prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 5 czubatych łyżeczek papryki(...)stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte
Kuchenne zapiski Edytyprzyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju zupy. Napełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt(...)białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana
W kuchni Karmel-itkiskładniki:9 dużych rozwiniętych kapeluszy czubajki kani4 jajkasól pieprz bułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaKapelusze kani posolić i popieprzyć z obu stron i odstawić
Monia miesza i gotujemojej sałacie zabrakło awokado ale i bez niego była smaczna. Szaszłyki podałam z sałatą i smażonymi ziemniakami. składniki (4 szaszłyki) 1 polędwiczka wieprzowa sól marynata: 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki wytrawnego sherry sałatka 1 pomarańcza 1 awokado 1 czerwona cebula 1 sałata rzymska(...)dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżki wytrawnego sherry. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 40 minut. Po tym czasie mięso nadziać na patyczki i posolić. Smażyć na patelni na oliwie lub na grillu tak długo
Stare GaryKolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej(...)gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie posiekane i wymieszane dodałem do niego posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (bez pestek) i 3 łyżki oliwy, a następnie całość wyrobiłem rękami na gładką masę. Mięso odstawiłem na godzinę do lodówki
Wyprawy kulinarnePyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna
Salonik smakówProsto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i
Moje domowe kucharzeniemięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka
My Chcemy Jeśćłyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych lub mrożonych malinSkładniki na sos:200 g świeżych lub mrożonych malin2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzszczypta chili w proszkuPiersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek(...)kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej temperatury. Następnie smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, skórą do dołu około 7 minut. Bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz ze skóry sam się wytopi. Gdy skóra będzie już zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze do 5 minut. Mięso przekładamy do naczynia
Bon Appetit Małgorzatyczłowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona, ale na tyle delikatnie, że nie byłbym zdziwiony, gdyby ktoś uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej(...)oprószyć solą i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu około 5 minut. Dodać posiekany czosnek a po 1 minucie cukinię pokrojoną w grubsze półplasterki i pomidora pokrojonego w kostkę (bez gniazd nasiennych). Oprószyć solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane chilli. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Cukinia powinna zmięknąć, ale pozostać
zadanie-gotowanieprostu uważam, że kuchnie te są niezwykle ciekawe, smaczne a przede wszystkim zdrowe. Nie ma co się oszukiwać, ale codzienne jedzenie mięsa nie wpływa dobrze na stan naszego organizmu, a opinie, że wegetarianie/weganie są niedożywieni i brakuje im wielu składników mineralnych (głównie żelaza)- to przeżytek !! Aby móc wypowiadać się w jakikolwiek sposób(...)pomidorami Chłodnik: 1 duże awokado; 350 ml maślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku
Życie na widelcukonserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść węglowodany, kiedy białka, z czym je możemy łączyć i dlaczego to takie ważne. Ma to duże znaczenie, bo organizm bardzo łatwo daje się nabrać na dni białkowo - warzywne i warzywno - owocowe, które sprawnie przyśpieszą spalanie tłuszczu bez negatywnego wpływu(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczkiużyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda :Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości(...)czułam potrzeby dodawania żadnych innych przypraw, nawet soli. Smak łagodny, ale bardzo wyrazisty. Jestem wręcz zachwycona jakością tej przyprawy.Papryka słodka - krakersy, przyprawę dodałam do masy, która nabrała koloru. Przyprawa bez zachwycającego zapachu, oprócz koloru nie wniosła zbyt dużo do smaku. Przed włożeniem do piekarnika, posypałam papryką jedynie dla ozdoby. Ogólnie nie jestem zachwycona tą przyprawą. Dziewczyny! Bardzo Wam, dziękuje
Magiczne Życie MartyIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata