem czy to w ogrodzie przy domu np. przy grillu,czy to dalej od domu chocby na pikniku
Sztuka gotowania w/g Samiryhamburgerowy, sos grecki do gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy z ziołami, sos teriyaki, sos ziołowo-musztardowy, sos musztardowy, majonez. Osobiście szczerze Wam polecam delikatny, kremowy sos czosnkowy . Nadaje się doskonale nie tylko jako dodatek do dań, ale również jako ich składnik: sałatka z ogórkami
Słodkie okruszkiSzybka sałatka z pomidora i rzodkiewki z sosem jogurtowym (4 porcje) Składniki: 8 średnich pomidorów, umytych i pokrojonych w plasterki 8 rzodkiewek, umytych i pokrojonych w plasterki 1 garść posiekanego szczypiorku 1 mała cebulka, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanej bazylii sól i pieprz Składniki na sos: 200 ml jogurtu greckiego
karmelowyTaki właśnie kolor uzyskujemy po dodaniu oleju z pestek dyni. Ten smak, pasuje i do sałatek i do kiełbasek czy mięsa z grilla. Po prostu musicie się przekonać, a jeśli uwielbiacie suszone pomidory to na pewno zdobędzie Wasze podniebienie. Składniki : * pół szklanki jogurtu greckiego * 2 suszone pomidory dobrze odsączone z oliwy * łyżeczka oleju z pestek dyni * sól, pieprz
Magiczne Życie MartyProsty, nie wymagający użycia miksera, przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami. Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka którą robi się bardzo szybko. Ziemniaki można wykorzystać z dnia poprzedniego jak nam zostaną. Lekka, zdrowa, idealna do pracy i na obiad. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewki 7 pomidorów koktajlowych śliwkowych 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka koperku 5 liści sałaty masłowej 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego Zimniaki dokładnie
wesoła kuchniaSałatka jest bardzo wyrazista, a jak już mamy gotowe ziemniaki, jej przygotowanie zajmie nam parę minut. Jest dobrym dodatkiem i do mięs na zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki 300 g pieczonych, octowych ziemniaków ( klik ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda biała cebula sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego
Stare Garysałatek. Polska odmiana włoskiego gazpacho i bałkańskiego taratoru. Idealny na upale dni które już wkrótce u nas zawitają . Wiosenny chłodnik możesz sporządzić wykorzystując świeże, wiosenne warzywa możesz delektować się smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia. PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka - 350 g jogurtu naturalnego lub greckiego
Fit & Healthy Lifegalarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce... Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :) Za to truskawki!! Pierwsze w sezonie, nie polskie, a greckie. Przynajmniej
bistro mama