zapracowanym osobom mogą zastąpić śniadanie. Picie ma już za zadanie nie tylko zaspokajać pragnienie, ale także dostarczać minerałów i wartości odżywczych – bez pustych kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina(...)osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a mięso jedzą okazjonalnie. Gotujemy Przepisy wykorzystujące trendy food powinny być jak one same – przede wszystkim zdrowe, odżywcze i zawierające wyłącznie składniki jak najmniej przetworzone. W żywieniowe trendy wpisują się więc wszelkie smoothie owocowo-warzywne, lunchboxy – wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki i cukru czy śniadaniowe miseczki
Poezja smakuciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light! (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light! (szczegóły wkrótce!) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!! (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i idź na spacer! A na kolację zjedz lekki posiłek(...)szczegóły wkrótce!) Część II: Majonez Light Majonez może nie jest produktem dietetycznym, ale wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. I pamiętaj: P rzed dodaniem do sałatki wymieszaj majonez light
IzaGotujeprostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki
Kuchnia od dwojgaJak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało
Codzienne Gotowaniemarynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie
Stare Garyosób: 1/2 główki sałaty lodowej około 1/2 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1/2 długiego ogórka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała papryka czerwona przyprawa do sałatek (np. koperkowo-ziołowa) oliwa z oliwek sól, pieprz sezam do dekoracji Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oliwy z oliwek
Ugotowaćsałatki z dodatkiem prażonego słonecznika. Tutaj znajdziecie poprzednią pyszną wersję. Tym razem mam dla Was sałatkę warstwową z mięsem, warzywami, serem feta i chrupiącym słonecznikiem. Jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :) Składniki: brokuł ok. 400g, 300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab), pomidor(...)przestudzić. Następnie drobno posiekać. Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie. Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu. Słonecznik
Z miłości do słodkościDuszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy(...)zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy
Pyry na Gazmniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać
PaleoSMAKPieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 ziarna jałowca (można(...)oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy, osuszamy i wycinamy błony. Do plastikowej torebki (używam takiej do mrożonek) wlewamy wino, oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, posiekane listki rozmarynu (lub suszony rozmaryn roztarty w moździerzu) oraz
Poezja smakupiekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi
Z Kuchni Do KuchniMąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe * Ciasta
Zrób to smaczniewtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, - na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka(...)alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu
Tradycyjna kuchnia inaczejPieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food. Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka(...)przyprawami. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia EllieZ każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. Dorzucam trochę chrupiących warzyw
Codziennik Kuchenny